Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Evrim

Feindbild

無欠の果て
Üstat Kullanıcı
Evrim hakkında paylaşımların yapılabileceği, tartışmaların döndürülebileceği başlık.

Konu hakkında bilgi edinmek isteyenler için bir kaç kaynak.

Darwin ve Sonrası - Doğa Tarihi Üzerine Düşünceler

Başarılı popüler bilimci, biyolog Stephen Jay Gould'un yazdığı bir kitap. Darwin'in ortaya attığı, doğal seçilim yoluyla evrim teorisini, mantığını ve kanıtlarını, o zamandan beri teorinin geçirdiği değişimi açıklıyor. 1977'de yazıldığı için, tamamen güncel bilgiler içermemekle birlikte, alana uzak kişiler için oldukça bilgilendirici olacaktır.

Cosmos: Bir Uzay Serüveni

Zamanında Carl Sagan'ın hazırladığı Cosmos isimli belgesel ve daha sonrasında çıkan kitaptan esinlenen, Cosmos: Bir Uzay Serüveni, modern bilgiler ve efektlerle hazırlanmış bir belgesel. Öğretici olduğu kadar, görsel açıdan da sürükleyici. Ünlü popüler bilimci, astronomist Neil deGrasse Tyson tarafından hazırlanan belgeselde, yoğunluklu olarak astronomi ve ardından fizik anlatılıyor fakat evrim de dahil, pek çok şeyin bahsi geçiyor. Giriş niteliğinde çok güzel bir yapıt.

Evrim Ağacı

ODTÜ'lü bir grup tarafından kurulmuş ve bu konuya ilgili yerli çevrelerde popülerlik kazanmış bir site. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Teşekkürler hocam, Cosmos'un belgeselini zaten 6-7 bölüm izlemiştim. Kitabını da alıp okuyacağım, en azından deneyeceğim yani.

Evrim Ağacı'nı duydum ama hiç göz atmamıştım, atayım.

Darwin ve Sonrası - Doğa Tarihi Üzerine Düşünceler

Başarılı popüler bilimci, biyolog Stephen Jay Gould'un yazdığı bir kitap. Darwin'in ortaya attığı, doğal seçilim yoluyla evrim teorisini, mantığını ve kanıtlarını, o zamandan beri teorinin geçirdiği değişimi açıklıyor. 1977'de yazıldığı için, tamamen güncel bilgiler içermemekle birlikte, alana uzak kişiler için oldukça bilgilendirici olacaktır.
Darvin'in bilimsel çalışmalarını desteklesem de günümüz dünyasına getirdiği anlayışı kabullenemiyorum. Güçlünün zayıfı yediği bir sistemin sadece doğa ananın elinde olmasını dilerim. İnsanların elinde ise güçlü şirketler tarafından her anlayışın her kaypak politikacının hatta her düşüncenin satın alınabileceği savı ne yazık ki insanoğlunun taş devri çağlarındaki yaşamından farksız. Hal bu ki insanoğlu medeni olmalı. Nedir medeniyet? Türkçesi uygarlık. Uygar toplumlar zayıfı korur. Korumak ( muhafaza etmek) yani bu bir sanat eseri olabilir, bir düşünce olabilir, bir kitap olabilir, bir yaşam olabilir vs. Şu an mevcut dünyada uygar hiç bir ülke yok. Güçlünün zayıfı ezdiği bu sistem devam ettiği müddetçe olmayacaktır. Günümüzde kendine muhafazakar diyen daha kelimenin çağrıştırdığı anlamı dahi bilmeyen kaypaklar tarafından dünya yönetilmekte. Zayıfların bu kadar zulüm gördüğü bu dünyada ben darvinist değilim. Fikirlerini benimseyemem.