Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Anime Kubo'ya Göre Bleach Karakterlerinin Şarkıları

Feindbild

無欠の果て
Üstat Kullanıcı
Bleach mangasının bu sene 4 Aralık'ta yayımlanacak illüstrasyon kitabı JET için, Kubo Tite, kitap için oluşturulmuş bir sitede kimi karakterlerin tema şarkılarını duyurdu. 68 karaktere ait bu şarkılardan, 16 tanesi, Bleach'in 2008'de yayımlanan 33. cildinde zaten açıklanmıştı. Ancak gerisi yeni.

61cdc3bdeef74ea432e8f4f00f6d689f1529998090_full.jpg

Karakurachou

1. Ichigo Kurosaki - "News From The Front" Bad Religion

2. Isshin Kurosaki - "Don't Drag Me Down" Social Distortion

3. Tatsuki Arisawa - "Mou Aoi Tori wa Tobanai" hàl

4. Yasutora Sado - "No Song Unheard" The Hellacopters

5. Orihime Inoue - "T'en va pas" Elsa

6. Kon Ichigo ver. - "Tanaka-san, Nichiyoubi Dance" Kuuki Koudan

7. Kon Nuigurumi ver.- "Bushman" RIP SLYME

8. Don Kanonji - "Farandole 'L'Arlésienne Suite No. 2'" Georges Bizet

9. Uryu Ishida - "Idioteque" Radiohead

10. Kisuke Urahara - "The Sacrifice" Michael Nyman

11. Yoruichi Shihouin - "Kumoji no Hate" Cocco

Soul Society

12. Rukia Kuchiki - "Wing-stock" Ashley MacIsaac

13. Renji Abarai - "Norainu" Hazu feat.Ill-Bosstino

14. Byakuya Kuchiki - "Je Chante Pour Passer Le Temps" Giovanni Mirabassi

15. Yachiru Kusajishi - "Yoo-hoo!" Sora Izumikawa

16. Kenpachi zaraki - "Superpredators (Metal Posteard)" Massive Attack

17. Shunsui Kyoraku - "Por una Cabeza" Carlos Gardel

18. Jushiro Ukitake - "Back To The Innocence" Jonathan Cain

19. Genryusai Shigekuni Yamamoto - "Mars, the Bringer of War" Gustav Holst

20. Chojiro Sasakibe - "Down By The Quay" Minaton

21. Suì-Fēng - "She-Wolf" Megadeth

22. Marechiyo Ohmaeda - "Oh My Darling" Bobby Summer

23. Gin Ichimaru - "Snake-Tongued Beast" Saybia

24. Izuru Kira - "Anata wa Umi no Soko" Mikoto Momono

25. Retsu Unohana - "Cold Light Of Day" HALO

26. Isane Kotetsu - "Kiss Me" Sixpence None The Richer

27. Hanataro Yamada - "Eple" Royksopp

28. Sousuke Aizen - "Symphony No. 5 'Revolution' 4th movement" Dmitry Shostakovich

(Not: Harujuku'da 2011 senesindeki bankai festivalinde, Kubo, Aizen'in şarkısını In Flames'ten Stand Ablaze olarak duyurmuştu.)

29. Momo Hinamori - "Glass Elevator" Tornado Tatsumaki

30. Sajin Komamura - "Don't Turn Away" White Wolf

31. Tetsuzaemon Iba - "Tiger & Dragon Kanzen-ban" CRAZY KEN BAND

32. Nano Ise - "Sumire" Chiaki Seike

33. Kaname Tousen - "Battle Lines" John Wetton

34. Shuhei Hisagi - "Rock & Roll Over" Mr. Big

35. Toushiro Hitsugaya - "Girls Not Grey" A.F.I.

36. Rangiku Matsumoto - "C'etait La Belle Vie" Sylvie Vartan

37. Ikkaku Madarame - "Mugen no Kouya" THE BACK HORN

38. Yumichika Ayasegawa - "Akai Hana" Siamese

39. Mayuri Kurotsuchi - "The Dope Show" Marilyn Manson

40. Nemu Kurotsuchi - "Lamb Of God" Marilyn Manson

41. Akon - "Theme From Ernest Borgnine" Squarepusher

42. Kaien Shiba - "Kantsubaki" Masurao Commissioner

43. Ganju Shiba - "Sakura" Handsome Kyoudai

Hueco Mundo

44. Grimmjaw Jaegerjaquez - "Step Inside" Bomb L.A. (A Bombs)

45. Ulquiorra Cifer - "Moonshield" IN FLAMES

46. Yammy Riyalgo - "Powertrip" Monster Magnet

47. Coyote Stark - "Los Lobos" Dragon Ash

48. Lilinette Gingerbuck - "I Want To Hear What You Have Got To Say" The Subways

49. Baraggan Louisenbairn - "Genesis (The Making And The Fall Of Man)" Running Wild

50. Charlotte Chuhlhourne - "She Is Beautiful" Andrew W.K.

51. Ggio Vega - "Drain The Blood" The Distillers

52. Findorr Calius - "Dance, Dance" Fall Out Boy

53. Tier Halibel - "Helicopter" Bloc Party

54. Emilou Apacci - "The First" Tegan & Sara

55. Cyan Sung-Sun - "Hoshi no Shizuku" Mimizukuzu

56. Franceska Mila Rose - "Who's Your Daddy?" Lordi

57. Nnoitra Gilga - "Megalomaniac" Incubus

58. Tesra Lindocruz - "Still Standing" The Rasmus

59. Zommari Rureaux - "Jujutsushi (Seiken Densetsu 2 OST)" Hiroki Kikuta

60. Szayelaporro Grantz - "Rape Me" Nirvana

61. Aaroniero Arruruerie - "Deeper Underground" Jamiroquai

62. Luppi Antenor - "Keep Your Eye On The Twisted" Pink Cream 69

63. Wonderweiss Mergera - "Re:volution (Radio Edit)" Coldcut

64. Dordoni Alessandro Del Socaccio - "Owarinaki Tatakai (Soul Calibur 2 OST) Junichi Nakazuru

65. Cirucci Sanderwicci - "Alle Fragen sind gestellt" Musical "Elisabeth"

66. Nelliel Tu Odelschwanck - "Wrapped" Gloria Estefan

67. Pesche Guatiche - "MOTIONS" Straightener

68. Dondochakka Birstanne - "Centerfold" J Geils Band

Kaynaklar

Crunchyroll

Bleach Wiki

Hepsini dinleyemedim ama dinlediklerim özellikle Urahara'nın ki gerçekten hoştu. Çoğu manga sanatçısının olduğu gibi Kubo'nunda geniş bir müzik kulağı varmış herhalde saatlerce çizmekten geliyor.

Hepsini dinleyemedim ama dinlediklerim özellikle Urahara'nın ki gerçekten hoştu. Çoğu manga sanatçısının olduğu gibi Kubo'nunda geniş bir müzik kulağı varmış herhalde saatlerce çizmekten geliyor.
Ben yavaş yavaş gidiyorum listeden. Şu ana kadar dinlediklerim çoğunlukla oldukça güzeldi. Yeni şarkılar ve gruplar keşfetmeme sebep oldu, müzik kulağı gerçekten hoşmuş.

Ichigo için punk efsanesi Bad Religion'ı seçmesi ayrı hoş olmuş.

Halibel'in şarkısını çok sevdim, güzel bir punk şarkı daha.

Urahara'nın şarkısına oldukça şaşırdım, bu tarz bir şey beklemiyordum. Ancak oldukça güzel ve aslında karaktere dair söylenmeyen bir çok şeyi anlatıyor. Kubo'nun gizli anlatımları sevdiği biliniyor, boşuna seçmedi bu şarkıyı.

Aizen için seçtiğini pek sevemedim, benim için çoktan Stand Ablaze ile özdeşleşmişti. Niye böyle çelişen bilgiler verdi, emin değilim. Gerçi işi gücü illüzyon yaratıp, milleti kandırmak olan bir karakter için başka türlüsü düşünülemezdi :D Neyse, ben hala Aizen = Stand Ablaze diyorum fakat bu iç dünyası veya en azından motivasyonları için. Plan yapan ve harekete geçen hali için Symphony No. 5 'Revolution' 4th movement daha uygun.

Zaraki'ye o parça çok iyi gitmiş, kafamda Zaraki'yi kapışırken canlandırabiliyorum.

Don Kanonji'ye başka türlüsü olamazdı :D

Uryuu ve Chad'ın parçaları da uygun olmuş onlara. Kurotsichilerimiz için Marilyn Manson seçmesi de ayrı bir hoş.

Ulqiorra ve Moonshield olayı da, Aizen ve Stand Ablaze olayı gibi, önceden biliniyordu zaten. Karakterine tam oturduğunu söyleyebilirim.

Yoruichi'nin şarkısını henüz bulamadım, merak ediyorum.

Düzenleme: Buldum şimdi, uygunmuş o da.

Sadece önem verdiğim karakterlerinkini dinledim (Aizen, Urahara, Yoruichi, Komamura, Yamamoto, Kyoraku, Rukia, Harribel, Ulqiorra, Hİtsugaya,Ukitake).

Eğer şarkılar "Bu karakterler hangi müziği dinlerdi ?" tarzında seçildiyse o zaman bence hoş bir kolaj olmuş. Ancak karakteri temsil eden tematik müzikler ise

Rukia ile Ukitake (ki ukitake'nin kini bile biraz alakasız bulsam da) hariç hiç birini beğenmedim. Ulqiorra'nın şarkısının arka planı karaktere çok yakışıyor ancak vokal karakterin o yalnızlık ve serenity hissini acaip bozuyor.

Urahara'nınki de hoştu ama müziğinde beklenmedik dalgalanmalar olsaydı onun tahmin edilemezliğine bir işaret gibisine bir müzik seçilse daha hoş olabilirdi. Kyoraku'nun parçasını normalde ben çok severim ancak Kyoraku için fazla sofistike ve düzenli geldi bana.

Yamamoto'nun şarkısı karakterin dominantlığını yansıtmış ancak şarkı çok spooky sci-fi tarzında yani hiç örtüşmüyor Yamamoto'nun geleneksel, kalın kafalı ve mistik tarzına..

Diğerlerini ise baya baya sevmedim.. Hele Aizen hayal kırıklığı idi. Genellikle çok punk-klasik müzik arasında kısılı kalmış seçimler.

Ancak müzikleri çok beğenilen Bleach animesi, Kubo, süpervizörlüğünde çekilse müziklerin ne kadar farklı olabileceğini görmek gerçekten güzel ve biraz da komik bir tecrübe idi :D

Yine de Kubo'nun böyle bir kolaj hazırlaması gerçekten hoş.

@Nabu

Baştan yazıyorum belli kısımları çünkü bir yanlış anlaşılma oldu. Kendimce, neden kimi şarkıların inceleme açısından güzel olduğunu anlatmak istiyorum.

Aizen için Stand Ablaze parçası çok uyuyor mesela, hele sözlere bakınca. Karakterin seride gördüğümüz haline nasıl geldiğini anlatıyor. Urahara için seçilen parça da bu tarz bir şey büyük ihtimalle, Urahara'nın iç dünyasını yansıtan bir olay.

Burada önemli olan -Nabu için demiyorum, diğer arkadaşlar için- karakter için tema müziği seçilirken, ekranda olsaydı bu çalardı tarzı bir şey değil. Karakterin bütününü veya önemli bir kısmını yansıtan bir müzik seçmek. Örneğin, Zaraki için seçilen parça, onun savaşçı kişiliğini iyi yansıtıyor. Ancak Aizen için seçilen parça, nasıl bir yalnızlık içinden geçerek tamamen güç odaklı birisine dönüştüğünü gösteriyor. Ichigo'nun bahsettiği yalnızlık olayının daha da üstüne gidilmiş. Elbette, Stand Ablaze'den bahsediyorum, diğerinden değil.

Stand Ablaze'in sözlerine bakalım mesela.

The time is now
Please tell me how
Set ablaze...
Crying,
Remembering how it used to be
Scarred for eternity
Was it meant to be?
A life in harmony...

Yalnızlığın ve uyumsuzluğun yoğunluğu, ilk paragraftan belli oluyor. "Crying" ve "sacrred for eternity" kısımları bunu yansıtıyor direkt. "A life in harmony" kısmı, bir harmoni, yani uyumun kaybından bahsediyor. Büyük ihtimalle bu uyum denilen şey, diğer insanlarla uyum. Aşağıdaki sahne bunları destekleyen nitelikte.

bleach_2399419.jpg

Bleeding, regretting...

Solitary life
Committing suicide
Seeking sanctuary
From this world, contrary

İlk paragrafta denilenlerin devamı şeyler. "Solitary life /yalnız hayat" kısmı ve "committing suicide / intihar ediyor(um)" kısmı kilit noktaları. Mangaya geri dönelim.

bleach_2399421.jpg

Burada "olaylara kendisi gibi bakan birisini aramaktan vazgeçmesinden" bahsediliyor. Aizen [bir shinigami olarak] var olduğundan beri, diğerlerinden çok daha güçlü ve zeki olmuş birisi. Bleach'teki en zeki iki karakterden birisi. Bunun sonucu olarak, diğerlerinden daha farklı. Olayları farklı, hatta çoğu zaman çok daha iyi değerlendiriyor çevresinden. Bu sebeple, inanılmaz bir yalnızlık içinde. Belli bir süre (ne kadar olduğunu bilmiyoruz) kendisi gibi kişiler arıyor ama bulamıyor. Ancak bu süre içerisinde, bu yalnızlık ve izolasyon sebebiyle acı içerisinde. Ichigo'nun dedikleri ve Kubo'nun bu şarkıyı seçmiş olması bunu gösteriyor. Bundan vazgeçtiği an "kendisini öldürdüğü an" oluyor. Yani, şarkıda dendiği gibi, intihar ettiği an. Böyle demek mantıklı çünkü diğer insanlardan kendisini tamamen kopardığında, artık onları sadece denekler olarak gördüğünde ve iletişimi kestiğinde, artık insaniyetini kaybetmiş oluyor. İnsan sosyal bir hayvandır, bu shinigamiler için de geçerli.

"From this world, contrary" denilen kısım da bariz. Bu dünyadan, bu yalnızlıktan bir kaçış arıyor. Bunu, başkalarında bulamadığı için, kendisinde buluyor. Güçlenerek, başkalarına dayanmadan, tamamen yalnız ama güçlü.

Stand Ablaze
Screaming
As the flames caress my face
Stand Ablaze...

Böylelikle, bir ateş yakıyor. Bu ateşle beraber, dünyaya karşı duruyor, bir meşale gibi. Ancak, yaktığı şey kendisi. İçten içe hala, bu acılarına bir çare olacak bir şey değil. Zaten bu sebeple, Hogyoku, Aizen'in yenilmesine yol açıyor. Kendi farkına varamadığı dileği gerçekleştiriyor ve diğerlerine daha çok yaklaştırıyor adamı.

İkinci şarkıya gelirsek, dediğim gibi, Aizen gibi kandırmaca üstüne kurulu bir karakter için hiç de şaşırtıcı değil. Şarkı seçiminde insanların kafasının karıştırılması bile, karaktere uygun bir şey. İki tane şarkısı olan tek karater Aizen zaten. Bir tanesi iç dünyasını anlatıyor, diğeri planlar yapan ve insanları kandıran yönünü. Gerçi ikinci şarkıyı ben de sevmedim.

---​
Bu sebeplerle, benim görüşümce, şarkılar karakter hakkında ilginç şeyler anlatıyor. Elbette müzik seçimi öznel bir şey olduğu için kişinin bunları beğenip beğenmemesi ayrı bir konu.

Dediğim gibi benim agresif ya da iddialı bir eleştirim yok sadece karakterlerin tam hakkı verilip verilmediğine dair tamamen öznel bir karşılaştırma idi. Zaten dinlediğim şarkıların çoğu enstrümantal olduğundan tarama yapabileceğim sözler yoktu olana da çok aşırı dikkat etmedim. Genel olarak melodik yaklaştım.

:ıseeu: We're cool.

@Nabu

:erosennin1:

Yalnız Ichigo için yıllar önce bile punk / asi / aykırı birisi olduğu söyleniyordu ve zaten saç renginden bile belli. Bleach'in felsefesi bir yerde bu aykırı ve karşıtlık kavramına dayanıyor zaten. Kubo'nun punk müziği bu kadar sevmesi ve karakterlerde kullanması da bunu destekler nitelikte. Punk müzik özünde karşıtlık ve asilik üzerinedir, var olanı reddetme üstüne. Alakalı olarak, Ichigo için seçilen şarkı da bayağı politik bir şey. Ta yıllar önce yine, Türk forumlarında birisi belirtmişti bunu; var olan düzene karşı, Ichigo'nun karakterinin siyasi bir karşıtlığı da temsil ettiğini.

Blood is a river,
Flowing darkly amidst the tangled roots of the tall shining city
Crazy flowing mantide migrations
Engorge the big ventricle of heartbroken America
So many heaven hoping, hopeful groping breathers
All tap together quietly and desperately in unison
Hey, hey, hey, is anybody listening?

News from the front
News from the front
We're living in troubled times
So many fighting for their lives
Why do the troops despise the news from the front?

Ignorance is the root of fear
Fear is the kindling of anger
War is the bringer of shame
But never has the burden lain so heavily upon the victim
Rage and desolation
Pain and loneliness
Isn't it all alarmingly familiar?
Hey, hey, hey, silence is a killer

News from the front
News from the front
Yeah these are troubled times
How many more will have to die
Before the governors can't deny the news from the front?

Break down the barriers, ally the carriers,
What is your motivation? Take a good look in the mirror

News from the front
News from the front
So many are fighting for their lives
How many more will have to die?
Why does the government decry the news from the front?

Özellikle "Ignorance is the root of fear" diye başlayan kıta güzel. Ichigo'nun tutumunu da iyi yansıtıyor. Ichigo'nun düşüncelerini çok açıklayan bir karakter olmadığı düşünülürse, bu açıdan bakmak mantıklı. Sonuçta, olaylar farklı bir yöne kaysa da, bu adam Halibel'i bile kurtarmaya gidiyordu. Halibel bir espada olmasına rağmen girişti bu işe. Ichigo'nun olaya bakışı dışında, temsil ettiği şey olarak da bakılabilir.

Bu serinin bu yanını seviyorum işte. Yıllar önce attığımız teoriler, yaptığımız analizler, şu an light novel'da verilenler ve müzik seçimleriyle bile destekleniyor.

Açıklamada bahsi geçmeyen bir karakterin şarkısını buldum. 2011 Bankai Festivalinde açıklanmış.

Kūgo Ginjō