Babylon
Öncelikle çok bilinmeyen bir animeyle başlayayım. Psikoloji/Polisiye türünde aşırı seri tükettiğimi söyleyemem ancak iyisiyle kötüsüyle bu seri gerçekten çok farklı bir yapım.
MAL'deki yorumlarına bakarsanız insanlar çıldırmış "bu seri psikolojimi bozdu, bu seri intihara sürüklüyor" diyerek.
Öyle çok kaliteli bir polisiye bekliyorsanız yanlış adrestesiniz, ancak aradığınız şey kuvvetli bir psikoloji dramıysa gerçekten beklentilerinizi karşılayabilir.
Ana kötüsü gerçekten ikonik olmaya yakın bir manipülatör. Ha çok bir yere bağlanıyor mu? Hayır. Ancak serinin amacı da zaten bir yere bağlanması değil.
Felsefeye ilginiz varsa da hoşunuza gidecek şeyler çıkabilir.
Çok bilinmedik bir stüdyonun yapmasına karşın animasyon ve müzikler(özellikle müzikler) gerçekten güzel. Çok stilize bir openingi var.
Açıkçası ben bu seri neden bu kadar geri planda kalmış anlayabiliyorum, ancak bence underrated diyebileceğimiz bir anime türün seveni için. Akarı yok kokarı yok yani.
Puan vermeyi çok sevmem ancak MAL'deki puanı düşük kaldığı için ekleyeyim. 80 çalışır. Zorlarsan 83, biraz düşüreyim dersen 79.
NHK ni Youkoso
Gelelim bir başka psikoloji/dram serisine.
Bu seriyi çoğunuz duymuşsunuzdur ben de namını çok duydum. Ve izledikten sonra neden çok konuşulduğunu anladım. Gerçekten iyi veya kötü özel bir yapımmış.
Eğer çok uzun süre istemsizce eve kapalı kaldıysanız(illa hikikomori olmanıza gerek yok, işsizlik, hastalık vs sebeplerden de olabilir.) seride anlatılan şeyleri gerçekten "haaa, gerçekten de böyle lan" diye özümsüyorsunuz istemsizce. Bunun yanı sıra piramit sistemini anlattıkları bölümlerde olayı neredeyse birebir anlatmışlar, izlerken gözümün önüne geldi direkt.
Başlarda Misaki'nin neden umutsuz bir hikikomoriye yardım ettiğini anlayamıyorsunuz ancak serinin sonuna gelince "haaa!" oluyorsunuz gerçekten.
Öncelikle bu seri öyle çok pozitif duygular yükleyen ya da bu durumda olanlara kurtuluş reçetesi olacak bir seri değil. Zaten anime izleyerek ya da kitap okuyarak hayatınızı düzeltemezsiniz o ayrı mesele, ancak bu bir kapu spotu şeklinde bir seri değil. Aksine gerçekten durumla ilgili gerçekleri yüzünüze vuruyor. Ters şekilde motive ediyor diyebiliriz aslında, çünkü sondaki çözüm gerçekten akla gelen tek mantıklı şey.
Serideki favori karakterim ise Yamazaki oldu. İntihar etmek için adaya gittikleri bölümler ise favori kısımlarım sanırım bizdeki adıyla piramit sistemini anlattıkları bölümlerle beraber.
Ben gerçekten beğendim seriyi.
Ijıranaide Nagatoro-san
Çok uzatmaya gerek yok aslında, tam bir shitfest seri. 3-4 tane liseli kızın bir araya gelip bir tane utangaç dört göze türlü zorbalıklar ve tacizler yapmasını işliyor. Komedi serisi elbette, ancak gerçekten bunu sevebilmek için biraz farklı kafalara girmek lazım. Caponlar gerçekten tuhaf insanlar.
Tuhaf bir komedi anlayışı var bu serinin, ancak yine de seveni de var bayağı. Hatta Babylon'dan yüksek puan almış MAL'de. Myanimelist puanlarının neden umursanmaması gerektiğinin başka bir kanıtı daha.
Puan falan vermem ben buna, vereceksem de 30 falan olur.
Bonus:
Made in Abyss: Retsujitsu no Ougonkyou
Made in Abyss'in ikinci sezonunu da araya sıkıştırdım ve inanır mısınız hiç beğenmedim. İlk sezon + devam filmi gerçekten güzeldi. Ancak bu hiç olmamış ya.