@Ascalon @Morakira ikisi de harika bir şekilde açıkladılar ve bana çok fazla söz şansı bırakmadılar. Açıkçası Superman benim de en sevdiğim kurgusal karakterlerin başlarında geliyor. Ve bir Batman fanı olarak (Superman ve Batman fanları iki farklı fraksiyonmuş gibi algılanır genelde o yüzden belirtmek istedim.) evet Batman DC'nin son 30-40 yılının amiral gemisi ve dünyanın en popüler süper kahramanıdır. Ancak bana deseler ki "Superman ya da Batman, biri DC'den gitmek zorunda ya da Çizgi Roman tarihinden çıkarılmak zorunda hangisi ?" onlara "Bu da sorumu yarasayı gönderin gitsin" derim.
Çünkü benim Batman'i sevmem başka bir şey ancak Batman'in yerini dolduramasa bile yokluğunu teselli edebilecek bir street level karakteri formülize edebilirsiniz. Bu yüzden etrafta bir çok Batman çakması var ve bunlar başarılı oluyor ancak ondan daha fazla Superman çakması var ancak kimse onları okumuyor.
Superman'in yerini dolduramazsınız. Batman'e bile sorsanız.. Abi ben ceketimi alır giderim Clark kalsın derdi. Evet dini göndermesi olan bir karakter, evet amerikan üstünlüğünü pompalamak için de sıklıkla kullanılıyor. Ancak ne olursa olsun Superman'in konsepti onu diğer Thor, Marrtian Manhunter, Doctor Fate, Sentry, Black Bolt, Supreme, Omni-Man gibi "insanlar arasındaki tanrılar" grubundan ayırıyor. Evet son yıllarda bu Superman'e de çok yapılmaya çalışılıyor zaten bu yüzden bu karakterle ilgili dünya ikiye bölünmüş halde ancak özünde Superman'in konsepti daha çok tanrılar arasındaki insan diyebiliriz. Bu adam Darkseid ile Brainiac ile Kriptonlu olarak dövüşmüyor, kripton yol olmuş zaten.. Bu adam bir dünyalı, bir insan olarak orada. Zaten bu yüzden Superman bir karar verdiğinde ya da bir hareket başlattığında diğer kahramanlardan daha büyük bir etki sahibi oluyor. Karakteri seviyorum, karaktere dair değişmesini isteyebileceğim tek şey daha bu anglo sakson batı kafasının daha az domine ettiği onun yerine daha evrensel değerlere dayalı hikayeler yazmak ki Superman'in tarihi bu tip hikayelerle dolu.
Superman'de kusursuz değil elbette o da bir insanın eseri ve kusursuz değil ancak sorun genelde bu eserin fizyolojisinden değilde onun nasıl kullanıldığından ortaya çıkıyor gibi nitekim;
Bence Superman'in tek sorunu onu ele alan şahıslar. Pek çok iyi yazar Superman'in özünü kavrayabilmiş ve bu konuda iyi bir şeyler yaparken bazıları ona sadece "Takımın büyük kaslı uzaylısı" muamelesi yapabiliyor bu da bazı fikir ayrılıklarına sebep oluyor. Ancak Superman'in son yıllarda en çok darbe yediği iki alan oldu.
1.si Injustice Gods Among Us aslı oyunu sattırmak için yayınlanıp oyundan çok popüler olan ve o seriyi canon bir seriymiş gibi okuyup gerçekten o karakterleri orada oldukları gibi sanan insanlar peydah oldu. Superman ve Wonder Woman o seri yüzünden nefret edilen tipler haline getirildi.
2.si Zack Snyder ve Christopher Nolan mallarının Superman profili oldu.
3. bir etmen de (bu biraz şahısların kuyruk acısı ile alakalı) comics-manga kısacası süper güçlü süper karakter, süper kahraman alemine yeni girmiş kişiler hep Superman harici güçlü birini seviyorlar çünkü Superman sıkıcı ve yaşlı işi geliyor ki bu çok normal. Ancak sevdikleri kişiler Superman'i dövemeyince (hem çizgi romanlarda hem de tartışma forumlarında) bu sefer "Abi Superman de çok güçlü ya öyle şey mi olur" gibi gördüğüm en çocuksu, aptal kafalardan biri yaşanıyor.
Standart Superman'den daha güçlü yüzlerce karakter var. En güçlü Superman versiyonundan bile daha güçlü neredeyse ondan fazla karakter var. Senin Gokun, Hulk'un, Sentry'in, Thor'un, Flash'ın bu adamı inderemiyor diye bu karaktere bok atmak da nedir allah aşkına ?
Superman sevmeyenler için;
What Happened to the Man of Tomorrow (Alan Moore)
For the man who has everything (Alan Moore)
All-Star Superman (Grant Morrison) (Bu hikayenin özeti olan aynı isimli animasyon film tavsiye edilir.)
Dark Knight III: Master Race (Frank Miller)
Kingdom Come (Mark Waid & Alex Ross)
Justice (Alex Ross)
Superman Secret Origin (Geoff Johns)
Superman Rebirth: Our Town (Peter J. Tomasi)
Action Comics #900 (Geoff Johns, Paul Dini, vs vs)
Action Comics #1000 (Geoff Johns, Michael Bendis, Paul Dini vs vs)
Action Comics #775 : What So Funny About; Truth, Justice & American Way ? (Bu hikayeyi baz alan Superman Vs Elite animasyon filmi tavsiye edilir.)
Superman : Four Seasons (Jeph Loeb)
bunları tüketmelerini tavsiye ederim. Bunların hiç biri uzun seriler değil buradaki en uzun şey bile 12 sayı çoğu ise one shot. TürkÇizgi gibi çeviri sitelerinde bazıları türkçe var, bazıları internette çeşitli yayın evlerinden satılıyor bazılarını da korsan ingilizce okuma sitelerinden temin edebilirsiniz.
Bunları okuduktan sonra tekrar fikirlerinizi duymak isterim.
@him @thanos
Ayrıca bu forumdaki pek çok kişinin yaşından fazla süredir Superman okumuş, TürkÇizgi ekibi editörlerinden
@ferio abiyi çağırayım konuya belki o da bir şeyler eklemek ister.