Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Deniz Yılanı Gerçekmiş!

KocaYusuf53

Kahraman Baykuş
Üstat Kullanıcı
The Leicestershire Mercury and General Advertiser For The Midland Counties Gazetesi 13 Mart 1852 tarihli sayısında ilginç bir haber buldum paylaşmak istedim. Çeviride yapay zeka kullanmak istemedim, umarım olmuştur.

İşte okyanusun derinliklerinden gelen o inanılmaz karşılaşmanın destansı anlatımı:

Okyanusun Sırrına Varılan Gün
Monongahela balina gemisi, 6 Şubat günü açık denizdeydi. Direk başından yeni bildirilen küçük bir geminin kuzey limanlarına doğru yol aldığını görünce, onu durdurmaya karar verdim. Amacım, bu gemi aracılığıyla, tüm Amerika Birleşik Devletleri halkına, pek çoklarının uydurma sandığı ama varlığı artık kesinleşen bir gerçeği, bir Deniz Yılanı’nın yakalanışını duyurmaktı. Sanırım bu cesur Yankee girişimi için bağışlanırım.

13 Ocak sabahıydı. Güney enlemi 3 derece 10 dakika, batı boylamı 131 derece 50 dakikadaydık. Ön direkteki çapraz direklerde oturan gözcümüz, ansızın "Beyaz su!" diye haykırdı. "Nerede?" diye sorduğumda, "Rüzgaraltı pruva iki kerte!" cevabını verdi. Önce ispermeçet balinaları olduğunu düşündüm ve bolca yağ elde etme hevesiyle geminin rotasını değiştirmesini emrettim, sonra hemen dürbünümle yukarı çıktım. Birkaç gündür hafif ve değişken rüzgarlarla boğuşuyorduk, ancak 13'ünün şafağıyla birlikte rüzgar güney-güneybatıdan esmeye başlamış, düzenli hale gelmiş ve bir fırtınanın habercisi olmuştu. Yarım saat kadar havada kalmama rağmen "beyaz su" benzeri bir şey göremedim. Sonra bunun bir yunus sürüsü olduğunu varsaydım, yine de emin olmak istedim. Saat yediyi vurduğu için güverte subayına tüm personeli uyandırmasını, serenleri hizalamasını ve iskele bumbası yelkenlerini açmasını söyledim. Kahvaltı saatim gelmişti, bu yüzden gözcüyü uyanık kalması konusunda uyardım ve güverteye indim. Ancak daha güverteye ayak basamadan, Marquesaslı bir ada sakini olan Onnetu Vanjan'ın şiddetli ve ani çığlığı dikkatimi çekti: "Aman Allah'ım! Bakın! Bakın! Onu gördüm! Çok büyük! Çok çok büyük!" Tüm gözler anında o vahşiye çevrildi ve nereye baktığını anlamaya çalıştık. Sonra bakışlarımız rüzgaraltı tarafına kaydı. Ben sadece "kara bir deri" görebildim, sonra o yok oldu. Yerli çok heyecanlıydı ve soruma "Balina değil, çok büyük, çok uzun. Daha önce hiç böyle bir şey görmedim, korkuyorum," diye yanıt verdi. Hayvanın veya balığın hangi yöne gittiğini anlayamayınca, geminin rotasını değiştirdim ve yelkenleri toplayıp halatları teknelere indirmeyi ve mürettebatın hazırda beklemesini emrettim. Yaklaşık bir saat boyunca her yöne ufuk tarandı, ancak tüm umutlarımı yitirince ileri döndüm ve aşağı indim.

Yerli hevesle bakmaya devam etti, mürettebatın gözlemleriyle cesaretlenmişti ama aslında hiçbir şey görmediklerini iddia ediyorlardı. Ancak birkaç dakika sonra başka bir çığlık atarak ve ilkkinden daha şiddetli bir şekilde görüşünün doğruluğunu kanıtladı. Güverteye fırladım ve bir milden daha az rüzgaraltında, okyanusta gördüğüm en tuhaf yaratığın hareketsiz durduğunu gördüm. Sanki ispermeçet balinaları için dediğimiz gibi, "hıçkırarak" yukarı ve aşağı hareket ediyordu. Bir balina olmadığını biliyordum. Başını göremiyordum ama vücudu, elimde sallanan bir ipin dalgalanması gibi hareket ediyordu. Gemideki herkes dikkatle ona bakıyor, tek bir kelime bile etmiyorlardı. Birkaç dakika içinde vücudunun tüm uzunluğu yükseldi ve suyun üzerinde yattı; muazzam bir boyuttaydı. Sonra ucu veya kuyruğu hareket etti, suyu dalgalandırdı ve sonra başı tamamen suyun üzerine çıktı ve yavaşça yana doğru hareket etti, sanki canavar acı çekiyor veya boğuluyordu. "Bu bir deniz yılanı!" diye haykırdım; "Tekneler hazır beklesin!" Bir an tereddüt yaşandı ve güverte subayı, "Onun için tekne indirmenin ne anlamı var? Sadece zaman kaybederiz ve hiçbir şey elde edemeyiz," dedi. Onu hemen susturdum ve tüm personeli kıça çağırmasını emrettim. Toplandıklarında onlara o arkadaşı "denemeyi" arzuladığımı söyledim. Elimdeki tüm belagatle onları cesaretlendirdim, deniz yılanının varlığına inanan çok az kişi olduğunu ve bir balina gemisinin onlardan biriyle karşılaşması arzusunun dile getirildiğini anlattım. Eğer ona saldırmazsak ve eve döndüğümüzde onu gördüğümüzü söylersek, bize gülecekler ve alay edeceklerdi; ilk soru ise "Neden denemediniz?" olacaktı. Cesur duruşumuzun, erkekliğimizin ve hatta tüm Amerikan Balina Avcılığı'nın itibarının tehlikede olduğunu söyledim. Sözlerimi, onu güneydeki bir limana götürme olasılığımız olduğu konusunda onların hırslarına seslenerek bitirdim.
"Hiçbirinizin teknelere inmesini emretmiyorum," dedim, "ama kim gönüllü olacak?" Onların şerefine söylemeliyim ki, gemideki her Amerikalı anında öne çıktı, ardından yerli hariç herkes ve iki İngiliz de katıldı! Tekne dümencilerine ve subaylara teknelerin içindeki ve çevresindeki her şeyin mükemmel durumda olduğundan emin olmaları için kontrol etmelerini emrettim. Yılan oldukça hızlı hareket etmeye başladığında ben zaten tekneme atlamıştım ve peşinden gitmek gerekiyordu. Rüzgar şiddetle esiyordu, ancak ilerledikçe, fırtına imkansız hale getirmeden önce tekne indirme umuduyla tüm yelkenleri açmaya devam ettim.

Yılan rüzgarüstüne doğru ilerledi, bu da beni rüzgara dönmeye zorladı ve kısa süre sonra ön ana direğimi kaybettim; bu bizim için çok talihsiz bir durumdu ve daha da kötüsü, canavarı gözden kaybettik. Hasarları mümkün olan en kısa sürede onardık ve hala rüzgara doğru ilerlemeye devam ettik, yılan efendisini tekrar görmeyi umarak. Bir saatten kısa sürede onu tekrar gördük, ancak biraz rüzgarüstünde; kısa süre sonra kısmen döndüğünü ve borda pruvamıza doğru ilerlediğini anladım, gemiyi diğer yöne çevirdim. Rüzgar o kadar artmıştı ki, ön ve orta ana yelkenlere tek bir camadan vurmak zorunda kaldım. Yılan birkaç dakika daha kayboldu, ancak ortaya çıktığında geminin bir mil önünde ve yavaşça rüzgaraltına doğru ilerliyordu, tam bir daire çizmişti. Onu gerçekten yakalama umutlarımın zayıf olduğunu ve fırtınanın tekne indirme konusunda beni tereddütte bıraktığını açıkça itiraf ediyorum; ancak zamanı geldi, yılan hala hareketsizdi ve biz neredeyse yarım mil rüzgarüstündeydik. Geminin tüm kontrolünü daha iyi sağlamak için baş serenleri ters çevirerek durdum ve gemi bekçisine bize yakın durmasını ve bizi bir an bile gözden kaçırmamasını söyledim. Tekne indirdik, ben önde gidiyordum ve birkaç kürek darbesiyle - rüzgar ve deniz bizi rüzgaraltına sürüklerken - Vermontlu tekne dümencisi James Whittemore'a "ayağa kalk" dedim. Sakin ve soğukkanlı bir cesaretle zıpkınını kavradı ve benim elimle işaret etmemle, düşünce hızında iki silahı da önümüzdeki itici vücuda saplandı. "Kıç!" diye bağırdım, ancak yılan efendisinden görünür bir hareket yoktu. Tekne dümencisiyle yer değiştirdim ve mümkün olan en kısa sürede bir mızrak hazırladım, onları çekmelerini işaret ettim, böylece bir mızrak darbesi vurabileyim, tam o sırada vücudun bir hareketi görünür oldu ve canavarın başı ve kuyruğu adeta "yarayı dokunmak" istercesine fırladı. Tekneye yaklaşan başın korkunçluğu mürettebatı dehşete düşürdü ve üçü denize atladı. İçgüdüsel olarak mızrağımı uzattım ve keskin ucu gözüne girdi. Yere yıkıldım ve etrafımdaki suyun derin bir çalkalanmasını hissettim. Yüzeye çıktım ve kıvranan vücudun bir anlık görüntüsünü yakaladım, sonra tekrar vuruldum ve aşağı çekildim. Suyun altında bilincimi kısmen kaybettim, ancak geri kazandım; kanlı köpük içinde tekrar yükseldiğimde, yılan kaybolmuştu ve "Halatı topla!" diye bağırdım. Üçüncü güverte subayı Bay Benson, halatımın ucuna yakın bir yerde bir dirsek yakaladı ve kendi halatını bağladı, bu halat anında hızla çekilmeye başladı. Ben yüzeye çıkar çıkmaz güverte subayı beni aldı ve birkaç dakika içinde herkes kurtarıldı - biri ağır yaralanmış, diğeri ise bilincini kaybetmişti, ancak kendine geldi ve ikisi de şimdi iyi. Yılan halatımı, üçüncü güverte subayının halatını almıştı ve ikinci güverte subayının halatını da alıyordu, ben de güverte subayına halatını bağlamasını ve gemiye vermesini emrettim. Yılan derinlere iniyordu ve subayları zıpkınların çekilmesi korkusuyla çok sıkı tutmamaları konusunda uyardım. İlk başta halat hızla gitti, ancak giderek yavaşladı, yine de ambardan yedek bir halat çıkarmak ve bağlamak zorunda kaldım. Geminin ağırlığıyla zıpkınların çekilmesi korkusuyla birkaç sürükleyici taktım ve halatı güverte subayına verdim, sonra halat sabitlendi. Şimdi dışarıda dört teknenin halatı vardı, bir teknede 225 kulaç, diğerinden de üçte ikisi, 100 kulaç daha - toplamda 1000 kulaç, bir kulaç altı fit - 6000 fit - bir mil ve sekizde birinden daha fazla, muazzam bir derinlik ve o mesafedeki basınç akıl almaz.

Şimdi fırtına şiddetle esiyordu ve gemiyi ayakta tutacak kadar yelken açmaya zar zor cesaret edebiliyordum, tekne tehlikedeydi ve halatı tekrar gemiye almak ve zıpkınların çekilmesi riskini almak zorunda kaldım. Halatın ucunu sabitledim ve gemiyi sabit tutmaya yetecek kadar yelken dışındaki tüm yelkenleri topladım ve yılanın yükselişini, halatın kopmasını veya zıpkınların çekilmesini endişeyle bekledim. Saat 16.00'da rüzgar yön değiştirmeye başladı, bu da bize biraz yardımcı oldu; ve saat 17.00'de, büyük bir sevinçle azalmaya başladı.
Saat 20.00'de ani bir durgunluk; halat gergin. Gece güzeldi, gökyüzü açıktı, rüzgar zar zor esiyordu ve deniz hızla sakinleşiyordu.

Gemide kimse uyumadı - avımızı merak ediyorduk. Belli ki dipteydi. Uzun süre aşağıda kaldı; ancak düşündüğümde bunun onun güçlü yönü olduğunu - orada evinde olduğunu düşündüm. 14'ünün sabahı saat 04.00'te, aşağı indikten 16 saat sonra, halat gevşemeye başladı, onu ırgata aldırdım, neredeyse iki halatı "elden ele" aldığımızda tekrar bir gerginlik geldi. Bu gerginlik devam ederken, herkese acele etmelerini ve kahvaltı etmelerini söyledim ve henüz bitirmeden aşçı "İşte o!" diye bağırdı! Bir anda herkes güverteye çıktı ve gerçekten de yükselmişti; ancak görünen tek şey, yılanın bağlı olduğu yerdeki bir yumruydu. Üç tekne indirdim ve canlılık belirtisi olmaksızın vücudunu tekrar tekrar mızrakladık.

Biz çalışırken yavaşça yüzeye çıktı ve etrafında mızraklarımızla kestiğimiz akciğer parçaları olduğunu düşündüğüm şeyler yüzüyordu. İşimizi garantiye almak için canlılığını arayarak mızraklamaya devam ettik, sonra kendini yukarı çekti ve biz geri çekildik, sonra canavarın korkunç son çırpınışlarına tanık olduk. O korkunç sahneye tanık olan mürettebattan hiçbiri onu asla unutmayacak; vücudun evrimleri şimşek gibi hızlıydı, binlerce devasa siyah tekerleğin dönmesi gibi görünüyordu. Kuyruk ve baş zaman zaman dalgalanan kanlı köpük içinde beliriyordu ve o kadar ölü, dünyevi olmayan ve şiddetli acıyı ifade eden bir ses duyuldu ki, damarlarımızda bir korku hissi dolaştı. Konvülsif çabalar 10 veya 15 dakika sürdü, sonra aniden durdular, baş kısmen kalktı - düştü - vücut kısmen döndü ve hareketsiz yattı. Şapkamı çıkardım ve boğazlarımızdan aynı anda dokuz korkunç tezahürat koptu. Avımız ölmüştü. Neyse ki su yüzeyinde yüzüyordu ve onu yanımıza aldık ve bunu yaparken yan döndü, karnı yukarı gelecek şekilde yattı. Parapet üzerinden ona baktığımızda her göz sevinçle parladı, tüm mürettebat tekrar yüksek sesle tezahürat yaptı ve ben de onlara katıldım. Şimdi ne yapacağımıza dair bir istişarede bulunduk, ve tüm personele fikirlerini sunmalarını rica ettim. Kısa bir konuşmadan sonra hepimiz onu limana

getirmenin imkansız olacağına ikna olduk ve sonra mümkünse derisini, başını ve kemiklerini kurtarmaya karar verdik. İlk olarak, iyi çizim yapabilen bir İskoç'tan yattığı haliyle bir taslak çizmesini ve güverte subayından onu ölçmesini rica ettim. Hava artık oldukça sakindi ve avantajlı bir şekilde çalışabiliyorduk. Yılanın ayrıntılı bir tanımını hazırladığım için, size sadece birkaç genel noktayı vereceğim. Erkeği; uzunluğu 103 fit 7 inç; boynu çevresi 19 fit 1 inç; omuzları çevresi 24 fit 6 inç; ve biraz şişkin görünen vücudunun en geniş kısmı 49 fit 4 inçti. Başı uzun ve düzdü, çıkıntılıydı; alt çene kemikleri ayrıydı; dilinin ucu bir kalbin başına benziyordu. Kuyruğu neredeyse bir noktaya kadar uzanıyordu, ucunda düz ve sert bir kıkırdak vardı. Sırtı siyahtı, yanlarda kahverengiye dönüyordu; sonra sarı, ve karnın ortasında uzunluğunun üçte ikisi kadar dar beyaz bir çizgi vardı; vücudunda ayrıca dağınık koyu lekeler vardı. Deriyi incelerken, sürprizimize göre, vücudun balinanınki gibi kalın bir yağ tabakasıyla kaplı olduğunu gördük, ancak sadece dört inç kalınlığındaydı. Yağ su gibi berraktı ve neredeyse terebentin ruhu kadar hızlı yanıyordu.

Yılanı parçaladık, ancak büyük zorluklar yaşadık ve onu "yüzmek" zorunda kaldık, vücut yuvarlanmıyordu ve yağ o kadar elastikti ki, bloklarla 20 fit gerildiğinde kesildiğinde beş veya altı fite kadar büzülüyordu. Başı içeri aldık, korkunç bir nesneydi ve tuzla korumaya çalışıyoruz. Tüm kemikleri kurtardık, erkekler hala temizlemeyi bitirmedi. Yılanı açtığımızda kalamar parçaları ve büyük bir siyah balık bulduk, eti kemiklerinden düşmüştü. Yılanın akciğerlerinden biri diğerinden üç fit daha uzundu. Çenesinde 94 diş olduğunu, çok keskin olduklarını, hepsinin geriye doğru baktığını ve diş etinde başparmak büyüklüğünde olduklarını, ancak derinlemesine ve sıkıca yerleşmiş olduklarını belirtmeliydim. İki püskürtme deliği veya solunum deliği olduğunu bulduk, bu yüzden bir balina gibi nefes alıyor olmalıydı; ayrıca dört yüzme patisi veya pati taklidi vardı, çünkü sert, gevşek et gibiydiler. Sırtın eklemleri gevşekti ve yüzerken iki kaburga ve bir eklemi aynı anda hareket ediyormuş gibi görünüyordu, neredeyse ayak gibi. Yılanın öldükten sonraki kas hareketi, vücudun uzunlamasına sırtlarla çevrili gibi görünmesini sağladı. Kemikleri içeri almak neredeyse üç gün sürdü, ancak şimdi neredeyse temizler ve çok gözenekli ve koyu renklidirler.

Kalbi ve bir gözünü alkolde koruyabildim, ancak başı, serin olmasına rağmen, rahatsız edici bir koku yaymaya başlıyor; ancak şimdi kıyıya o kadar yakınım ki, bir hastalık üretme olasılığı yoksa olduğu gibi tutacağım. Gemideki her erkek benim endişeme ortak oluyor.
Saat 14.00 - Az önce gemiyle görüştüm; Ponce, P.R.'dan sekiz gün önce ayrılmış, portakal ve ticari eşya yüklü, Bridgeport'a giden Gipsy tuğrası, Kaptan Sturges'mış. Varışında bu sayfaları Postaneye bırakmayı nazikçe teklif etti. İçeri girer girmez size daha ayrıntılı bir açıklama sunabileceğim.

Saygılarımla,

CHARLES SEABURY, Kaptan,
New Bedford'un Balina Gemisi Monongahela.

Moderatör tarafında düzenlendi: