Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Otomobillere Dair

Nabu

Ulu Baykuş
Yönetici
Ulu Baykuş
Porsche-911_2.0_Coupe-1964-1280-08.jpg

Bu bir motorsporları başlığı değil o tarz bir şey "SPOR" forumu altına açılabilir. Ben burada direkt olarak otomobil (minibüs, sub, pickup, panelvan,mpv falan dahil) hobisinden bahsediyorum.

Benim pek çok hobimin ilklerindendir . En azından uğruna bilinçli bir amaç sarfettiğim. Dergilerini satın aldığım, posterlerini biriktirdiğim, terim ve isimleri ezberlediğim ilk hobi diyelim.

Bu aralarda buna geri sardım ve sarmama sebep olan da bu konuda tutkulu bazı türk youtube kanalları oldu.

Bilmemen Ayıp!

Anlatan Adamlar

Sekizsilindir

Carviser

Benzin TV

vs vs gibi daha pek çok kanal var.

Dedim eğer benim gibi ilgisi olan varsa belki muhabbeti döner. Özellikle 1997-2003 arası D-Segmenti araçlar ve 80s 90s Hot Hatch modeller ile ilgili bir liste yapma niyetim var. Hayırlısı bakalım.

Arkadaş bu 2. El'in hali ne olacak ya ? İkinci ele param yetmedi o yüzden sıfırını aldık diyecek noktaya geldik :D

Cinyıns mısın sen ?
:D

Cidden araç alma niyetinde isen iki önemli soruya cevap vererek başla.

1. Bütçen nedir ?
2. 2. El mi / Sıfır mı ?
%100 garanti değil alacağım ama yaza doğru bir niyetim var, bütçe 2.5-3.5 arası değişir, sıfır düşünüyorum.
Otomatik düşünüyorum ama şanzıman olayı kafamı kurcalıyor. Şu an en problemsiz şanzıman Honda ve Toyota'da kullanılan e-CVT
Ama Toyota'nın da malzeme kalitesi kötü, şimdilik aklımda Honda HR-V var.

Hibrit seçme sebebim istanbul içinde benzin/dizel tüketimi fazla oluyor, en azından kısa mesafelerde full elektrik giderim diye düşündüm.

Ama Toyota'nın da malzeme kalitesi kötü, şimdilik aklımda Honda HR-V var.
HRV'den daha kötü malzeme kalitesi yoktur Toyota'nın. Ayrıca Honda, Civic'i bile çekti Türkiye'den eğer buna CR-V, HR-V de katılırsa gelecekte usta ve parça sorunu yaşayabilir. Ya da 2. el piyasası düşebilir.

Eğer kıyasladığın modeller Corolla Cross Hybrid ve HR-V ise Ben şahsen Corolla Cross Hybrid'i epey bir farkla HR-V'nin önüne korum. İç hacim olsun, kalite olsun ve geleceğe dair daha az sıkıntılı

Corolla Cross Hybrid'den daha ucuz olmasına rağmen önermeyecek kadar katı olmamdaki bir diğer sebep de yakın zamanda 2 aile dostumuz HR-V alacak oldu test sürüşleri ve galeri de ziyaret sonrası vazgeçti bunlardan birinde ben de vardım. 1.si iç hacmi kesinlikle B-SUV, C diyenler var kesinlikle değil, zira bagajı da burada konuştuğumuz araçlar arasında en ufağı 310L yani Vitara'nın ki bile büyük (360L).

2.si malzeme kalitesi falan asla diğer Honda'lar gibi hissettirmedi. Garanti olarak da 3+3 veriyor. Öte yandan Subaru ve Suzuki 10 yıl, Toyota sanırım 8 yıl veriyor. Tabi hepsinin kendi içinde şarı şurtu var.

HR-V'nin koltuk ve direksiyon ısıtma (o da üst pakette idi sanırım) Vitara'dan daha konforlu ve yeni hissettiren pek de bir yeri yok.

Ama Honda da alsan elbette pişmanlıktan dövünmezsin, kalitesi belli. Ama ben önermezdim.
Hibrit seçme sebebim istanbul içinde benzin/dizel tüketimi fazla oluyor, en azından kısa mesafelerde full elektrik giderim diye düşündüm.
Mantıklı ama bu araçlar Mild-Hybrid yani öyle full elektrik ile seni çok fazla yere götüremezler o şekilde düşünerek alma derim. Ama evet yakıt masrafı epey hesaplı bu araçlarda.

Eğer Japon sorunsuzluğu ve sağlamlığını , konfor ve teknolojinin önüne koyuyorsan. Suzuki Vitara'yı da önerebilirim. Ama iç kabindeki eski araba hissiyatı ve bir tık konfor eksikliğini bilerek almak gerek. Fakat aşırı sağlam Motor, Şanzıman ve 10 yıllık garanti ile diğer hepsinden daha ucuza iyi bir f/p opsiyonu diğerleri 1.5 , 1.6 ve 1.8 Hibrit olduğundan üst ötv diliminde kalıyor. Vitara ise 1.4 hibrit olduğundan bir alt ötv diliminde.

3.5M+ bütçeye cidden çıkabiliyorsan eğer yaza doğru fiyatlar ne olur bilemem ama 2 araç öneririm o noktada.

Şu an 3.4M olan 2025 Model Hyundai Tucson 1.6 TGDİ Hybrid

Yukarıdaki konuştuğumuz iki modelden tek eksiği bir tık onlardan pahalı olması. Ama dediğim gibi 3M üzerine çıkmayacaksan Suzuki Vİtara ile devam etmen en iyisi hatta 2.5M altına inebiliyorsun böylece, Duster fiyatına Duster'dan çok çok daha iyi bir araç alırsın.

Ha ama 3 üzerine çıkabiliyorsan bence Tucson en iyi all-rounder gibi bir şey.

Şu an 3.5M olan 2025 Model Subaru Crosstrek e-Boxer exclusive

Sadece 3. eksisi var
1.si tam bir SUV değil (ancak iç hacmi > HR-V diyebilirim ve yaklaşma-uzaklaşma açısı konuştuğumuz tüm araçlardan daha iyi)
2.si Boxer motor entegreli bir hibrit olduğu için ve 2000 motor olduğu için diğerleri kadar ekonomik değil. Corolla'dan 2 ila 2.5Lt fazla yakıyor 100km başına. HR-V ile Tuscon'dan da 1.5 ila 2 LT.
3.sü İkinci eli diğerlerine kıyasla bir tık yavaş.

Onun haricinde buradaki tüm araçlar arasında alabileceğin açık ara en iyi araç.

Günün sonunda 2.5M altında -> Suzuki Vitara derim. (Ayrıca 3M altında otomatik vitesli en iyi 4x4 performansı olan SUV kendisi)

2.5M - 3.5M aralığında ise Hibrit olmayan 1.3 Turbolu Nissan QASHQAI var. 4x2 skypack olanı 3M civarı idi sanırım. Güzel araba alınır, Honda HR-V ve Corolla Cross Hybrid kampanyalı alt-orta paketleri var bu aralıkta. Bu üçü arasında HR-V'yi en geriye kordum. Diğer ikisi de üzmez ama fiyat olarak oralara kadar çıkmışken 3.5'a ve hatta bir tık ilerisine çıkıp aşağıda bahsettiğim araçları düşünmek daha mantıklı geliyor.
3M-4M aralığında ise 4 sağlam seçeneğin var.

Aradığın "standart memnuniyet" ise -> Nissan QASHQAI E-Power Skypack (3.6M)
Aradığın "tanınır güvenilirlik ve sağlamlık" ise -> Toyota Corolla Cross (3.1M)(Kampanyaları çok oluyor 500-600B aşağıdan satıldığı oluyor)
Aradığın "her şeyden biraz, en iyi ortalama" ise -> Hyundai Tucson (3.4M)
Aradığın "paramın yetebileceği en iyi suv/crossover aracı almak istiyorum" ya da "ben 4x4 becerileri olan bir suv istiyorum" ise -> Subarı Crosstrek

Gerisi sana kalmış. Batıdan bu fiyat bandında bir SUV düşündüğümde ise Duster ile para saklamak hariç başka hiç bir cezbedici tercih bulamıyorum. Avrupa cidden suv konusunda kötü eğer Audi, Mercedes, BMW, Porsche, VW, Volvo değilsen. Onların fiyatları da ulaşılabilir değil.

Ha yok illa batı grubundan Duster hariç bişi öner dersen o zaman 2.4M gibi makul fiyatı ile tam SUV olmasa da Crossover olarak 1.5TSI Premium paketi ile Skoda Kamiq derim. Neden Karoq demedim çünkü bence Tucson, Corolla Cross, Qashqai fiyatlarına çıkınca espirisi kalmıyor. Ayrıca bu da Crosstrek kadar yakıyor neredeyse onu da bilmek gerek.

Elektriklileri düşünürsen opsiyonların biraz daha artar elbette.

Son düzenleme:
Bu araçlara bakmıştım, özellikle Hyundai Tuscon 2025'i bayağı sevmiştim, konfor, tasarım açısından. Aslında Hyundai ve Kia'nın tüm araçlarını seviyorum konfor vb. şeylerden.
Bütçemi aşmıyor zaten aşarsa da birazcık kredi çekerim sorun olmaz. Şanzımanı yanlış hatırlamıyorsam çift kavramalıydı ki bu İstanbul trafiğinde ölüm demek.
Hele hele benim gibi her dakka, bir önceki dakikada yaptığı şeyi unutacak biri için. Düzgün kullanımda doğrudur, Tuscon sağlamdır.

Suzuki Vitara'nın iç dizaynı sevemedim nedense. Demode geliyor.

Nissan Qashqai'yi bayağı okudum, araştırdım. Alanlar hep kronik sorunlardan dert yanıyor ama kronik sorunlu olmayan bir tanesini şans eseri alırsan da çok dayanıklı. Riske girmeye değer mi bilemedim.

Honda HR-V'yi Toyota Corolla Cross Hybrid ile kıyaslamıştım, ikisi de full hibrit, mild değil. Yani broşürde öyle yazıyordu. 30-40km şehir içi kullanımda sıfır benzin ile gezilebiliyormuş.
Her ikisinin yorumlarını okumuştum, ikisi de şanzıman olarak zaten Toyota'nın altyapısını kullanıyor, sadece kullanıcılar Toyota'nın iç malzemesinin daha zayıf olduğunu beyan etmişler.
Benim için Toyota tasarımı daha iyi elbette.

Normalde bir hatchback alır keyfime bakardım da memlekete vb. gitme durumunda bagaj/iç hacmi önemli hale geliyor.

Sağolasın yorum için, Hyundai Tuscon'u övdüysen sanırım biraz daha bu model üstüne yoğunlaşıp global yorumları da okumam lazım.

Şanzımanı yanlış hatırlamıyorsam çift kavramalıydı ki bu İstanbul trafiğinde ölüm demek. Hele hele benim gibi her dakka, bir önceki dakikada yaptığı şeyi unutacak biri için.
Benim de tek çekincem o zaten, ancak trafikte triptonik opsiyona yani vitesleri senin attığın versiyona geçersen özellikle sürekli 1. ve 2. vites kullanacağın versiyonlarda triptoniğe geçersen çift kavramanın da derdi kalmıyor ama elbette tork konvetorlu CVT değil .

Suzuki Vitara'nın iç dizaynı sevemedim nedense. Demode geliyor.
Kesinlikle orası öyle, demode ve biraz takır tukur xD ama 2.5M civarında dağa da vurayım, taşa da vurayım, yola da vurayım gitsin, otomatik olsun, CVT olsun, turbo-hibrit olsun 10 yıl garantili japon olsun dersen de başka alternatifi yok o yüzden bahsetmek istedim.

Nissan Qashqai'yi bayağı okudum, araştırdım. Alanlar hep kronik sorunlardan dert yanıyor ama kronik sorunlu olmayan bir tanesini şans eseri alırsan da çok dayanıklı. Riske girmeye değer mi bilemedim.
Burada olay biraz alım fazlalığı ile de alakalı. Yani yıllarca en sorunlu laptop hep Monster idi ama en çok satılıp memnun olunan da o idi çünkü satış adedin ardınca rastlanabilecek sorun artıyor Qashqai de durum biraz o.

Ama benim de esas önerim o olmazdı .Corolla Cross, Tucson'u tercih ederim. Bu kadar iç hacim farkı olmasa HR-V'yi de Nissan üstüne kordum. Ben SUV araçta sıkışık hissiyata katlanamıyorum ona ancak başka bir konuda dehşet iyi isen katlanırım Lada Niva, Suzuki Jimny gibi bir arazi canavarısındır ona lafım olmaz. Ya da Vitara gibi bir çok yönlülük sunarsın, müthiş bir resillience ile gene biraz katlanırım ama konforlu ve pratik olması beklenen SUV böyle daracık arka mesafe, minicik bagaj kabini vs oldu mu beni biraz itiyor.

Sağolasın yorum için, Hyundai Tuscon'u övdüysen sanırım biraz daha bu model üstüne yoğunlaşıp global yorumları da okumam lazım.
Dediğim gibi all-rounder. Elbette bunun da vardır kronik bişileri ama bildiğim kadarıyla game-breaker bir durumu yok.

Honda HR-V'yi Toyota Corolla Cross Hybrid ile kıyaslamıştım, ikisi de full hibrit, mild değil. Yani broşürde öyle yazıyordu. 30-40km şehir içi kullanımda sıfır benzin ile gezilebiliyormuş.
Mild'i yanlış kullandım yani Plug-in gibi değil demek istemiştim. 30-40 iddialı o rakamlar her koşulda çıkmaz ama 10-20 yapar rahatlıkla evet.

sadece kullanıcılar Toyota'nın iç malzemesinin daha zayıf olduğunu beyan etmişler.
Ya belki en üst HR-V paketindeki dikişli koltuklar çift renk konsol falan göz önüne alınırsa belki öyle deniliyordur onun haricinde ikisini de standart ele aldığında oldukça benzer kalitedeler, ama iş iç hacim ve rahatlık oldu mu bana Corolla Cross daha dolgun gözüktü şahsen. İzlediğim testlerde vs.

Alacağın zaman gene konuşuruz canım benim.

Eyvallah reis, corolla cross | tuscon araştırması yaptırıyorum çetcipiti'ye. Gavur yorumlarını bulsun getirsin, boş boş durmasın. :D

Yeni ek vergiler sebebiyle japon markalar çok zora girdi, insanımızın sorunsuz otomobile ulaşımı her zamankinden zor. Amerika ile yapılan anlaşma ile amerikan otomobilleri gelecek denildi ancak bilindiği gibi Amerikan markaları avrupa pazarında felaketler, Amerika pazarındakiler de bizdeki vergi dilimlerine uygun değil. BYD ile Cherry'e teşvik verildi karşılığında hiç bir şey alınmadı.

Gerçekten gelişmiş bir ülkede çalışan vatandaşın en büyük haklarından ikisi olan (Yaşama ve Özgürlük gibi temel haklardan hemen sonra) Barınma ve Ulaşım haklarımız konusunda rezalet bir iş yürütülüyor.

İkinci el pazarı çok saçma bir noktaya geldi. İçinde hiç bir modern donanım olmayan sadece hidrolik direksiyon, klima, elektrikli ön cam ve merkezi kilit gibi 1960'lardan beridir var olan teknolojilere sahip bir arabaya sahip olabilmek için bile en az 150-160bin gözden çıkarmalısınız, ha yok ben bir de biraz daha temiz, eli yüzü düzgün istiyorum derseniz o zaman 210-220bin TL ile başlıyor bu en baz donanımlı araçlar.

Yani 60'lı 70'li yılların standartlarında bir araca sahip olmak 200bin ile başlamamalıydı en azından.

Yeni çıkan otomobillerin incelemelerinin altına yorumlar bırakıyorum genellikle, sonra dedim lan ben bunu foruma taşıyayım arşive bir şeyler eklensin maksat.

Duyanınız vardır: Dacia bu sene Logan'ı geri getirdi; ekonomik sedan olarak şimdi de Dacia Striker geliyor ve bizde üretiliyor. Avrupa'da Dacia Bigster diye satılan modeli ise bize Renault Boreal diye getirdiler. Bu üç araç bence iyi satacak, ama Striker'ı ben pek beğenmedim; en üst donanım 4x4 olan paket harici anlamsız olmuş gibi geldi. Yorumumda şöyleydi;
Abi 2026 yılında kampana frenli aile crossover'ı yapmak ? Yani en azından Journey ve Extreme donanımlarında standart/opsiyonel bir şekilde koysalarmış. Yani arkaya 600 litre bagaj koymuşsun, aile arabası demişsin. Yani bir de tavan portu eklesek, 50 kg falan; 4 kişi + full doldurulmuş Striker, ağırlık olarak 2 tonu geçecek. Yokuşlarda ve/veya stabilize, sabit yollarda benim arka frenlerim (ağırlık merkezimin en yoğunlaştığı yerdeki frenlerim yani) kampana mı olacak ? Ağır yükte, sıcak havada yapılan bir uzun yolda o frenler tutmayacak; bunu hepimiz biliyoruz. Bu da öndeki diskli frenlere ekstra yük demek; bu da öndeki disklerin normalden hızlı aşınması demek vs. vs. Yani 2 disk fren şu aracın maliyetini ekstradan ne getirebilirdi ki ? En azından yüksek donanım paketinde keşke koysalarmış ya da opsiyonelleştirselermiş en azından...

Bir de bence bagajı 520-550 litre civarına düşürüp, yerden yüksekliği de 19-20 değil 18-19 yapılsa arka oturum alanı çok daha ferah olurmuş, kapılardan giriş çıkış açısı çok dar ve baş mesafesi 1.75 üstü herkes için sıkıntılı geldi bana. ÖTV muafiyeti ve uygun fiyatı sebebiyle bence çok satılacaktır. Ama böyle ne SUV olabilmiş ne SW olabilmiş, ikisinin de en iyi özelliklerinden mahrum, arada bir araç yerine daha cesur bir tercih ile aracı gerçekten Eski Volvo XC70 ya da Eski Subaru Outback gibi 4x4 off-road bir SW yapıp, koltukları daha aşağıya konumlayıp, tavanı biraz daha düşürüp gerçekten ferah ve gerçekten C hatta C+ segment bir iç alan elde etselermiş. Çünkü bu araç bu tasarımıyla çok ciddi biçimde Togg T10F ve Tesla'ya takılıyor. Evet onlara göre yerden 3 cm daha yüksek ama içerideki alan ve güvenlik konusunda bu araçların çok gerisinde ve bagaj olarak da aynılar...

Mesela Boreal gerçek bir SUV olarak, hatta neredeyse D SUV'umsu bir C+ SUV olarak kendini olası rekabetten çok iyi çekti çıkardı. Fakat Striker biraz garip yani kampçı olsam maceracı olsam hala Duster ve Vitara (hatta S-Cross da) bu araçtan daha iyi benzer paralara ha yok geniş aile otomobili falan istesem zaten Boreal'i getirmişsin ? Haa Boreal'den çok daha ucuz olacak ben bunu bütçe dostu olarak satıyorum desen eee abim Sen Logan'ı da getirdin zaten ... Yani Striker Boreal ile Logan arasında sıkışıp kalmış bir model olmuş.

Nitekim, bu aracın tek alınır versiyonu kesinlikle ful donanımlı + 4x4 extreme paket, bir tek o haliyle bu araç bir anlam ifade ediyor. Fakat işte o donanım paketi de fiyat olarak Tucson, Sportage, Crosstrek, S-Cross gibi rakiplerinden ne kadar uzak kalacağına bağlı; onlara 300-400 bin TL civarında bir yakınlık olursa kimse Dacia almaz o fark için. Ancak ve ancak en az 500-600 bin TL civarında bu araçlardan ucuz olursa (özellikle Tucson ve Sportage) bu araç bir düşünülür. 4x2 olan versiyonun da bir Citroën C4x ya da Pejo 408'den en az 400-500 bin Tl ucuz olması lazım, aksi halde hiçbir anlamı yok.

Ama gene diyorum, çok fazla şehirlerarası yol yapmayacak birisi için şu aracın T10F'den üstün hemen hemen hiçbir yanı yok maalesef. Şehirlerarası yol yapacak adamda 2026 yılında arka freni kampana olan, arka koltuğun 1.75 ve üzeri için B segment gibi hissettiren, gövdem kadar şaft tüneli olan bir crossover'a gidip 2 milyon üstü bir para bayılmamalı zaten...

Bence Dacia aynı platformu koruyup sadece makyaj hamleleri ile iç hacim ve dış boyutlandırmada değişiklikler yapıp, arka fren disklerini standartize edip Striker'ı 2. makyajı ile sürdüğünde ancak bu araç çok kıymetli ve çok unutulmaz bir araç olacaktır. Aksi halde bence ne SW ne suv olmayı becerememiş abidik gubidik sedan yerleşimine sahip bir cross-over olarak kalır.

Şu an otomotiv sektörü çok büyük bir dönüşümün içinde. Bu dediğim dünya için geçerli; Türkiye'de henüz bir dönüşüm falan yok.

Hâlâ içten yanmalı motorları konuşuyor olmaktan pek memnun değilim açıkçası. Evet, zamanında bize yatırım yapan Avrupalı firmalara teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar, Gümrük Birliği anlaşmasıyla birlikte ülkemiz için ellerini taşın altına koydular. Ama artık devir değişti, dünya değişti. Bizim artık elektrikli araçlar için yapılan yatırımları ve altyapı çalışmalarını konuşmamız gerekiyor.

Şu anki Gümrük Birliği anlaşmasının muğlaklığı bir yana, hâlâ bize dizel araç kitlemeye çalışan Avrupalıların aymazlığı başka bir yana... Arkadaşlar, "içten yanmalıdan uzak durun" demeyeceğim; zira öyle hemen bitecek bir şey değil. Ama hibrit araçlardan uzak durun. Bence tamamen saçmalık. Bundan belki bir 10 yıl sonra kayıp teknoloji olacak o hibritler.

An itibarıyla aracım benzinli ama sonraki aracım kesinlikle elektrikli olacak. Şu an alamıyorum çünkü param yok. :sneaky: Ama olduğu vakit, merhaba Televole!

Şu an otomotiv sektörü çok büyük bir dönüşümün içinde. Bu dediğim dünya için geçerli; Türkiye'de henüz bir dönüşüm falan yok.

Hâlâ içten yanmalı motorları konuşuyor olmaktan pek memnun değilim açıkçası. Evet, zamanında bize yatırım yapan Avrupalı firmalara teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar, Gümrük Birliği anlaşmasıyla birlikte ülkemiz için ellerini taşın altına koydular. Ama artık devir değişti, dünya değişti. Bizim artık elektrikli araçlar için yapılan yatırımları ve altyapı çalışmalarını konuşmamız gerekiyor.

Şu anki Gümrük Birliği anlaşmasının muğlaklığı bir yana, hâlâ bize dizel araç kitlemeye çalışan Avrupalıların aymazlığı başka bir yana... Arkadaşlar, "içten yanmalıdan uzak durun" demeyeceğim; zira öyle hemen bitecek bir şey değil. Ama hibrit araçlardan uzak durun. Bence tamamen saçmalık. Bundan belki bir 10 yıl sonra kayıp teknoloji olacak o hibritler.

An itibarıyla aracım benzinli ama sonraki aracım kesinlikle elektrikli olacak. Şu an alamıyorum çünkü param yok. :sneaky: Ama olduğu vakit, merhaba Televole!
Ya temelde haklı bir sitem olsa da mesajda bence eksik ve hatta sıkıntılı bazı noktalar var.

1.si Türkiye'de dönüşüm yok demek biraz haksızlık yani, kendi otomobilini direkt elektrikli olarak seçmiş buna göre vergi uygulamalarında elektirikliye çokça avantaj sağlamış bir düzen var. Şarj İstasyonu sayısına gelince artık ilçe ve kasabalarda bile var. Yani ben Sivas'ta köydeyim. Sivas'ın en batı ilçesi ile Kayseri'nin en doğu ilçesinin tam kesişimi annemin köyü. Seksenlerin ortalarına kadar Sivas'a bağlıymış zaten öyle düşün. Sivas ilçesinde de, Kayseri ilçesinde de istasyon var. Yani olay buralara kadar geldi. Dönüşüm yeterli değil falan denir belki ama yok demek biraz abartı.

2.si İçten yanmalıları hala konuşuyor olmak absürt bir şey değil. Elektrikli araç yansıtıldığı gibi doğal ihtiyaç ile dünyanın tüm pazarlarının ortak yönelimi ile çıkmadı. Çin kendi iç pazarını bununla bezeyince, Amerika ile beraber en büyük taşıt pazarı da çin olduğu için büyük firmalar Çin pazarındaki paylarını kaybedince bu durum yaşandı. Millet sanıyor ki Volkswagen falan batıyor çünkü Avrupa'da Amerika'da satamıyor hayır adam Çin pazarını tamamıyla kaybettiği için o halde, Çin dehşet bir pazar çünkü tüm büyük firmalar için, zaten büyük firmalar içinde Toyota ile BMW hariç Çin Pazar payını %50'den fazla kaybetmeyen yabancı marka yok diye bir şey okumuştum bir yerde.

Çin ilk darbeyi kendi pazarını kendi eline alarak yaptı sonra içeride yeterince gelişince bu sefer de bunu dışarıya taşıyarak rekabeti kızıştırdı. Aksi halde daha önceki büyük otomotiv sektörü değişikliklerindeki gibi global bir akaryakıt ve/Veya metal cevheri kısıtlaması ile gelmedi bu elektirikli akımı. O yüzden içten yanmalılar öyle birden bire ortadan kaybolamaz. Kaldı ki Elektrikli kısmı onların kaybolmasını sağlayacak kadar gelişmedi de zaten. Büyük şehirde yaşayıp tüm ulaşlım ihtiyacı şehir içi olan, uzun yolu yılda 1 kere ya yapan ya da yapmayan bir adama Elektriklinin cazip gelmesi ile Kırsal'da yaşayan ya da iş icabı seyahat eden, tali yolları otoban ve otoyollardan çok kullanan profildeki birinin elektrikliye uzak olması eşit derecede doğal ve pazar ikisine de sahip çıkmalı haliyle içten yanmalıların kaybolması için bir sebep yok.

Ayrıca Çin'de elektirik üretimi için hala aşırı miktarda fosil yakıt tüketildiği için işin çevrecilik kısmında da Elektrik henüz , içten yanmalılara fark atabilmiş değil. Hatta daha geçen Çinli Geely firması gelmiş geçmiş en verimli içten yanmalı motorlardan birini duyurdu. 100 km'de 3 litreler konuşuluyor o yüzden içten yanmalı yatırımlarının bitmesi söz konusu olamaz olmamalı da zaten. Heryer kadıköy değil maalesef xD

Bizim artık elektrikli araçlar için yapılan yatırımları ve altyapı çalışmalarını konuşmamız gerekiyor.
Daha ne kadar yatırım yapılsın ve konuşulsun ki bu ? Togg 2 model çıkarttı, diğer 2 modeli de duyurdu hepsi elektrikli, Tesla'nın en büyük 2. pazarıyız. Hyundai ve Kia grubu bazı elektriklilerini bizde üretip dünyaya satıyor ve satacak da...

Eğer saçma sapan Avrupa Gümrük Birliği sebebiyle Kore ve Japon üreticinin Türkiye'deki işi bu kadar zora girmeseydi daha da fazla üretim görürdük kesinlikle.

Bence elektrikliye odaklanmaktan ziyade ülkede genel olarak otomotiv üzerine kapsamlı ve köklü bir değişiklik şart. Vergi dilimlerinden tut, satışa oradan 2. el piyasasına oradan muayene saçmalığına ve sanayilere kadar.

Hibritlerden uzak durun lafı doksanlı yıllardan beridir ediliyor bu arada hatırlarsanız bir dönem tüm Hollywood filmlerinde dalga geçilecek bir karakter ya da tuhaf bir kadın karakter varsa Toyota Prius'a bindiriliyordu. Doksanlardaki otomobil dergilerini benim gibi okuyordu iseniz Hibritlerin nasıl kitleleri ikiye böldüğünü hatırlarsınız bir kesim gereksiz bulurken bir kısım geleceğin teknolojisi diyordu.

Ya bırakın hibriti 2025 yılına kadar Avrupa'da dizel bitecek denildi xD Abi BMW bile Dizel araba üretti.

Yani ne dizel ne hibrit öyle 10 yılda falan ölecek değiller bence, kim ne istiyorsa onu alsın.