Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Bleach'ten Bir Ders Çıkardınız mı?

Feindbild

無欠の果て
Üstat Kullanıcı
Bleach'i bir pazarlama ürünü olarak gören "Şöyle yapsa daha çok satardı," veya "Şöyle bir şey yazılmamalıydı," türü bir şeyi kastetmiyorum. Anlatılan hikayeden sizi etkileyen, bir şeyleri sorgulamanıza sebep olan veya en azından düşündüren şeyler oldu mu?

tumblr_mwck93vaIW1qe1kgco5_500.gif

Açıkçası pek olmadı. Düşündüm, düşündüm ve bir şey bulamadım. Etkileyen şeyler oldu ama sorgulayan ya da ders veren bir şey pek yok. Ama Komamura'nın Tosen'e verdiği ayar ve oradaki diyaloğu çok gerçekçi, hoş ve anlamlı bulmuştum. Onun haricinde genelde Rukia karakterinin tepkileri ve çıkışları anlamlı gelmiştir. Gerisinde pek bir şey yok benim açımdan.

Şu sıralar seriyi tekrar tüketiyorum ve forumdaki Bleach konularını gezerken bu başlığı gördüm tekrardan.

Valla çıkarttığım ders, bir anlatı tüketirken ya da bir anlatı üretirken dikkat etmem gerekenler üzerine oldu sanırım.

Son düzenleme:
Mayuri'nin mükemellik ile ilgili söylediklerinden bir bakıma ders çıkarılabilir.

Bende tam bu ara Bleach okuyordum ve ilk defa okuyorum. Daha çok başlardayım, o yüzden bir ders çıkarmak için erken sanırım. Shonen işte, durdurak bilmeyen aksiyon ve karakterlerin olgun olmaktan uzak davranışları zaten hemen hemen hepsi 15 yaşında falan sanırım ayrıca Kon'la yapılan belden aşağı şakalar. HA HA Favorilerim arasına gireceğini sanmıyorum, ama zamanında ergenler arasındaki popülaritesini anlayabiliyorum.

Bleach benim için ilginç bir yolculuk oldu. Metin analizi yapmaya onunla başladım ve zamanla diğer eserlere yöneldim. Analiz yapmaya başladığımda, başta arka planda anlatılan ve şonen mangalarda rastlamadığım bir şekilde aktarılan, detaylara dikkat isteyen bir konusu olduğu için oldukça heyecanlanmıştım. Bir derinlik ve keşfedilmemiş alanları öğrenme hissiyatı bayağı ilgi çekiciydi. Bu heyecanım hala yok olmadı ve ilginç bir eser olduğunu düşünüyorum. Lakin seneler içinde tecrübe edindikçe belli şeyleri daha oturaklı analiz edebilir oldum. Bu konuda, hakkını yemeyeyim, Shingeki no Kyojin'in de çok büyük katkısı oldu. Yazarın hem iyi yaptığı şeyler hem de özellikle kötü yaptığı şeyler (ve art niyeti) birçok şeyi sorgulamama yol açtı.

Bleach'te kendim ölüm hakkında yaptığım bazı sorgulamaları da içeren ilginç düşünceler var. Belki de hikayede anlatılanı daha iyi anlayabilmek için bakış açımın bu şekilde değişmesi gerekiyordu. Bu konuya yıllar önce attığım mesajdaki gibi "Bleach'in gerçek kötüsünün" ana mesele olduğunu düşünmüyorum. O tarz bir okuma yapılabilse de, belli açılardan metin bunu desteklemiyor ve bence hikayenin merkezindeki temaları yakalamada yetersiz kalıyor. Bu açıdan, Bleach hakkındaki son yazım olan Bleach’i Anlamak: Ölüm, Hayat ve Üstün Gelme'nin metinle çok daha uyumlu olduğunu ve temel temaları çok daha iyi yansıttığını düşünüyorum.

Son olarak, bundan özel bir şey olduğu için daha önce bahsetmemiştim ama bahsi geçen yazımı kısmen Hasan'ın vefatı üstünden esinlenerek yazmıştım. Bu yüzden de biraz özel bir yeri var. Bir açık adama yapmak yerine bu esinlenmeyi kendime tutmayı seçtim çünkü o an duygularımı bu şekilde yaşamayı seçtim. Bunu açıkça yaşayan arkadaşlara elbette hiçbir lafım yok, herkes bu tarz olayları farklı şekilde yaşıyor.

Kimseye fazla güvenmemek gerektiği dersini çıkardım. Aizen ve Gin sağolsun.