Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Köpek Doğası

Thanos

Kahraman Baykuş
Tecrübeli Kullanıcı
@Nabu Hocam sen daha detaylı bir şekilde yazarsın ben biraz bahsediyim bildiğim kadarıyla.
Köpekler bildiğiniz gibi kurtlardan geliyorlar. Kurtlar sürü hayvanlarıdır ve sürünün içinde bir hiyerarşi vardır. Bir alfa olur ve diğer kurtlar onun emri altında dolanır. Bir yerde okuduğuma göre alfalar normal kurtlardan daha karmaşık şekilde düşünebiliyormuş. Evcil köpeklerde ise sahibi onun alfa kurdu oluyor. Yemeğini verdiğiniz ona baktığınız için sizin alfa kabul ediyor yanlış bilmiyorsam. Ama bazı baskın ırklar sizin ona tavrınıza göre alfalığı eline almaya çalışabilir.(Örnek ; Pitbull,Dogo,Cane Corso,Presa Canario,Chow Chow,Rotweiller.) Eğer ona karşı baskın olmazsanız sizin üstünüze çıkmaya çalışıyor. Mesela mamasını önüne koyduktan sonra yememesi için bekletebilirseniz eğer gözünde baskın karaktere daha çok yaklaşıyorsunuz. Köpekler insanlar gibi düşünmüyor. Onlar için baskın bir karakterin olması iyi bir şey. O benim dostum ben ona büyüklük taslayamam derseniz hayvan mutsuz oluyor. Alfasının zayıf olduğunu yada kendine değer vermediğini düşünüyor. size yalakalık yapması mutlu olduğuna değil gözünüze girmeye çalıştığına bir işaret. Umarım anlatabilmişimdir. Daha bu konuyu araştırmaya yeni başladım bu yüzden yanlışlarım varsa düzeltebilirsiniz.

Pek çok yanlış var.

1.si

Alfalık sanıldığı gibi bir üst beyin" , "en güçlü" olma durumundan çok sürünün kök ailesi (yani ilk üreyenleri ve yavrulayanları) olan dişi ve erkeğin alfalığını söz konusu. Zaten sürüdekiler de yavruları, kuzenleri, halaları, teyzeleri vs oluyor. Elbette dışarıdan alfa kurt gelebilir ancak bu genelde sürüde birinin eksikliği olması durumunda olan bir şey. Yani alfanın ekstradan sahip olduğu tek şey daha istikrarlı ve uzun bir secere ve tecrübe. Tüm o "üstün" havası da buradan geliyor ama bu sanıldığı gibi "vaaay ulan alfa kurt işte " denilecek bir şey değil oldukça basit bir şey. Ailenin babası ve anası olan müşvik ebeveynler aslında :D Hatta bu konuda @Feindbild de bilgilidir.

2.si

Yemek vermen ve ona bakman seni alfa yapmaz. Köleler de efendilerine yemek verir ve onlara bakar. Alfalık tavırla, eğitim ve yönlendirme ile köpeğinize gösterebileceğiniz bir şey.

3.sü

Sadece güçlü ırklar değil, eğer evde enerji ve tavır olarak boşluk görebilen her yüksek enerjili köpek alfa olabilir.

4.sü

Bir Şivava'nın koca bir pitbull kurtarma merkezinin efendisi olduğunun anlatıldığı program

Bir başka Şivava'nın Koca Danua'yı koltuğa çıkardığı anlar. Nitekim dominantlık konusunda cüssenin faydası olabilir ancak karar belirleyici faktör. Tecrübe, enerji gibi şeylerdir.

5.si

Köpek baskın karakterin iyi olduğunu düşünmüyor. Olay "baskın" olma değil. Köpek sosyal hayvandır ve sürüleri bir çift lidere sahiptir. Etrafta kendilerinden daha yüksek enerjide biri yoksa ya da ortamda ki özgüvensizlik yüksekse köpek bu boşluğu doldurmak ister. Ancak bu boşluğu sahip alınca bu koltuğu bırakır. Çünkü köpek lider ister, ona ne yapılması gerektiğini söyleyen bir sürü ve sürü lideri arar. En bağımsız ırklar bile aslında sürü hayvanları olarak buna ihtiyaç duyar. Ancak onlarda durum biraz daha zordur.

6.sı

Yalakalık ya da göze girme çabası köpeğin kişiliğine göre değişir. Sizin zaafınızdan faydalanıp istediğini elde etmek için buna baş vuruyorsa bunu engellemek gerek. Ancak sizi oyuna, geziye, sevilmeye davet etmek için yapıyorsa bu zaten mutlu olduğu anlamına gelir.

Bir de konu başlığı çok genel bir şey olup, altındaki bilgiler oldukça eksik ve kısa kalmış. Bence ileride bu başlığı bir revize edersin :D

• Beğen
Tepkiler: Sae
Anlatmak istediklerim yakındı dediklerinize ama anlatamamışım demek ki. Araştırdıkça değiştiririm başlığı. Sizinde yazacaklarınız çok önemli @Feindbild, @Nabu ve tabiki diğer üyeler.

Pek çok insanın hala doğru diye bildiği haliyle kurtlardaki alfa kavramı, doğal ortamında olmayan kurtlarda yapılan çalışmalarla ortaya çıkmış bir şey. Doğal ortamlarında kurtlar incelendi mi, bunun yanlış olduğu ve aile bağlarının öne çıktığı görülüyor. Anne ve baba, alfa dişisi ve erkeği oluyor. Sadece yavrular değil, diğer akrabalar da sürüye dahil olabiliyor ve kimi durumlarda akraba olmayanlar bile dahil oluyor. Ancak genel kural, bunun bir aile şeklinde işlediği.

Bu da bilimsel makalesi: http://www.nrcresearchpress.com/doi/abs/10.1139/z99-099