Naruto kendi janrasında bu konuda neredeyse rakipsiz. Onu zaten kafadan söyleyelim.
Burada bahsi geçen Toriko ve Bleach ise biraz daha "poz kesme" tarzı dövüşlere sahip gerçekten bir "dövüş" olmuyor pek.
Açıkçası manga bu kadar sekteye uğramasa çok daha popüler olurdu ancak maalesef çok sıkıntı çekti yine de bu konuda yeni nesilin şampiyonu açık ara World Trigger. Yakın dövüş, orta menzilli dövüş, uzun mesafe nişancılık. Saf dövüş yetenekleri ya da özel beceriler heeeeepsinin karması var. Teke tek dövüşlerden tut harika takım sinerjilerine kadar.
Dövüş sekansları en keyifli serilerin başında geliyor. Şiddetle tavsiye ederim.
Konuda "savaş sekansı" değil de "dövüş sekansı" dendiği için ben biraz daha yakın mesafe kombat ve el ele dövüşü düşünüyorum. Büyülerin çarpıştırılmasından ziyade ve bu konuda Darker Than Black de fena değildi.
Claymore keza çok çok iyidir bu hususta. Sword & Sorcery denen fantastik akımın fanıysanız (Yüzüklerin Efendisi, Game of Thrones, Witcher, Conan, Tarkan vs vs falan bu akımın içinde sayılır bu arada ) Claymore bu "dövüş sekansı" konusunda kendi janrasının en güzellerinden.
Yeni nesilden Jujutsu denilmiş evet Jujutsunun bazı gerçekten başarılı sekansları olsa da ben hala istikrar ve skala anlamında, yeni nesilden Boku no Hero Academia ve Kimetsu no Yaiba'nın dövüşlerini daha iyi buluyorum. Boku no Hero'nun kötü yanı baş karakterinin dövüşleri kötü genelde ...
Manga aleminden çıkıp manhua ve manwha örneği verirsek (GoH örneği gelmiş) o zaman Feng Shen Ji bu konuda muazzam bir eserdi ve Tower of God'da her zaman olmasa da zaman zaman olağanüstü dövüşler okutturuyor.
Aklıma başka geldikçe gene yazarım.