Comics Superman Sorunsalı

Nabu

Ulu Baykuş
Yönetici
Ulu Baykuş
El_Kt.gif
Superman belki de ana akım çizgi roman aleminin ve de bilimum fantastik bilim kurgu alemlerinin en tanınan ve bilinen yüzü, kurgusal alemin en meşhur imajlarından biri. Yıllar içerisinde pek çok farklı Superman görsek de genel olarak Superman kimdir necidir biliyoruz.

Bilmeyenler için -> http://kahramanbaykus.com/kimin-nesi-superman/

Superman öyle bir karakter oldu ki belli bir kesim tarafından güçleri düşürülse sorun oluyor, güçleri artırılsa gene sorun oluyor. Benzer şekilde tanrılaştırılsa sorun oluyor insanlaştırılsa sorun oluyor.

Acaba sorun karakter de değilde bizlerde ve bizim komplekslerimizde mi ??

Konuyu daha iyi kavraman adına yardımcı materyal atayım;

Konu basit Superman seviyorsanız eğer neden seviyorsunuz ve ne gibi şeyler yapılması daha da çok sevmenize ya da aksine sevginizin azalmasına yol açar ?

Superman'i sevmiyorsanız bunun nedenleri nelerdir ? Bu nedenler ne kadar adil ve mantıklıdır ? Ne gibi değişiklikler bu karakteri sizin için daha sevilebilir yapar ?

Sonuçta yaratılmasaydı bugün burada bir arada olamayacağımız kadar devasa bir kültür ikonundan bahsediyoruz. Hadi şu konuyu masaya yatıralım.

7ABa.gif

Ben seviyorum valla.. Superman'e ne ekleseler daha çok severim bilmiyorum adam da hem insani yönden hemde yetenek yönünden herşey var bildiğin :D

Superman'ın en sevdiğim yanı ahlaki değerleri.. Adam çok barışçıl ve iyi kalpli biri

Eğer ahlaki değerlerini azaltırlarsa ya da kaldırırlarsa Superman'den soğuyacağımı düşünüyorum

Superman en sevdiğim Dc karakteridir. Öncelikle şunu söyleyeyim Superman hakkında sevmediğim bir şey yok değişiklikte talep etmemekteyim.

Kulağa biraz garip gelebilir ama Superman benim için ideal bir süper kahraman değil. Hatta adalet gibi pek çok konuda bendenizi tatmin bile edemiyor. Ancak işte dünya dışı tehditlere karşı evlat edinildiği dünyanın oğlu olarak hoş bir görevi var bunu kabul etmek lazım. Eeeee peki karakter hakkında sevmediğin bir şey yok dedin sonrada seni tatmin etmeyip yetersiz kaldığını söylüyorsun. Evet bu yetersizliği karakteri daha cazip kılıyor çünkü tüm o güçlerine ve kudretine rağmen Superman hiç bir şeyi yargılayamaz caydırıcı hiç bir özelliği yok. Çünkü o ideal insan olmamız gereken kişi insan olmak için bir motivasyon kaynağı en azından benim için öyle. Ben Superman'i Clark Kent olarak görüyorum sarsılmaz ahlak anlayışı ve yardım severliği yaşamın ve bir benliğe sahip olmanın güzel yanları. Eğer moral kodunu değiştirip misafir olduğu bu gezegendekileri yargılayıp öldürmeye başlarsa insanlığını kaybedecek ve yalnız olacak. Artık dayanamıyorum sıkıldım ne bok yerseniz yiyin deyip dünyayı terk etse yine yalnız kalacak. Karakterin insanlığını yitirip yalnızlaşmaması için dünyanın içine fazla karışmaması ve sınırı geçmemesi gerekiyor. Superman için can almak hele öldüreceği kişi bir insansa oldukça zor bir eylem normal bir insanın yaşayabileceğinden çok daha ekstrem sonuçlar doğurabilir bu durum. Karakterin varoluşundan sahip olduğu bu zayıflığı ve ideal birey için bir motivasyon kaynağı bir sembol olması onu çok özel bir karakter kılıyor.

Zaten neredeyse 100 asırlık bir karakter olduğu için edebiyat, felsefe ve kültür açısından bulunmaz bir derya, kendisi hakkında öyle güzel ayrıntılar ayrıntılar ve çıkarılabilecek öyle dersler var ki yazmaya çalışsak roman olur. Benim nazarımda biri Superman'i sevmiyorsa(nefret edercesine) ya yeteri kadar tanımıyordur yada insanlığı ve hayatı sırf zevk duygusu üzerinden tek yönlü yaşıyordur.

Severim kendisini çünkü yapısı ve savunduğu şey aslında oldukça basit. Şu klasik "kırsal kesimde yetişmiş masum çocuk" mentalitesine bayağı bir sahip ve her şeyinde görülüyor. Aslında bu klişeyi sevmem çünkü gerçek dünyada kırsallık=iyi diye bir şey yok. Hatta bu yüzden köylü kurnazlığı diye bir deyim bile yerleşmiş dilimize.

Basitlik tabi sadece bir temel oluyor burada. İnsanların içindeki umuda inanıyor ve ben, bunun güzel bir mesaj olduğuna inanıyorum. Süpermen, pratiklik diye yutturulan kirin üstünde bir şey. Değişime ve insanların daha iyi olabileceğine olan bir inancı temsil ediyor. Tam da bu yüzden bir sembol. Bir yandan kirletilemez fakat bir yanda da, oldukça insan. İnsanlığın gerçekliğinden kopmamış. Uzak gelen bir ideal veya o tarz bir şey için değil, içinden geldiği için iyi. Kısacası, savundukları oldukça basit ve hemen herkesin anlayabileceği şeyler, atarlı ergenler veya ergen kalanlar hariç.

"Şefkat ve umut."

Bu kadar basit. Şefkatin bile rasyonalize edilmek zorunda kalındığı bir dünya gerçekten çok acımasız. Buna karşı çıkan, kurgusal bile olsa, bir sembol olması güzel. Tamamen gerçekçi olmayabilir ama umut vermek için gerçekçi olmak gerekli bir şart değil. Sonuçta, pratikliğin her şey olduğu, değerlerin yıkıldığı ve "acı gerçekler" diye sunulan, başkasını katletme onayının hüküm sürdüğü bizim dünyamıza, güzel bir tezat oluşturuyor.

Bunu yazan insanlar da, okuyan insanlar da bir yerlerinde bunu hissediyor. Kapitalizm ve tüketim kültürü tarafından ne kadar kirletilmiş olursa olsun, insanlara ve özellikle genç yaştaki kişilere ulaşıyor. Bu tarz bir şeyi değerli buluyorum. Malesef dünyanın tek yüzü değil ve daha karanlık şeyleri de öğrenmek, onlarla başetmek zorundayız. Ancak sadece karanlık tarafı görmek yanlış. İşin sonunda, sadece iyi hissetirmesi de var.

Düzenleme: Konusu değil ama Superboy'u da severim. Bu şekilde doğduğu veya yetiştiği için değil. Tam tersine, hayata başlama koşulları oldukça berbat. Ancak bir çok şeyi aşıp, sürekli bir gelişim gösteriyor ve çabalıyor. Bütün kızgınlığına rağmen, doğru şeyi yapmaya uğraşıyor ve bir yandan kendi kimliğini inşa ediyor. Hem kahramanlık hem de çok sıkıntılı bir "coming of age" yaşanıyor.

Düzenleme 2: Bütün bunları demekle beraber, Süpermen'i yetersiz buluyorum. Malesef sadece güzel gerçeklikler ve umut aşılayan şeylerle gitmiyor hayat. Kimi insanlara ulaşamıyorsunuz ve bu konuda yapabilecek bir şey yok. Bu noktada çabalamak beyhude ve insanın savaşlarını seçmesi gerekiyor. Hoşuma gitmiyor ama hayatın bir gerçeği. Ne kadar severseniz sevin veya ne kadar isterseniz isteyin, insanlara etkiniz sınırlı. İşin içine bir de tanımadık kişiler girince, daha da azalıyor.

Bu konuda akıl yürütmemi şurada açıkladım, burada tekrar bahsedip uzatmayacağım. İsteyen okuyabilir.

Peki, bu durumda Süpermen ne oluyor? Değişmeli mi?

Hayır, bu basit ve temel umut sembolü yanı değişmemeli. Her karakterin, her şeyi kapsaması gerekmez. Superman bu umudu simgeler, Batman adaleti, Wonderwoman barışı. Bu karakterleri kendileri yapan budur. Onları sembol yapan budur. Bunları ellerinden alırsanız, onları yok etmiş olursunuz.

Diğer bir noktada, her insanın her şeyi kendinde toplamasına gerek yok. Dünyada, farklı yerlerde, farklı insanlara ihtiyaç var. Birisi umudun peşinden gider, diğeri adaletin, bir diğeri barışın, başka birisi merakın... kimisi tek başına bir şeyler yapmayı aşılar, bir diğeri başkalarından yardım almanın da doğal olduğunu. Uzar gider bu. Pratikliğin de yeri var elbet. Hepsi de, farklı şekillerde insanlığa ve dünyaya katkılar yapabilir.

Bazen bir kişiyle tanıştığınızda kanınız hiç ısınmaz o kişiye. Sebebini bilmediğiniz, içinizden gelen, hislerinizde oluşan bir sevmeme durumu olur.
Bazen de bir kişiyle tanışır tanışmaz favoriniz olur.

Yani içinizden gelen sebepsiz bir sevmeme hissi olur. O his nedeniyle "şunu yapsa severdim, bunu yapsa severdim" tarzı şeyler anlamsızlaşır.
Hah işte Superman burada benim sevmediğim o tipe giriyor.

Absürt derecede güçlü kısmına değinecek olursam, dünya için evet absürt derecede güçlü ama uzaylılara karşı öyle bir gücü yok pek.

@Ascalon @Morakira ikisi de harika bir şekilde açıkladılar ve bana çok fazla söz şansı bırakmadılar. Açıkçası Superman benim de en sevdiğim kurgusal karakterlerin başlarında geliyor. Ve bir Batman fanı olarak (Superman ve Batman fanları iki farklı fraksiyonmuş gibi algılanır genelde o yüzden belirtmek istedim.) evet Batman DC'nin son 30-40 yılının amiral gemisi ve dünyanın en popüler süper kahramanıdır. Ancak bana deseler ki "Superman ya da Batman, biri DC'den gitmek zorunda ya da Çizgi Roman tarihinden çıkarılmak zorunda hangisi ?" onlara "Bu da sorumu yarasayı gönderin gitsin" derim.

Çünkü benim Batman'i sevmem başka bir şey ancak Batman'in yerini dolduramasa bile yokluğunu teselli edebilecek bir street level karakteri formülize edebilirsiniz. Bu yüzden etrafta bir çok Batman çakması var ve bunlar başarılı oluyor ancak ondan daha fazla Superman çakması var ancak kimse onları okumuyor.

Superman'in yerini dolduramazsınız. Batman'e bile sorsanız.. Abi ben ceketimi alır giderim Clark kalsın derdi. Evet dini göndermesi olan bir karakter, evet amerikan üstünlüğünü pompalamak için de sıklıkla kullanılıyor. Ancak ne olursa olsun Superman'in konsepti onu diğer Thor, Marrtian Manhunter, Doctor Fate, Sentry, Black Bolt, Supreme, Omni-Man gibi "insanlar arasındaki tanrılar" grubundan ayırıyor. Evet son yıllarda bu Superman'e de çok yapılmaya çalışılıyor zaten bu yüzden bu karakterle ilgili dünya ikiye bölünmüş halde ancak özünde Superman'in konsepti daha çok tanrılar arasındaki insan diyebiliriz. Bu adam Darkseid ile Brainiac ile Kriptonlu olarak dövüşmüyor, kripton yol olmuş zaten.. Bu adam bir dünyalı, bir insan olarak orada. Zaten bu yüzden Superman bir karar verdiğinde ya da bir hareket başlattığında diğer kahramanlardan daha büyük bir etki sahibi oluyor. Karakteri seviyorum, karaktere dair değişmesini isteyebileceğim tek şey daha bu anglo sakson batı kafasının daha az domine ettiği onun yerine daha evrensel değerlere dayalı hikayeler yazmak ki Superman'in tarihi bu tip hikayelerle dolu.

Superman'de kusursuz değil elbette o da bir insanın eseri ve kusursuz değil ancak sorun genelde bu eserin fizyolojisinden değilde onun nasıl kullanıldığından ortaya çıkıyor gibi nitekim;

Bence Superman'in tek sorunu onu ele alan şahıslar. Pek çok iyi yazar Superman'in özünü kavrayabilmiş ve bu konuda iyi bir şeyler yaparken bazıları ona sadece "Takımın büyük kaslı uzaylısı" muamelesi yapabiliyor bu da bazı fikir ayrılıklarına sebep oluyor. Ancak Superman'in son yıllarda en çok darbe yediği iki alan oldu.

1.si Injustice Gods Among Us aslı oyunu sattırmak için yayınlanıp oyundan çok popüler olan ve o seriyi canon bir seriymiş gibi okuyup gerçekten o karakterleri orada oldukları gibi sanan insanlar peydah oldu. Superman ve Wonder Woman o seri yüzünden nefret edilen tipler haline getirildi.

2.si Zack Snyder ve Christopher Nolan mallarının Superman profili oldu.

3. bir etmen de (bu biraz şahısların kuyruk acısı ile alakalı) comics-manga kısacası süper güçlü süper karakter, süper kahraman alemine yeni girmiş kişiler hep Superman harici güçlü birini seviyorlar çünkü Superman sıkıcı ve yaşlı işi geliyor ki bu çok normal. Ancak sevdikleri kişiler Superman'i dövemeyince (hem çizgi romanlarda hem de tartışma forumlarında) bu sefer "Abi Superman de çok güçlü ya öyle şey mi olur" gibi gördüğüm en çocuksu, aptal kafalardan biri yaşanıyor.

Standart Superman'den daha güçlü yüzlerce karakter var. En güçlü Superman versiyonundan bile daha güçlü neredeyse ondan fazla karakter var. Senin Gokun, Hulk'un, Sentry'in, Thor'un, Flash'ın bu adamı inderemiyor diye bu karaktere bok atmak da nedir allah aşkına ?

Superman sevmeyenler için;

What Happened to the Man of Tomorrow (Alan Moore)
For the man who has everything (Alan Moore)
All-Star Superman (Grant Morrison) (Bu hikayenin özeti olan aynı isimli animasyon film tavsiye edilir.)
Dark Knight III: Master Race (Frank Miller)
Kingdom Come (Mark Waid & Alex Ross)
Justice (Alex Ross)
Superman Secret Origin (Geoff Johns)
Superman Rebirth: Our Town (Peter J. Tomasi)
Action Comics #900 (Geoff Johns, Paul Dini, vs vs)
Action Comics #1000 (Geoff Johns, Michael Bendis, Paul Dini vs vs)
Action Comics #775 : What So Funny About; Truth, Justice & American Way ? (Bu hikayeyi baz alan Superman Vs Elite animasyon filmi tavsiye edilir.)
Superman : Four Seasons (Jeph Loeb)

bunları tüketmelerini tavsiye ederim. Bunların hiç biri uzun seriler değil buradaki en uzun şey bile 12 sayı çoğu ise one shot. TürkÇizgi gibi çeviri sitelerinde bazıları türkçe var, bazıları internette çeşitli yayın evlerinden satılıyor bazılarını da korsan ingilizce okuma sitelerinden temin edebilirsiniz.

Bunları okuduktan sonra tekrar fikirlerinizi duymak isterim. @him @thanos

Ayrıca bu forumdaki pek çok kişinin yaşından fazla süredir Superman okumuş, TürkÇizgi ekibi editörlerinden @ferio abiyi çağırayım konuya belki o da bir şeyler eklemek ister.

Çizgi roman dünyasına hep uzaktan takip etmiş ama çıkan her süper kahraman işini(film,çizgi dizi) mümkün olduğunca tüketmeye çalışmış biri olarak, süpermanin böyle hor görülmesinin sebebinin nesil farkı olduğunu düşünüyorum.

Çünkü 95 sonrası nesil spider man xmen çizgi filmleriyle büyüdü. Ve şu aktif olarak ana seyirci kitlesi bu kitleden oluşuyor, süper kahraman konseptini doğal olarak bir gücü olan ama o gücü yüzünden acılar çeken, sorunları olan insan topluluğu olarak görüyorlar. Bu yüzden süperman gibi bir karakter çıkınca karşılarına samimi gelmiyor.

Süperman şu an hakimiyetini sürdüren marvel karakterlerinin resmen tam tersi bir kıvamda ve bu yeni gelen okuyucuyu itiyor doğal olarak. Çünkü süper kahraman işi okumadan ona tepki olarak doğmuş veya parodisi olarak çıkmış karakterleri tükettiler. Bu durumda herşeyiyle mükkemel olarak görünen bu karakteri neden okumak isteyeyim? Diye düşündürtüyor milleti.

Ki ben bu önyargımı Justice league çizgi romanlarını ve kingdom come eserleri okudukça kırmaya başladım. Batman için okumaya başladığım bu eserlerde süperman daha dikkatimi çeker hale geliyordu. Ki bunu süpermane önyargılı olan biri olarak yazıyorum, ilginç şekilde artık kafamda süper kahraman deyince süperman geliyor. Çünkü bu tanıma en iyi uyan, sadece güçle değil yaptıkları ve olaylara bakış açısıyla da bizi etkileyen bir karakter süperman. Süpermani okurken şunu fark ettim ki okuma nedenim daha kötü durumlara düşünce süpermanin iradesi buna nasıl cevap verecek? Ahlaki olarak ikilemde bırakan durumlarda nasıl bir bakış açısı bize sergileyecek? O yüzden demem o ki iyi bir yazarın elinde çok iyi bir karakter süperman. Ama ortalama ve altı yazarın elinde bence çok net sıçıyor.

Benim için süperman özellikleri ve güçleriyle ilgi çeken bir karakter değil, süperman güzel ve kaliteli bir malzeme ama tadı o kadar ağır ki iyi işlemediğin sürece koyduğun yemeği bokta ediyor şaheser haline de getiriyor. Ben her gencin iyi bir süperman çizgi romanını kesinlikle severek okuyacağını düşünüyorum. Ki ilginçtir ki süperman filmlerinin çıktığı senede izleyip beğenmeyenini, karakteri sevmeyenini daha görmedim. Dediğim gibi günümüz neslinin bir sorunsalı bu.

Birde bir itirafım olacak süperman bana süper kahraman nasıl olmalı sorusunu sorduran karakter oldu. Çünkü süpermani okuyunca diğer süper kahramanların, kahramanlığı sorgulanır hale geliyor. Ki bu yüzden bu adam süper kahramanlar içerisinde bile örnek ve umut olarak görülüyor.

superman-reeve.jpg

superman-morrison.jpg

superman-batman.jpg

Herkes çok güzel şeyler yazmış. Çoğuna katılıyorum. Superman, özverili, şefkatli, iyi niyetli, yumuşak başlı, nazik karakteriyle tam bir örnek insan modelidir. Gerektiğinde başkalarını korumak için kendini ortaya koymasıyla da tam bir kahramandır. Hatta çok uzun yıllardır kahramanlığın çıtasını belirleyen karakterdir. Benim bu karakteri sevmemin başlıca sebebi ahlaki yapısı ve insancıllığıdır.

Karakteri sevmeyenlerle ilgili ise birkaç fikrim var. Kısaca değinmeye çalışayım hepsine.

Öncelikle karakteri sevmeyen ve ne anlatılırsa anlatılsın fikrini değiştirmeyen bir grup olduğunu gözlemledim. Herkes her karakteri sevecek diye bir şey yok elbette. İnsanların kendilerine göre zevkleri fikirleri vardır. Benim burada bahsettiğim şey yanlış argümanları ileri sürüp duranlar ve doğrusunu anlattığınızda bile bunları kabullenmeyenler. Tahminimce burada "bu kadar iyi olunmaz, kimse o kadar iyi olamaz" vs düşüncelerle olaya yaklaşıp sırf "iyi" olduğunu kabullenmeyen ve bu yüzden devamlı çamur atmaya çalışanlar var. Superman için "kibirli, kendini beğenmiş, züppe" diyenleri gördüm ki sadece birkaç çizgi roman okuyan zaten bu sıfatlardan ne kadar uzak olduğunu görür normalde. Yani kara propogandanın bu kadarı.

Bir diğer yaklaşım birazcık daha derine girince karakterin Yahudi referanslarını görenler. Kal-El isminin İbranice Tanrı'nın Sesi anlamına gelmesi, bebek Kal-El'in roketle uzaya bırakılmasının bebek Musa'nın sepetle nehre bırakılmasına benzemesi gibi şeyleri görenler bu sefer sanki karakter bir Yahudilik propogandası ürünüymüş gibi algılıyor. Oysa çizgi romanlarda din tebliğciliği, dini propoganda unsurlarını bulmanız çok zor. Bazen kasten ve göz göre göre "Mesih" benzetmesi kullanılır hikayelerde. Üstün güçleri ve üstün ahlakı olan bir karakter deyince doğrudan karşımızda olan bir benzetme. Burada yapılan şey sadece bir karakter yaratırken yazarlar bildikleri yerden çalışmışlar ve oralardan referans kullanmışlar. Örneğin Superman'in ilk ortaya çıktığı Action Comics #1 sayısında karakterin gücünden bahsedilirken Herkül gibi güçlü olarak tanımlanıyor. Çünkü insan üstü bir gücü tarif ederken insanların anlayabileceği referans ancak Herkül olabilir. Yoksa bu referansın verilmesindeki maksat Yunan mitolojisi propogandası, insanları antik Yunan dinine davet etmek değil. Yahut Marvel evrenindeki Odin, Thor gibi İskandinav tanrıları nasıl bir rahatsızlığa sebebiyet vermiyorsa bunun da vermemesi gerekir. İnsanların içinde yetiştikleri kültüre göre kültürel birikimleri vardır. Sıradan bir Türk dizisinde/filminde "Hay Allah!" dendiğinde İslam propogandası olarak algılamak gibi geliyor bana bu. Olağanüstü bir karakter tasarlarken kendi bildikleri olağanüstü hikayelerden ilham alınmış. Çok şaşırtıcı bir şey değil. Altında başka anlamlar aranacak bir şey de değil. Karakter bizi Musevi olmaya davet etmiyor neticede.

Bir başka yaklaşım Amerikan kapitalizminin reklamı yapılıyor diye itirazlar. Superman, Amerika için bir sembol değildir diye iddia edecek halimiz yok. Ama hangi Amerika? Belki de yazarlar bu karakter aracılığıyla "Keşke Amerika böyle olsaydı." diyordur. Demek ki Amerika böyle değil ama böyle olması isteniyor. Böyle baktığınızda bir Amerika propogandasına değil bir Amerika eleştirisine dönüşüyor karakter. Yani aslında olmayan ama olması istenen bir ideal. Superman karakteri olması arzu edilen ülke/insan modeliyken onun karşısına koyulan vahşi kapitalizmin bedenlenmiş hali olan Lex Luthor'la birlikte düşündüğümüzde karakterin neyi temsil ettiği daha net ortaya çıkacaktır. İşin ilginç yanı Superman'i "Amerika'nın pazarlama ürünü" "Bize çirkin Amerika'yı süsleyip bu karakterle yedirmeye çalışıyorlar" diye eleştirenler aslında Amerika'nın ve kapitalizmin çirkin yüzü olan Lex Luthor'un Superman'i öldürmesi için avuçlarını ovuştururlar. Şimdi bu çelişkinin içinden siz çıkın.

Yukarıdaki resimlerde yapılan alıntılar çok net açıklıyor aslında. Bütün güçlerine rağmen alçakgönüllüğü elden bırakmayan, daha ilginci kendini zaten üstün olarak görmeyen sadece üstüne düşen görevi yapmaya çalışan bir karakter var elimizde. Özellikle sevilmeyebilir, başka karakterleri okumak tercih edilebilir ama özellikle bu karakterden nefret etmeyi ben anlamıyorum.

Son olarak da karakter böyle olduğu gibi klasik çizgisinde devam ettiği müddetçe hep severim. Yarın kalkıp Superman'i bundan sonra Ultraman olarak kullanacağız, kötülüğün temsilcisi olacak demedikleri müddetçe de sevmeye devam ederim. Allah korusun öyle bir şey olursa da eski Superman'i sevmeye devam ederim. İddialı bir lafla bitireyim. Dünyada Superman'i sevenler oldukça iyilik var olmaya devam edecektir.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Valla ben Superman'ı severim. Çok güçlü olması da benim için en sevdiğim yanı. Adamın her şeye gücü yetiyor. Bir tanrı gibi.
Gökyüzünden yeryüzüne inen bir tanrı ama insan gibi yetiştirilen ve insan erdemleri ile büyütülen bir tanrı. Bu tanrı öyleki insanlardan üstün olmasına rağmen insan gibi olmak isteyen hatta insan olmak isteyen bir tanrı.
Konusu bile muhteşem.

Superman'i çok okumadım, ama 2003 yılında elime ilk kredi kartım geçtiğinde, kendi başıma internetten verdiğim ilk siparişte Superman Batman: Public Enemies sert kapak orjinal cildini almıştım. Yani Superman'i severim, ileride çok daha fazla okumayı planladığım bir karakter. Sürekli neşeli bir karakter olması bir çok insan için sinir bozucu olabilir, yada kimisi aşırı güçlü olduğu için sevmiyor, ama ben saydığım iki özelliğini de seviyorum. Superman benim için gücün beden bulmuş halidir, o yüzden ne kadar güçlü yazarlarsa, o kadar hoşuma gidiyor. Superman'in şehri Metropolis'te aşağı yukarı bir cennet aslında, aydınlık, her şeyin genelde yolunda gittiği, çok gelişmiş bir metropol. Eğer böyle pozitif, optimist ve aydınlık bir atmosferden hoşlanmıyorsanız, sanırım Superman size göre değil. Metropolis için bir ütopya demekten kaçınıyorum çünkü eğer bir ütopya olsaydı, Superman'e ihtiyacı olmazdı tabi ki.

Superman hakkında okuduklarım:
Kendi kişisel puanlamamı da her okuduğum Superman macerasının sonuna yazacağım.

-Superman: Whatever Happened to Man of Tomorrow (Okuduğum aynı isimli cilt içinde Alan Moore tarafından yazılmış tüm Superman sayıları vardı) 5/10
-Superman Birthright 8/10
-Superman: Secret Identity 10/10
-Superman: Red Son 10/10
-Superman for Tomorrow 4/10
-Superman: Unchained 5/10
-Superman: Camelot Falls 4/10
-Death of Superman 7/10
-Superman for All Seasons 9/10
-Kingdom Come (Superman'in merkezinde olduğu bir hikayesi olduğunu göz önüne alarak benim için bir Superman hikayesi) 9/10
-All Star Superman 10/10
-Superman Earth One, 1. Cilt 5/10
-Superman Earth One, 2. Cilt 5/10
-Superman: American Alien 8/10

Görüldüğü gibi Superman'in Red Son, Secret Identity ve All Star Superman maceraları favorim. Hepsinin ortak noktası mini ve maksi seriler olmaları ve paralel evrenlerde geçmeleri. DC'nin paralel evren hikayeleri genelde iyidir. Superman'i aylık faskül olarakta takip ettim bir süre ve berbat ile vasat arasıydı o okuduğum fasiküller. Death of Superman'den sonrasını da okumaya çalıştım, ama çok kötüydü, daha fazla dayanamadım yarım bıraktım. Yani kendi deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim ki Superman ve Action Comics aylık çizgi romanları kalite olarak pekte iyi değiller, Superman'in kalite olarak iyi olduğu işler genelde mini ve maksi seriler.

Geçen ayın sonunda Superman: Emperor Joker macrasını sipariş verdim internetten, en geç iki hafta sonra elimde olur diye tahmin ediyorum. Gelince zaman kaybetmeden okumayı planladığım, merakla beklediğim bir Superman macerası.

Son düzenleme:
Her ne kadar Batman son zamanlarda popülarite anlamında kendini geçmiş olsa bile Superman'ın yeri herkeste farklıdır. Ki ben Batman'i daha çok severim. Superman'İ de çok severim falan diyemem. Ama sevmiyorum veya itici geliyor da demem. Süper kahraman tanımını en çok uyanlardan ve süper kahraman dediğinizde dünyadaki bir çok insanın aklına gelecek ilk kişidir kendisi.

Geri