Üzgünüm ama kitaptaki Triss'le dizideki Triss'in hiçbir ilgisi yok. Renkli gözlü değil diye yazmışsın, kitaplarda mavi gözlü değil miydi? Hiç fena olmayan bir hayran yapımı resmini de buldum.Ciri sighed with admiration. Triss smiled, pleased by the effect she’d had. Beautiful, long, loose hair was a rarity, an indication of a woman’s position, her status, the sign of a free woman, a woman who belonged to herself. The sign of an unusual woman — because “ordinary” maidens wore their hair in plaits, and “ordinary” married women hid theirs beneath a caul or a coif. Women of high birth, including queens, curled their hair and styled it. Warriors cut it short. Only druidesses and sorceresses — and whores — wore their hair naturally so as to emphasize their independence and freedom.
Wiki'ye baksan mavi gözlü olduğu yazıyordu, onun dışında senin çevren dışında çoğu karşılaştırmada kitapta mavi gözlü olduğu yazıyor. Acaba bu kadar mavi gözlü olduğunu yazan insan yanılıyor mudur?@redstak
1)O resim her yerde dolaşıyor. Memlere konu oluyor ama ben Triss'in renkli gözlü olduğuna dair bir yer hatırlamıyorum. Cilt rengi içinde bir şey hatırlamıyorum. Belki ben dikkat etmemişte olabilirim(ki oyundan sonra okuduğum için dikkatli okumuştum oraları) ama wikide kontrol ettiğimde ne ten rengi, ne de göz rengi hakkında bilgi var. Yinede belki ben yanlış hatırlıyorumdur, Yennefer gibi ayrıntılı bir betimlemesi vardır, atın beni göt ettin çünkü cidden hatırlamıyorum. Benim gibi kitap okuyan arkadaşlarıma da teyit ettirdim. İnsan ister istemez şüpheye düşüyor bu kadar insan böyle bir toplu aptallığa düşemez herhalde diye.
2)Zaten gizli ırkçı dememin sebebi o. Oynayan kadın https://www.imdb.com/name/nm2872264/?ref_=ttfc_fc_cl_t13 gayet güzel bir kadın ve gayet genç görünümlü biri. Sırf zenci genetiği var, kemikli yapılı diye denilmeyen şey kalmadı kıza.
Sorun Yenn'in olduğundan genç görünen biri olması. Kitapta Triss tüm diyaloglarında saf, anaç, yeni yetme biri olarak gösteriliyor.(Gerçi gözüktüğü hikayenin yarısında hasta, bir bok yapmıyor ya) Tek rolü de Yenn ile Geralt kavgalı iken, Ciri için yardım isteyecek 2. tanıdık olarak tek bildiği kişinin Triss olması. Şunu buraya da not düşeyim. Kitapta okuyup, Polonya kökenli bir hikaye okuduğumdan ben beyaz hayal ettim diyorsanız lafım yok.
3)Evet kitapta nasılsa, dizide de öyle. Kralın sahiresi olarak, kralın emirlerine karşı geliyor, sonradan kral ile konuşup onu ikna edebiliyor. Emirlere uyduğu bir an bile yok dizide. Ne yapacaktı sırf özgür kadın olarak motif ediliyor diye(Gerçi öylede denmiyor, denilen şey saç şeklinin onu betimlediği), aa neyse kral ben özgür kadınım, sarayda durmam ben mi diyecekti? Kusura bakma hacı bunlar içi boş argümanlar. Kitap okuyucusu olupta, bu ırk mevzularında eli yüzü düzgün yorum yapabilen kim varsa Triss'e gayet okeydi. Bunu daha oyuncu seçildiğinde yazdım sana ve evet kitapta da silik bir karakter zaten. Aksine ekran süresini bile artırmışlar desem yeridir. Normalde ilk sezonda gösterilmese yeri olan bir karakter. 3. kitapta bir hikayesi var o kadar. Yazıda da belirtiğim gibi tanımın dışına çıkan ne bir görünüşü var, nede hareketi. Onun dışında tanımında çok farklı onlarca karakter varken(vilgefortz, Yenn, Mousesack, Dryad ve Elf ırkının tümü, büyücülerin hemen hemen hepsi) buna laf edilmesi seni tenzih ederek söylüyorum hacı ama saf cehalet. Oyundan gelenlerin körü körüne boş beklentileri sadece. Laf söylenmesi gereken şeyler arasında ilk 100'e bile giremez.
4)Yüzükler efendisi dizisinin 1 milyar bütçe ile çıkacağı, Got'un ise son sezonlarında oyuncu masrafları dışında 15-16m kullandığı bir dönemdeyiz. Ha evet diyebilirsin ki bütçeler öyle uzak değil, gayet Got seviyesi görsel göremez miydik? Ben bu konuda kararsızım. Cavill'ın sırf düzgün yapılsın diye kenti ücretinde düşüşe gittiği, diğer cast'in da yine bütçe etkilenmesin diye özellikle tanınmamış oyunculardan seçildiği bir gerçek. O yüzden oyuncu kadrosu dışında dedim zaten. Çok fazla CGI sahne vardı ayrıca. Teknik bilgim bir yere kadar var ama şununda farkındayım ki CGI efekt yerine daha ucuza kapatabileceğin sahnelerin olması(Got zombi orduları gibi sadece makyaj ve kopyala yapıştır geniş sahnelerde) seni baya kara geçiren bir durum. Birde setler zaten önceden hazırsa, yeniden kurmana da gerek kalmıyor.(Kaleler, zırhlar gibi) Birde ben bölüm başına 6-7m denk geldiğini okumuştum ama sen deyince kontrol ettim, 70m yazıyor çoğu yerde dediğin gibi. Oda 8-9 civarı bir şeye denk geliyor.
Yani adamlar Ejderhanın konuşurken ağzını oynatmak için animasyon yapmamışlar bence bütçe yok diye bağırıyorlar sahneler. Ya da amcanın düşüş sahnesi, en son doctor who ilk sezonlarda görmüştüm o efektleri.
Not: Biraz sert çıkışmış olabilirim, şunu ekleyeyim. Dizinin aşırı koyu tonu yüzünden, Triss olduğundan büyük gösteriyor. Bu yönetmenin beceriksizliği gözümde. Çünkü aydınlık yerlere geçince Triss'de böyle bir problem olmuyor. Ki buda klasik bir göz yanılgısı, eskiden oyunculara hayvan gibi beyaz makyaj yapılmasının sebebi de buydu.
Not2: Ben Türkçe okuduğum için yanılıyor olabilirim diye İngilizce okuyan bir arkadaşa sordum, oda ten rengi ve göz rengiyle ilgili bir betimleme hatırlamadığını söyledi. Yinede şunu ekleyeyim 3. dediğim gibi diyelim ki ten rengi beyaz ve renkli gözü olan biri olsun. Yine mühim değil yanın yanı bir karakter ve hikayeyi bozacak herhangi bir etmeni yok.
İddia etmiyorum canım okudum. İddia ediyorsun falan demek yakışıksız ithamlar. Sanki yalan söylüyorum. Öncesinde de kitapta yazan şeyi söylememe rağmen boş argüman yapma ve ırkçısın demiştin. Bu kadar sert olmana gerek yok.@redstak
Şimdi bir şeyler söyleyebiliriz. Yazar dediğim gibi 3. kitapta yazmayıp, 5. kitabın bir yerinde ha bu arada mavi demiş eyvallah yine bu dediğim onca şeyi değiştirmiyor. Geralt'ın cildi neden solgun ölü gibi değil demezken, buna takmak yine özünde mantıksız.(Ki iddiana göre ilk kitabı okumuşsun. Geraltın yakışıklı olmadığını, soluk ölü gibi bir yüzü olduğunu bilmen lazım) Normalde orada rol bile almıyor, Soden savaşında var ve ölü sanılıyor orada. Tekrar diyeyim dizide Triss'in rolünün büyüklüğünü yansıtmaya geç, olduğundan daha fazla yerde aktif göstererek, olduğundan büyük hale şimdiden getirmişler zaten.
Yani hacı kusura bakma hala aynı şeyi diyorum, algıda seçici olan sensin. Gelip ''Yazında Geralt'ı güzel yansıtmışlar demişsin, alakası bile yok'' dememişsin ama gelip Triss böyle şöyle diyorsun ki kitapta oralara bile gelmemişsin aslında umurunda bile olmaması lazım çünkü tek oyundan biliyorsun.
Diğer dediğim onca şeye bir şey dememişsin, o yüzden niyetinden şu an şüpheliyim açıkçası.
Not: Gayet tek bir karaktere takmışsın ve kitapta oralarda değilsin bile Ege.
Yahu her şeyiyle kitaba uygun olmasın zaten. Olamaz da, Cavill gibi yakışıklı bir tipin seçilmesini de anlayabiliyorum. Kaldı ki dizideki güzel dedim zaten, kitaptakinin aynısı demedim. Bak oraya ne yazmışım ''dizideki'' tekrar yazıyorum, hatta alıntılıyorum yazdığımı ''O saydığın isimlere takılmadım; çünkü Geralt dizide iyiydi. Veyahut Ciri de iyiydi., Jaskier de iyiydi. Stregobor ve Cahir de kötü değildi, Zenci Fringilla falan da çok kötü değildi. Dryadlar da çok kötü değildi. Bu yüzden bunları eleştirmedim, Triss'in aksine onlarda bilgi eksikliğim de var.'' Ki o Dryad'a falan da diğerlerine göre göreceli olarak iyiydi. Yoksa dizideki en beğendiğim üç karakteri yukarıda yazdım.@redstak
Daha açık yazıyorum.
Kitaptaki karakterinden genelde farklı tepkiler veren, betimlemelerinden baya bir farklı, kitapta olan halinden baya bir uzak Geralt'ı seviyorsun ilk kitabı okuduğun halde ama Kitapta olan karakterine baya benzer davranan Triss'i sevmiyorsun çünkü oyunculuk kötü öyle mi?
Ege cidden samimi misin bu yazdığından emin değilim. Geralt'ı sevmişsin oyundaki Geralt'a benziyor çünkü. İlk kitaplarda baya sırf kafası attığı için dengesizce birkaç haydutun kafasını kesen ve sonra yaptım çünkü eh kem küm gibi çocuksu bir tepki veren. Dandelion ile konuşurken baya umutsuz, insanlara lanet edip emo tavırlar ile takınan,(Ki Dandelion orada zekice laflar sokuyordu Geralt'a) duygusuz takılmasına rağmen baya kırgın, içten içe ağlayan bir karakter Geralt. Dizide ise gayet şakalar yapan, gülümseyen, cool takınan. 1 cümleden fazla konuşmayı tercih etmeyen cool oyun Geralt'ı var. Çok nadir kitapta ki emo haline dönüyor. Ha bende bu Geralt'ı daha çok seviyorum lakin kitap kitap efendi diye söyleniyorsan bu çelişkiyi taşımaman lazım.
Samimi olarak söylediğini düşünürsek. Evet oyuncusu kötü bir oyuncu buna katılıyorum. Geralt dışında hepsi kötü oyunculuklar gösteriyor zaten. Bunun ana sebebi de, diyaloglarının baya kötü yazılması. Triss'de dahil hepsi oraya laf olsun diye konulmuş çünkü. Jaskier ve Geralt dışında doğru düzgün diyalogları yazılan karakter yok ki onlarda bile baya bir eksiklik var. Ha şu son dediğinden algıda seçici olmanın ana sebebi olarak Triss'i sevmen olarak yorumluyorum, her ne kadar şu ana kadar dediğin bazı şeylerin bunlarla çelişiyor olduğunu düşünsem de...
Şimdi gelelim ilk kitap okuyucusu olarak Stregobar'a. Nasıl kötü değildi? Bu arkadaş kitapta Geralt'ın eski arkadaşı olacak kadar tanışıklıkları olan, bilge biri olarak geçen biri. 1. bölüm eleştirimde uzun uzun, normalde de şerefsizdir ama dizinin gösterdiği gibi düz şerefsiz değil diyede belli ettim. Birde köyden kovuyor, piç piç sırıtarak......
Tipe takmıyormuşsun dediğine göre, o yüzden Foltest neden kilolu ya diye şikayet etmiyorsundur diye düşünüyorum.
Dryadlar baya kötüde şimdi onların hikayesi 2. kitaptı lafım yok. Cirinin hikayesi de ilk kitap mı, ikinci kitap mı emin değilimde yine oyunda bu kızın ne kadar hiperaktif, sürekli laf sokan, zeki, haşere hatta çocukken ne kadar prenses şımarıklığı sahibi olduğu gösteriliyor. Bunu beğenmene şaşırdım olasılıkla beya..... kitapta daha oralara gelmediğindendir.![]()
Dediklerin genel olarak çelişiyor Ege kusura bakma. Eğer cidden tek niyetin oyunculuğuna sövmekse, sonuna kadar katılıyorum, biraz soluk oyuncu.
İlk yazdıkların buydu ve sonra uzunca bir beyaz cilt, renkli göz tartışması döndü. Oyunculukların kötü olmasında hemfikirdik zaten, ona karşı bir şey yazmadım. Diğer yazdığın ise silik karakter olması ve kendi ayakları altında duran bir karakter olup olmamasıydı. Bu argümanlarından vazgeçtin zaten;Üzgünüm ama kitaptaki Triss'le dizideki Triss'in hiçbir ilgisi yok. Renkli gözlü değil diye yazmışsın, kitaplarda mavi gözlü değil miydi? Hiç fena olmayan bir hayran yapımı resmini de buldum.Ciri sighed with admiration. Triss smiled, pleased by the effect she’d had. Beautiful, long, loose hair was a rarity, an indication of a woman’s position, her status, the sign of a free woman, a woman who belonged to herself. The sign of an unusual woman — because “ordinary” maidens wore their hair in plaits, and “ordinary” married women hid theirs beneath a caul or a coif. Women of high birth, including queens, curled their hair and styled it. Warriors cut it short. Only druidesses and sorceresses — and whores — wore their hair naturally so as to emphasize their independence and freedom.
Hani ten ve göz rengi, genç ve güzel olmamasını geçtim. Aşırı silik br karakterdi. Yukarıya Triss'le ilgili bir tanımlama alıntıladım. Cidden dizide kendi ayakları altında duran, özgür bir Triss var mıydı?
Tamam, kişiliğini yanlış yorumlamışım. Haydi, Triss olayını senin için böyle düzelteyim, ben karakterin ten renginde veya rolün büyüklüğünde falan değilim daha öncesinde bir çok kez yazdığım gibi... Yen'de olduğu gibi oyuncunun kendisi kötü bir oyuncu. Kabız olmuş gibi oynuyordu,. Hayır, yen örneğini de defalarca Triss'le birlikte verirken tek karaktere kafayı taktığımı yazman: sanki Triss'i beğenmeme takılmış gibisin sen de bu mantıkla. Neyse, konuyu uzatmaya gerek yok. Triss benim sevdiğim bir karakter olduğu için araştırma yapmıştım hakkında. Dizide başta oynayan kadının oyunculuğu dışında beğenmedim. Reddit'te falan da beğenmeyen bir hali fazla çoğu da kitap okuyucu.
''Eğer cidden tek niyetin oyunculuğuna sövmekse, sonuna kadar katılıyorum, biraz soluk oyuncu.''İlk yazdıkların buydu ve sonra uzunca bir beyaz cilt, renkli göz tartışması döndü. Oyunculukların kötü olmasında hemfikirdik zaten, ona karşı bir şey yazmadım. Diğer yazdığın ise silik karakter olması ve kendi ayakları altında duran bir karakter olup olmamasıydı. Bu argümanlarından vazgeçtin zaten;Üzgünüm ama kitaptaki Triss'le dizideki Triss'in hiçbir ilgisi yok. Renkli gözlü değil diye yazmışsın, kitaplarda mavi gözlü değil miydi? Hiç fena olmayan bir hayran yapımı resmini de buldum.Ciri sighed with admiration. Triss smiled, pleased by the effect she’d had. Beautiful, long, loose hair was a rarity, an indication of a woman’s position, her status, the sign of a free woman, a woman who belonged to herself. The sign of an unusual woman — because “ordinary” maidens wore their hair in plaits, and “ordinary” married women hid theirs beneath a caul or a coif. Women of high birth, including queens, curled their hair and styled it. Warriors cut it short. Only druidesses and sorceresses — and whores — wore their hair naturally so as to emphasize their independence and freedom.
Hani ten ve göz rengi, genç ve güzel olmamasını geçtim. Aşırı silik br karakterdi. Yukarıya Triss'le ilgili bir tanımlama alıntıladım. Cidden dizide kendi ayakları altında duran, özgür bir Triss var mıydı?Bu argümanlarından vazgeçtikten sonra ise dediğin şey ben hep oyunculukların kötülüğünden bahsettim zaten Yenn gibi karakterlerin oyunculukları hakkında da kötü diye bahsettim demişsin. Ee bu görüşünde zaten ben kendi yazımda değindiğimi belirttim. Oyunculuklar kötü çünkü diyaloglar bok gibi yazılmış. Oyunculuk yapacak bir diyalogları yok ki adamların. Hele Ciri en yalandan oynayan oyuncu ve onu beğenip, diğerlerini beğenmemen çelişki taşıyor diyorum sana. Yine o kadar kötü değildi dediğin Fringilla baya kötü oynuyor aksine. Kadının yüzünde bir duygu ifadesi gözükmedi. Triss kötü olsa da bunlara göre iyi oynadı en azından, bir iki mimik gördük.Tamam, kişiliğini yanlış yorumlamışım. Haydi, Triss olayını senin için böyle düzelteyim, ben karakterin ten renginde veya rolün büyüklüğünde falan değilim daha öncesinde bir çok kez yazdığım gibi... Yen'de olduğu gibi oyuncunun kendisi kötü bir oyuncu. Kabız olmuş gibi oynuyordu,. Hayır, yen örneğini de defalarca Triss'le birlikte verirken tek karaktere kafayı taktığımı yazman: sanki Triss'i beğenmeme takılmış gibisin sen de bu mantıkla. Neyse, konuyu uzatmaya gerek yok. Triss benim sevdiğim bir karakter olduğu için araştırma yapmıştım hakkında. Dizide başta oynayan kadının oyunculuğu dışında beğenmedim. Reddit'te falan da beğenmeyen bir hali fazla çoğu da kitap okuyucu.
Yani hacı başta 3 argümanın var. Biri karakterin fiziksel özellikleri. İkincisi karakterin ruhsal özellikleri. Üçüncüsü oyunculuk. Ben ilk ikisine itiraz ediyorum ve fikrini değiştirdiğini beli ediyorsun. Sonra ben hep 3. argümanın olan ''Baştan beri oyunculuktan bahsediyorum'' diye çıkışıyorsun. Ha işte samimi değilsin dememin sebebi bu. Samimi olan biri ''haydi senin için böyle düzelteyim, ben fiziksel özelliğinde, rolün büyüklüğünde değilim öncesinde bir çok kez yazdığım gibi demez'' Çünkü baştan itibaren ana noktan karakterin ruhsal özellikleri, 2. olarak fiziksel özellikleriydi.
Tartışmayı sonuç almak için yürüttüğüne o yüzden inanmıyorum Ege. Tek amacın sürekli argümanlarını farklı bir şeymiş gibi göstermek. Ya bunu diyorum ama asıl demek istediğim o değil ya hmmm ruhsal özellikleri iyi yansıtılmamış hmmm o da değil ya oyunculuk oyunculuk. Eee bu ne lahana turşusu hacı?
Ki zaten tartışacak bir şey kalmadı ortada. 3 argümanın birinde şahsi fikirler dedin, ikincisinde yanıldığını kabullendin, üçüncüsünde baştan beri hem fikiriz zaten. Ee ne diyeyim samimisindir Ege, ben yanlış yorumlamışımdır kusura bakma.