Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Battle Shounen Serileri Genel Tartışma ve Paylaşım Başlığı

Nabu

Ulu Baykuş
Yönetici
Ulu Baykuş
Battle Shounen Serileri Genel Tartışma ve Paylaşım Başlığı:

Forum da genel olarak bu türün sohbetinin yapılabildiği bir konu olmadığını şimdi farkettim o yüzden açtım. Hayırlı olsun.

KnY'de iyi bir anime elbette fakat bence My Hero Academia ve Jujutsu Kaisen ayarında değil. Fazla tek düze kalıyor hem konu hem karakterler. Sadece uyarlama olarak bakarsam KnY en iyisi diyebilirim.

MHA animasyon kalitesi olarak biraz geri kalıyor ama bence şu an devam eden en iyi shonen anime. Mangasını bilmiyorum onunda JJK gibi bozduğunu söylüyorlar ama bakalım.
Genel Sohbette olayı uzatmak istemedim bu konuyu açıp buraya taşıyalım dedim. @Dotanuki seni de etiketledim zira sen de sohbete dahil olmuştun.

Bence başlangıç olarak ve vaat olarak en çok şey yapabilme potansiyeli MHA'da idi. KnY'nin animesi çok iyi ancak aşırı abartıldığını düşünüyorum, MHA'nın animesi gayet de yeterli bence, manga açısından da yeni nesiller arasındaki en iyi çizim ve paneller zaten MHA'da ... Bazen sıçığ batırsa da, anatomi de de MHA derdim.

Yani MHA benim de favorim idi yeni nesil de ancak Yakuza arkından sonra istikrarlı bir şekilde sürekli düştü, düşme eğilimini bırakıp yükseldiği yegane kısımlar Endevour ve Hawks ile daha çok şey öğrendiğimiz yerler, Mirko'nun şovu ve Deku'nun vigilante arkının fazla uzatılmayıp 1A'dan arkadaşlarının onu alt edip okula getirdikleri kısımdı. Bu 3 unsur haricinde sürekli geriledi ve final arkı rezalet idi.

JJK zaten bu tartışmaya dahil bile değil edgy hype kültürün yeni bir temsilci araması sırasında parlatılan son yılların en boş , en az orijinal işlerinden biri JJK, manga olarak da bence son yılların en özensiz işlerinden biri.

KnY' ye gelirsek içinde nevi belli bir fikir çatışması, bir mesaj, edebi bir çıkarım barındıran tek yeni nesil işi. Ayrıca geleneksel tarza, geleneksel kabuki tiyatrosuna ve 19. yüzyıl japonya kültürüne tonla göndermesi ve tarz benzerliği ile bence en orijinal sanat tasarımlarından birine sahip.

MHA ve JJK'den çok daha dar bir evren, çok daha dar bir karakter kadrosuyla 208 bölümde anlatmak istediğini anlatan hiç uzatmayan, sağmayan bir iş KnY haa anime stüdyosu sağıyor manga yerine ama onlar da hakkını veriyor.

Yani en akarı kokarı olmayan, karakterleri en sevilebilir olan, en realistik mesaja ve alt yapıya sahip olanı o. Şu an JJK ve MHA'dan fersah fersah öte bir iş KnY benim açımdan. MHA başlangıç da en çok umut vadedendi ama patladı.

Genel Sohbette olayı uzatmak istemedim bu konuyu açıp buraya taşıyalım dedim. @Dotanuki seni de etiketledim zira sen de sohbete dahil olmuştun.

Bence başlangıç olarak ve vaat olarak en çok şey yapabilme potansiyeli MHA'da idi. KnY'nin animesi çok iyi ancak aşırı abartıldığını düşünüyorum, MHA'nın animesi gayet de yeterli bence, manga açısından da yeni nesiller arasındaki en iyi çizim ve paneller zaten MHA'da ... Bazen sıçığ batırsa da, anatomi de de MHA derdim.

Yani MHA benim de favorim idi yeni nesil de ancak Yakuza arkından sonra istikrarlı bir şekilde sürekli düştü, düşme eğilimini bırakıp yükseldiği yegane kısımlar Endevour ve Hawks ile daha çok şey öğrendiğimiz yerler, Mirko'nun şovu ve Deku'nun vigilante arkının fazla uzatılmayıp 1A'dan arkadaşlarının onu alt edip okula getirdikleri kısımdı. Bu 3 unsur haricinde sürekli geriledi ve final arkı rezalet idi.

JJK zaten bu tartışmaya dahil bile değil edgy hype kültürün yeni bir temsilci araması sırasında parlatılan son yılların en boş , en az orijinal işlerinden biri JJK, manga olarak da bence son yılların en özensiz işlerinden biri.

KnY' ye gelirsek içinde nevi belli bir fikir çatışması, bir mesaj, edebi bir çıkarım barındıran tek yeni nesil işi. Ayrıca geleneksel tarza, geleneksel kabuki tiyatrosuna ve 19. yüzyıl japonya kültürüne tonla göndermesi ve tarz benzerliği ile bence en orijinal sanat tasarımlarından birine sahip.

MHA ve JJK'den çok daha dar bir evren, çok daha dar bir karakter kadrosuyla 208 bölümde anlatmak istediğini anlatan hiç uzatmayan, sağmayan bir iş KnY haa anime stüdyosu sağıyor manga yerine ama onlar da hakkını veriyor.

Yani en akarı kokarı olmayan, karakterleri en sevilebilir olan, en realistik mesaja ve alt yapıya sahip olanı o. Şu an JJK ve MHA'dan fersah fersah öte bir iş KnY benim açımdan. MHA başlangıç da en çok umut vadedendi ama patladı.
Bence KnY fazla basit kalıyor MHA'ya göre. Tamam sadelik iyi güzel fazla uzatmadan anlatıyor hikayesini ama günün sonunda iyi kötü kapışıyordan öteye çok gitmiyor. MHA içinde bu böyle diyebilirsin ama orada Shigaraki, Dabi, Spinner gibi sırf kötü olmak için kötü olmayan daha derin hikayelere sahip karakterlerde var. Endeavor bile tek başına KnY karakterlerinden daha ilgi çekici ve üzerine düşünülmüş bence. Anime kalitesi olarak KnY daha yukarıda, aksiyonu da güzel ama bunları çıkardığında geriye üstüne kafa yoracak çok bir şey kalmıyor.

Bence KnY fazla basit kalıyor MHA'ya göre.
Daha sade doğru ama daha basit demem.

MHA içinde bu böyle diyebilirsin ama orada Shigaraki, Dabi, Spinner gibi sırf kötü olmak için kötü olmayan daha derin hikayelere sahip karakterlerde var
Kusura bakma ama bence MHA'yı elit bir eser yapmaktan alıkoyan en başlıca nedenlerin başında kötülerinin motivasyon eksikliği ve derinlikleri. Hiç birinin kötü olmak için çok derin motivasyonları ve arkaplanları da yok zaten. Kaldı ki sıradan bir kötü de değil, saydıklarımız.

Endeavor bile tek başına KnY karakterlerinden daha ilgi çekici ve üzerine düşünülmüş bence.
Endevaour karakter gelişimi olarak seride en çok emek harcanan karakter çünkü, yani o tarz bir inanılmaz karakter değişimi KnY de yok ancak KnY bir karakter değişim serisi de değil aslında ancak orada bile Sanemi gibi benzer taban da ilerleyen bir örnek var, ancak evet bence de Endeavor özel bir karakter idi, fakat dediğim gibi ona bayağı bir yatırım yapıldı. Hatta bence Dabi kısımlarında biraz fazla bile yatırım yapıldı, bıkmıştım artık :D

ama bunları çıkardığında geriye üstüne kafa yoracak çok bir şey kalmıyor.
Yani ben KnY'nin daha belirgin bir mesajı, aktarmak istediği bir idea olduğu kanaatindeyim. İnsan hayatına anlam katan değerleri, insanın kırılganlığına ve ölümlü olduğunu bilmesine rağmen nasıl sürekli yeni zorluklara direndiğini ve iyi insanın güçlünün, zayıfı koruması gerektiğine inanırken, kötü olanın birinin diğerini ezmesi olduğuna inanması gibi bir kontrasttan da bahsediliyor.

Sade ve karmaşık olmayan bir şey bu elbette, çok orijinal de değil ancak bunu tertemiz ve estetik işliyor. Öte yandan MHA, kahramanlar çok iyidir, kötüler çok kötüdür, bunlar birbirini yenmek ister, kahramanlar düzeni ve sivilleri korumak ister, kötüler düzeni nedenini bilmedikleri halde bozmak ister, er meydanında bu uğurda kapışırlar gibi biraz daha bulanık ve odaksız bir tavra sahip.

KnY ve MHA'nın başlangıçlarına baktığımızda benim içinde MHA daha önce olan seriydi, ancak Yakuza arkından sonra istikrarla her ark daha kötüye gitti, kötüleri hiç anlamlı hale getiremedi, All Might ile ne yapacağını bilemedi, Deku'nun gücünü nasıl elde ettiği çok deus ex oldu, AfO kaç defa deus ex çekti hatırlamıyorum. Yani MHA çok sempati beslediğim, ve çizim + panelleme olarak hala yeni nesilin en iyisi olduğunu düşündüğüm bir seri olmasına rağmen bence çok saçma yerlerde çok saçma vakitler kaybetti ve günün sonunda "neden X kişisi değil de Deku ?" sorusunun yanıtı hiç verilmedi, ya da neden y kişisi değil Bakugo kısmı da öyle.

Mesela neden Tanjiro özel bir yolculuk yaptı bunun sebebi var, kız kardeşi de iblis çünkü, babası özel bir geleneğin son halkası, orijinal iblis keserlerin uzaktan akrabası, bir dağ köyünde kömürcü o yüzden zehirli gazlarla işi çok olduğundan burnu keskin, vs vs vs yani sebepler orada.

Ancak neden OfA, Mirio değil de Deku ? Bu benim için hiç bir zaman yanıtlanmadı bu seride, yani bu örnek diye verdim buna takılmaya gerek yok.

Elbette günün sonunda kimin hangisini daha çok beğendiği, hangisinin kişiyi daha çok eğlendirdiği öznel bir şey ona bir şey diyemem. Ancak edebi olarak bence KnY daha özel bir işti, olağanüstü bir şeydi falan demiyorum bence bazı açılardan bu sektöre zararı da olmuş olabilir ancak günün sonunda bence yeni neslin (yani 2012-2016 arası çıkan seriler) en eli yüzü düzgün, en temiz işi gibi geliyor bana.