Ama Toyota'nın da malzeme kalitesi kötü, şimdilik aklımda Honda HR-V var.
HRV'den daha kötü malzeme kalitesi yoktur Toyota'nın. Ayrıca Honda, Civic'i bile çekti Türkiye'den eğer buna CR-V, HR-V de katılırsa gelecekte usta ve parça sorunu yaşayabilir. Ya da 2. el piyasası düşebilir.
Eğer kıyasladığın modeller Corolla Cross Hybrid ve HR-V ise Ben şahsen Corolla Cross Hybrid'i epey bir farkla HR-V'nin önüne korum. İç hacim olsun, kalite olsun ve geleceğe dair daha az sıkıntılı
Corolla Cross Hybrid'den daha ucuz olmasına rağmen önermeyecek kadar katı olmamdaki bir diğer sebep de yakın zamanda 2 aile dostumuz HR-V alacak oldu test sürüşleri ve galeri de ziyaret sonrası vazgeçti bunlardan birinde ben de vardım. 1.si iç hacmi kesinlikle B-SUV, C diyenler var kesinlikle değil, zira bagajı da burada konuştuğumuz araçlar arasında en ufağı 310L yani Vitara'nın ki bile büyük (360L).
2.si malzeme kalitesi falan asla diğer Honda'lar gibi hissettirmedi. Garanti olarak da 3+3 veriyor. Öte yandan Subaru ve Suzuki 10 yıl, Toyota sanırım 8 yıl veriyor. Tabi hepsinin kendi içinde şarı şurtu var.
HR-V'nin koltuk ve direksiyon ısıtma (o da üst pakette idi sanırım) Vitara'dan daha konforlu ve yeni hissettiren pek de bir yeri yok.
Ama Honda da alsan elbette pişmanlıktan dövünmezsin, kalitesi belli. Ama ben önermezdim.
Hibrit seçme sebebim istanbul içinde benzin/dizel tüketimi fazla oluyor, en azından kısa mesafelerde full elektrik giderim diye düşündüm.
Mantıklı ama bu araçlar Mild-Hybrid yani öyle full elektrik ile seni çok fazla yere götüremezler o şekilde düşünerek alma derim. Ama evet yakıt masrafı epey hesaplı bu araçlarda.
Eğer Japon sorunsuzluğu ve sağlamlığını , konfor ve teknolojinin önüne koyuyorsan. Suzuki Vitara'yı da önerebilirim. Ama iç kabindeki eski araba hissiyatı ve bir tık konfor eksikliğini bilerek almak gerek. Fakat aşırı sağlam Motor, Şanzıman ve 10 yıllık garanti ile diğer hepsinden daha ucuza iyi bir f/p opsiyonu diğerleri 1.5 , 1.6 ve 1.8 Hibrit olduğundan üst ötv diliminde kalıyor. Vitara ise 1.4 hibrit olduğundan bir alt ötv diliminde.
3.5M+ bütçeye cidden çıkabiliyorsan eğer yaza doğru fiyatlar ne olur bilemem ama 2 araç öneririm o noktada.
Şu an 3.4M olan
2025 Model Hyundai Tucson 1.6 TGDİ Hybrid
Yukarıdaki konuştuğumuz iki modelden tek eksiği bir tık onlardan pahalı olması. Ama dediğim gibi 3M üzerine çıkmayacaksan Suzuki Vİtara ile devam etmen en iyisi hatta 2.5M altına inebiliyorsun böylece, Duster fiyatına Duster'dan çok çok daha iyi bir araç alırsın.
Ha ama 3 üzerine çıkabiliyorsan bence Tucson en iyi all-rounder gibi bir şey.
Şu an 3.5M olan
2025 Model Subaru Crosstrek e-Boxer exclusive
Sadece 3. eksisi var
1.si tam bir SUV değil (ancak iç hacmi > HR-V diyebilirim ve yaklaşma-uzaklaşma açısı konuştuğumuz tüm araçlardan daha iyi)
2.si Boxer motor entegreli bir hibrit olduğu için ve 2000 motor olduğu için diğerleri kadar ekonomik değil. Corolla'dan 2 ila 2.5Lt fazla yakıyor 100km başına. HR-V ile Tuscon'dan da 1.5 ila 2 LT.
3.sü İkinci eli diğerlerine kıyasla bir tık yavaş.
Onun haricinde buradaki tüm araçlar arasında alabileceğin açık ara en iyi araç.
Günün sonunda 2.5M altında ->
Suzuki Vitara derim. (Ayrıca 3M altında otomatik vitesli en iyi 4x4 performansı olan SUV kendisi)
2.5M - 3.5M aralığında ise Hibrit olmayan 1.3 Turbolu Nissan QASHQAI var. 4x2 skypack olanı 3M civarı idi sanırım. Güzel araba alınır, Honda HR-V ve Corolla Cross Hybrid kampanyalı alt-orta paketleri var bu aralıkta. Bu üçü arasında HR-V'yi en geriye kordum. Diğer ikisi de üzmez ama fiyat olarak oralara kadar çıkmışken 3.5'a ve hatta bir tık ilerisine çıkıp aşağıda bahsettiğim araçları düşünmek daha mantıklı geliyor.
3M-4M aralığında ise 4 sağlam seçeneğin var.
Aradığın "standart memnuniyet" ise ->
Nissan QASHQAI E-Power Skypack (3.6M)
Aradığın "tanınır güvenilirlik ve sağlamlık" ise ->
Toyota Corolla Cross (3.1M)(Kampanyaları çok oluyor 500-600B aşağıdan satıldığı oluyor)
Aradığın "her şeyden biraz, en iyi ortalama" ise -> Hyundai Tucson (3.4M)
Aradığın "paramın yetebileceği en iyi suv/crossover aracı almak istiyorum" ya da "ben 4x4 becerileri olan bir suv istiyorum" ise -> Subarı Crosstrek
Gerisi sana kalmış. Batıdan bu fiyat bandında bir SUV düşündüğümde ise Duster ile para saklamak hariç başka hiç bir cezbedici tercih bulamıyorum. Avrupa cidden suv konusunda kötü eğer Audi, Mercedes, BMW, Porsche, VW, Volvo değilsen. Onların fiyatları da ulaşılabilir değil.
Ha yok illa batı grubundan Duster hariç bişi öner dersen o zaman 2.4M gibi makul fiyatı ile tam SUV olmasa da Crossover olarak
1.5TSI Premium paketi ile Skoda Kamiq derim. Neden Karoq demedim çünkü bence Tucson, Corolla Cross, Qashqai fiyatlarına çıkınca espirisi kalmıyor. Ayrıca bu da Crosstrek kadar yakıyor neredeyse onu da bilmek gerek.
Elektriklileri düşünürsen opsiyonların biraz daha artar elbette.