Oyun Bilgisayarları ve Çevre Ekipmanlarına Dair Paylaşım ve Tartışma Başlığı

Nabu

Ulu Baykuş
Yönetici
Ulu Baykuş
733a4711f0b52c05ee3cfd1aad31dc5b.gif

Oyun Bilgisayarları ve Çevre Ekipmanlarına Dair Paylaşım ve Tartışma Başlığı

Şu an, şirkete 3 adet laptop alacağız , onun içinde f/p perormans laptop araştırması yapıyorum. Sorunlu olan intel 13. nesil ve 14. nesil'e özellikle de i9 ve i7 versiyonlarına bulaşmadan bir liste yaptım. Şu aralar laptop düşünen varsa sorabilir.

Kardeşime yeni bilgisayar almıştık okul dolayısıyla, ben de bana da bir şeyler ayarlamaya çalışıyordum ne zamandır malum benim kronik sorunlu bilgisayarı alalı 5 sene oldu ve artık çok can sıkmaya başlamıştı. Babamın çalıştığı AVM'de esnaf arkadaşı var, Casper bayii işletiyor ama pek çok bilgisayar vs. getirebiliyor. İkinci el vs. şeyler de satıyor.

Adama söyledik işte var mı ikinci el güzel bir cihaz gibi. Adam 1050 ti'li günümüze göre yetersiz kalan bir sistem önerdi 10 bin tl'ye. Kabul etmedim ben de ama adamın elinde de başka ikinci el cihaz yoktu.

Hani alacaksak nispeten de olsa günümüz teknolojisini yakalayan bir şeyler istedim. Adam da incehesap diye bir siteden ucuza hazır sistem bulmuş. Onu getirtti geçen hafta.

btji9kd.png

Çok üst düzey bir şey olmasa da en uyguna bunu alabildim. Hani her şeyiyle 4/4'lük ideal değil ama benim eski kronik sorunlu garabete göre epey iyi. Acer Nitro 5 idi öbür bilgisayarım ve kronik sorunlu idi pek çok açıdan. Ondan buna geçince epey fark etti. Benim kafamdaki tam olarak bu değildi tabii yine ama 1050 Ti'li 2. el bir sisteme göre çok daha iyidir.

Sanırım sistemi kurarlarken bazı fanları tam bağlayamamışlar bazı fanlar çalışmıyor. Ama çok ısı sıkıntısı olmadığından geri yollatmadım. Bir ara fanları da ayarlatacağım. Bir de ekran kartı bağlı olmadan geldi onu kendim taktım.

Yani hazır sistemcilerin eski malları, enflasyonu bahane ederek anlamsız fiyatlara kitlediği şu devirde bence keşke hazır sistem almasaydın. Kaldı ki benzer fiyata Ryzen 5 5600 lü sistemler var onlar 12400F den biraz daha iyiler ve dahili ekran kartıyla geliyorlardı.

DDR4 için 16GB Ram artık yetersiz ancak bu ileride artırılabilir keza 512GB SSD de yetersiz onu da yakın gelecekte artırman gerekecek, o takılı olmayan fanları taktırman gerekecek vs yani 24K'ya alsan da sana 1-2 yıl içindeki masrafı 28K total olur en az.

Bence 4060 yerine 4050 veya 3060 ile toplam masraf biraz düşürülebilirdi çünkü zaten 12400 ile o 4060'ın tam performansını da görmek zor.

Misal https://www.monsternotebook.com.tr/abra/monster-abra-a5-v20-4-2/ şu alet kampanya dönemi 27.4K'ya falan düşüyor, https://www.epey.com/laptop/acer-nitro-5-an515-58-503p-nh-qlzey-00d.html bu alet ise 24-25K'lara düştüğü oldu. Kötü fiyat değil ancak şu devirde hazır sistem kesinlikle uzak durulmalı bence ya kendin toplayacaksın ya da laptop. Ben olsam şu linklerini attığım cihazlara yönelirdim çünkü sen de harici monitör de vardı.

Ama hayırlı olsun inş, güzel güzel yıllarca kullanırsın.

Son düzenleme:
Yani hazır sistemcilerin eski malları, enflasyonu bahane ederek anlamsız fiyatlara kitlediği şu devirde bence keşke hazır sistem almasaydın. Kaldı ki benzer fiyata Ryzen 5 5600 lü sistemler var onlar 12400F den biraz daha iyiler ve dahili ekran kartıyla geliyorlardı.

DDR4 için 16GB Ram artık yetersiz ancak bu ileride artırılabilir keza 512GB SSD de yetersiz onu da yakın gelecekte artırman gerekecek, o takılı olmayan fanları taktırman gerekecek vs yani 24K'ya alsan da sana 1-2 yıl içindeki masrafı 28K total olur en az.

Bence 4060 yerine 4050 veya 3060 ile toplam masraf biraz düşürülebilirdi çünkü zaten 12400 ile o 4060'ın tam performansını da görmek zor.

Misal https://www.monsternotebook.com.tr/abra/monster-abra-a5-v20-4-2/ şu alet kampanya dönemi 27.4K'ya falan düşüyor, https://www.epey.com/laptop/acer-nitro-5-an515-58-503p-nh-qlzey-00d.html bu alet ise 24-25K'lara düştüğü oldu. Kötü fiyat değil ancak şu devirde hazır sistem kesinlikle uzak durulmalı bence ya kendin toplayacaksın ya da laptop. Ben olsam şu linklerini attığım cihazlara yönelirdim çünkü sen de harici monitör de vardı.

Ama hayırlı olsun inş, güzel güzel yıllarca kullanırsın.
eyvallah da zaten kendim dedim en uygun/ideal değil diye. Ben de biliyorum yani her şeyin mükemmel olmadığını. Kredi kartsız taksit yapar babamın esnaf tanıdığı diye ondan aldım. Kendim kafama göre bir şeyler ayarlasam daha farklı kurardım sistemi. Yani çok fazla seçeneğim yoktu. Bana kalsa bu şekilde toplamazdım.

Parçaların hepsi 0, ikinci el bir parçası yok. Hepsi kutusuyla jelatiniyle garantisiyle geldi. İkinci el parça yok yani hiç hepsi 0.

Hazır sistem de gayet tercih edilen bir şey.

Öbür bilgisayarım zaten Nitro 5 idi ve kronik sorunlu bir garabetti. 2007'nin oyununu bile oynatmıyordu. bir daha ölsem o seriden bir şey almam.

Ve laptop ile uğraşmak da istemiyom çünkü çok çektim laptoplardan.

12400f gayet o kartın hakkını verebilir internette çok fazla kişi 4060+12400f kullanıyor, bilgisayar bilen bir arkadaşım da aynını dedi. Gayet uygun kart için.

Ha 8 GB 4060 çok içime sinmiyor elimden gelse 4060 Ti 16 GB alırdım. Ama o da bütçeyi aşardı.

DDR4 eski evet ama idare eder şu anlık ki ilerde de değiştirilebilir.

Kötü fiyat değil aksine iyi fiyat zaten. aslında 21.900 gibi bir şeydi fiyatı ben ekstra şeyler eklettim.

Fanların bazıları kablolar tam takılı olmadığı için çalışmıyor galiba tam anlamadım ama o da halledilir bir şey.

512 bana şu anlık yeter diye düşünüyorum, 5-6 sene boyunca 250 ile idare etmiş adamım.

eyvallah da zaten kendim dedim en uygun/ideal değil diye. Ben de biliyorum yani her şeyin mükemmel olmadığını. Kredi kartsız taksit yapar babamın esnaf tanıdığı diye ondan aldım. Kendim kafama göre bir şeyler ayarlasam daha farklı kurardım sistemi. Yani çok fazla seçeneğim yoktu. Bana kalsa bu şekilde toplamazdım.
Bence eldeki koşullarla gene de iyi bir iş çıkmış aga, güle güle kullan.

Ha 8 GB 4060 çok içime sinmiyor elimden gelse 4060 Ti 16 GB alırdım. Ama o da bütçeyi aşardı.
Yokya 8GB gayet yeterli bence oraya takılma derim.

512 bana şu anlık yeter diye düşünüyorum, 5-6 sene boyunca 250 ile idare etmiş adamım.
Abi 4060'lı sistem toplamışsın daha yeni ve daha AAA oyunlar oynamak isteceksin en küçüğü 70GB olacak. 3-4 tane yükleyeyim desen 2/3 ü dolar. Bence en yakın vakitte yükselt ben 512 kullandım , pandemi zamanı ellerinde ssd yoktu diye , ama sonrasında çok sıkıntısını çektim.

Abi sen 250GB ile idare ediyordun da nasıl idare ediyordun. Her yeni oyun yüklediğinde oturup beraber matematik hesabı yapıyorduk aq :D :D

Abi dönemin en iyi budget cihazı seçildi kaç yerde, sana denk gelen cidden çok tuhaf idi bence o Evkur olmasından kaynaklı bir halt gibi geliyor ama dediğin gibi söz konusu ürün koduyla ülkeye gelenlerde kronik bir bokluk da olabilir. Neyse buna şükür kurtuldun kardeşim.

Kredi kartsız taksit yapar babamın esnaf tanıdığı diye ondan aldım.
Bak bu iyi işte aga.

Hazır sistemlerin tercih edilmesine gelince ben tercih edilmiyor demedim aga şu an itibariyle otorite denebilecek tipler önermiyorlar, pc hocası, donanım arşivi, volkan kk vs gibileri "şu an" için çok iyi bulmadıklarını söylemişlerdi ki bence de öyle adamlar İntel İ3'lü sistemi bile sırf içine bir tane 4050 sallayabildikleri için 20bin TL ye falan veriyorlar yani bana akıl dışı geliyor.

Ancak senin sistem o tarz sistemlere kıyasla baya f/p olmuş. Güle güle kullan. Bir de kartsız taksit diyorsun o zaman zaten çok çok avantajlı aga, iyi yapmışsın yani. Hayrını gör.

Son düzenleme:
Ancak senin sistem o tarz sistemlere kıyasla baya f/p olmuş. Güle güle kullan. Bir de kartsız taksit diyorsun o zaman zaten çok çok avantajlı aga, iyi yapmışsın yani. Hayrını gör.
Sağ ol abi.

Abi dönemin en iyi budget cihazı seçildi kaç yerde, sana denk gelen cidden çok tuhaf idi bence o Evkur olmasından kaynaklı bir halt gibi geliyor ama dediğin gibi söz konusu ürün koduyla ülkeye gelenlerde kronik bir bokluk da olabilir. Neyse buna şükür kurtuldun kardeşim.
Ağa ben benim sorunu arattım bayağı araştırdım, benim modeli kullanan, yani acer nitro an515-43 rx 560x bu modeli kullanan herkes aynısını yaşamış. Hatta GTX 1650 sahipleri bile yaşamış. Sorun ise şuydu belki hatırlarsın: Bilgisayar şarja takılıyken oyun oynanmıyordu aşırı ısındığından temizletirsen falan 1-2 hafta götürüyordu yine sonra yine aynı.

Evkur olmasından kaynaklı olabilir ama yine de bilemedim.

Google'a benim modeli yazıp arat böyle 500 tane şey çıkıyor. Kimse çözememiş de. :ROFLMAO:

Abi 4060'lı sistem toplamışsın daha yeni ve daha AAA oyunlar oynamak isteceksin en küçüğü 70GB olacak. 3-4 tane yükleyeyim desen 2/3 ü dolar. Bence en yakın vakitte yükselt ben 512 kullandım , pandemi zamanı ellerinde ssd yoktu diye , ama sonrasında çok sıkıntısını çektim.

Abi sen 250GB ile idare ediyordun da nasıl idare ediyordun. Her yeni oyun yüklediğinde oturup beraber matematik hesabı yapıyorduk aq :D :D
Valla haklısın aslında o konuda. Genelde tek tek oyunları yüklediğimden sıkıntı olmaz diye düşündüm başta.

Yokya 8GB gayet yeterli bence oraya takılma derim.
Hmm. Öyleyse iyiymiş. Youtube'da 8 GB yetersiz dediklerini gördüm ama 3050 bile oynatıyor diye biliyorum çoğu şeyi güncel olarak. Ha ilerde ultrada açmasa da olur ya. Mid grafiklerde oynamak da iyidir. Bir de sadece oyun değil hani bi proje falan yaparsın lazım olur o açıdan da iyi.

Üniversitede Siber Güvenlik bölümüne girdim. Almışken en azından birkaç yıl kullanmak istiyorum sıkıntı çekmeden.

Temiz mal kullaniyim sıkıntı çıkmasın diyosanız RTX3050-3060,i7 işlemci,16 GB ram ve 512GB-1TB harddisk lazım diyodu Can Değer. Var mı yorumunuz ya da öneriniz?

Geri