İnceleme En Son Hangi Çizgi Romanı Okudunuz ?

jqwpsnlyg9udycjmms6f.jpg


Essex County

Jeff Lemire'in yazıp çizdiği Essex adlı Kanada kasabasında geçen bir drama. Süper kahramanların ve fantezinin olmadığı, bu küçük kasabada yaşayan aileler hakkında dürüst, gerçek bir dünya yaratmış Jeff Lemire. Gerek kurgusu gerek çizimleriyle indie bir filmi hatırlatan bu çizgi roman yıkıcı olduğu kadar sıcak kasvetli olduğu kadarda parlak. Okuması da oldukça rahattı bayıldım.
 
İngilizce o kadar yok Hocam. Sıfır derken evrenler resetlendikten sonraki ilk seriden başlayayım diyorum öncesi hakkında az da olsa bilgimiz var.
 
@FLASH Yani hem DC, hem Marvel şu an yeni bir devir de. DC için Rebirth yazılı sayıların ilk sayılarından. Marvel içinde "Now" ve sonrası dönemden okuyabilirsiniz ancak bunu türkçe yapmanız çok zor. Çünkü tüm serilerde güncel değiliz maalesef.

İngilizceniz çat çut varsa bence direkt ingilizce dalın. Ben yıllar önce öyle yapıyordum :D
 
3ef203eb-e14c-47b2-a869-67a40e987c12_1.6346c4aaea212bbb4112f48bd.jpg


Surreal olacağım, sarkastik olacağım derken post-modernist bir ajitasyon ve neredeyse arabesk hisler barındıran bir kendi kendine söylenme olmuş.

Panellemeler ve sanatsal yaklaşım olarak standartların üstünde olsa da kurgusal olarak son derece vasat.
 
[img='https://www.herocollector.com/Content/ArticleImages/c7e6fc54-848a-4d95-a895-2b4d968cce9e.jpg',none,671][/img]
Justice League: Cry for Justice
Okuduğum en kötü çizgi romanlardan biri kötü olay örgüsü dandik bir villain(Prometheus) anlamsız samimiyetten uzak diyaloglar. Çok fena olmayan bir fikir var aslında çizgi romanda ama yazar bunu işlemek için çok yetersiz kalmış gibi. Ancak çizimleri mükemmel derecede güzel o yüzden okuyabilirsiniz ben ondan okudum. Birde tüm Pre52 dönemi Dc eventlerine bakmayı amaçlıyorum.
 
@Ascalon

Çizimleri gerçekten güzel onun ve Hal hakkında dönen olay örgüsü güzel aslında. Green Arrow'un dediği gibi, Hal durur durur ama harekete geçtiğinde bir şeyler değişir. Prometheus fikri bence hoştu, hataları olsa da (dövüşler). Planı da zekice kurgulanmıştı, Batman'in önemi iyice anlaşıldı.

Sonu hızlandırılmış bu arada, çok satmamış sanırım ondan.

Diyalogları samimiyetsiz bulmanın sebebi belki JL'nin o dönemki halini bilmemendir. Biliyor da olabilirsin ve bilsen de illa sevmek zorunda değilsin. Ancak o sırada JL üst üste ağır kayıplar yaşamış durumda. Hal'ın hareketleri ve diyalogları da karakterine uygun, böyle deli dolu bir tarafı hep vardı.
 
@Feindbild
Hal Jordan ile ilgili pek bir olay örgüsü bulunmuyor, her ne kadar ana karakter gibi gözükse de Justice League'e rest çekerek hikayeyi başlatmak dışında hiç bir etkisi bulunmuyor. Ki hikayenin sonunda bile bu restin hiç bir anlamı olmadığını bir şey değiştirmediğini gördük. Farklı bir bakış açısı bile getiremedi. Sadece Green Arrow karakterine bir trajedi yaşatalım demiş yazar. Hikayenin başında Superman ve Wonder Woman'ı görüyoruz ama daha sonra ortada gözükmüyorlar Wonder Woman bir tek sonda gözüküyor tüm bunlar olurken bu karakterler nerede Flash arka dekor olarak gözüküyordu panellerde.

Bayat diyalogların JL ile bir alakası yok zaten çizgi romanda JL bile yok. İlk bölümde herkesin Justice Justice dır dır etmesi Mikaal ve Congorilla karakterlerinin hikayeye hiç bir şey katmamalarına rağmen hikayede çok yer kaplamaları çok kötüydü. Supergirl'e yapılan cinsiyetçi şeyler iğrençti. Konuşmaların bayatlığını en güzel bu sayfa gösteriyor. Öghhht yani :D
[img='https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/S/cmx-images-prod/Item/16982/Previews/386201137f25ade48a571af313919e90._SX1280_QL80_TTD_.jpg',none,628][/img]
 
@Ascalon

Kinkshaming yapıyor ve Hal'ın cinselliğini bastırıyorsun :D Dediğini anladım. Çok analiz ederek okuduğum söylenemez, o yüzden fazla bir iddiam yok. Ancak en azından belli fikirler güzeldi hikayede.
 
[img='https://2.bp.blogspot.com/Bh8xmasxboJsQ1JkB6uGhrNcXJtLtqqCyZ2Sdj-xlPAp1AU5u6Eshy5j5ozfzCtqI7qapnYl9LgO=s0',none,430][/img]

Batman: Night Cries
Yıl: 1992-93
Yazar: Archie Goodwin
Çizer: Scott Hampton

Güzel bir bağımsız Batman hikayesi ve konusu da oldukça gerçek ve oldukça ağır. Hikayenin işlenişi ise başlarda sıkıcı, sona doğru vurucu genel olarak ise basit ancak akıcı. Tavsiye ederim.

7-8/10 denebilecek bir eser.
 
[img='https://media.discordapp.net/attachments/325003841013809152/496167755507040267/RCO003_w_1493868333.jpg',none,689][/img]

Black Bolt#01-12

Christian Ward'ın harika bir şekilde çizdiği Saladin Ahmed'ın samimi ve ilgi çekici yazdığı Black Bolt serisini son sayısına kadar okuyup bitirdim devamının gelip gelmeyeceği belli değil sanırım. Neyse efendim çok güzel bir eser son yıllarda marvel dan çıkmış en özgün iş sanırım. Black Bolt karakterini sevin sevmeyin yinede okuyun bir şans verin. Ancak bir negatif özelliği var o da Black Bolt'a fazla odaklanmadığını düşünüyorum keşke odak noktası biraz daha yüksek olsaymış.
Eğer ki Inhumanları iyi tanımıyorum diyorsanız bundan önce Paul Jenkins'in yazmış olduğu 12 Inhumans serisini okuyabilirsiniz.
 
[img='https://2.bp.blogspot.com/-hb2fDPCoT2g/WdQzcKJkvLI/AAAAAAAAOxo/9HB86u1l1koJEzzQcYB7h8-Wbr8jMzCpACHMYCw/s0/RCO001.jpg',none,165][/img]

[size=4][url='http://kahramanbaykus.com/batman-room-full-of-strangers-mercek-altinda/']Batman: Room Full of Strangers[/url][/size]
 
JLA: Classified #1, #2, #3

[img='https://2.bp.blogspot.com/kA37pR9wxmJDUKc6ULljcF3acxfyUrBH8YRcKTmgDw4EDDaIYYL5TDgAYyM2yevObjzPfI002Zz-=s0',none,364][/img]
54 bölümlük JLA: Classified koşusunun açılış hikayesini barındıran ve Grant Morrison tarafından yazılan ilk üç bölümü. Gene onun tarafından yazılmış Seven Soldiers of Victory'e hazırlık olarak görünmesinden dolayı okudum ancak çok da bir şey getirmiyor masaya.

Güzel bir yanı vardı. Grant Morrison'ın klasik altın ve gümüş çağ materyallerini revize etme alışkanlığı ve ağdalı dili gene vardı, keza arka planda kalmış karakterleri parlatma da söz konusuydu ancak her şey sırf olmuş olsun diye oluyordu. Neden, nasıl, nerede, ne zaman olduklarını düşünmeyip ön kabulle okuman gerekiyor. Bu GM'in yazdığı alternatif evren hikayelerinde işe yarar bir taktik olsa da böyle ana evrende geçen kısa bir açılış hikayesinde biraz fazla sağ gösterip sol vurma olmuş. Güzel paneller ve diyaloglar vardı ancak. Vasatın bir tık üstüydü sadece . GM Reis yazdı diye "woooah" falan diyemeyeceğim maalesef.

Bir de Grant Morrison'ın kafasındaki Batman cidden insan değil onu bir kez daha anlıyorsunuz :D Bayağı bayağı süper über kahraman :D Ancak Marian Manhunter'ın ateş zaafını hiçe sayan yazarlardan biri olması hoş. Yine de final etkileyicilikten uzaktı ve sanki 2 sayfa arasında 6 sayfa çıkarılmış gibi bop bacadan düşer gibi bambaşka bir ortama ve sona girdiğiniz anlar oluyor. Nitekim açılış hikayesi için bu kadar karışık ve alengirli bir şey seçersen böyle idare etme de sıkıntılar çıkabilir işte. Keşke GM reis biraz minimalizm de öğrenebilse tadından yenmez.

Ed McGuiness ise bence iyi bir iş çıkarmış. Normalde böyle çizgi filmvari (cartoon) stilini pek sevmem ancak, karakterlerin ifadeleri, panelleme teknikleri, diyalogları satış biçimi, koreografiler falan cidden bu karikatüristik havayı bile havalı ve cool gösteren etmenlerdi.

Not: 65-70/100
 
[img='https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--rSpVHk7W--/c_scale,f_auto,fl_progressive,q_80,w_800/jf26latnvkhzxzo6lszc.jpg',none,586][/img]

Secret Empire

Marvel'ın son bir kaç büyük eventinden biri olan Secret Wars'ı tie in hikayeleriyle birlikte okudum. Aslında oldukça ilginç bir fikre sahipti ve bazı noktalarda ilginç olaylar oluyor. Marvel'ın hem kendine hemde günümüz Amerikan toplumuna getirdiği ilginç bir öz eleştiri var ancak Amerika'ya karşı olan eleştiri hoş dursa da köklerine bakıldığında iyi düşünülmemiş gibi geldi bana. Yada şöyle diyeyim böyle bir eleştiriyi artılar ve eksiler olarak masaya yatırmak tehlikeli bir durum.

Yeni Marvel evreni bu liseli karakterlerle beni ittiği için bazı kısımlar okurken baydım ancak sonradan durumlar ilginç bir şekilde yükseldi finalde tatmin edici bir şekilde bitti denebilir. Okuyacak arkadaşlar varsa bu hikaye önceki evren olaylarından çok fazla besleniyor ve göndermeler yapıyor. O yüzden herkese önerebileceğim bir eser değil. Ama marvel eventleriyle az çok haşır neşir biri için çok rahat okunabilecek bir eser. Çizimler ise 3 4 farklı çizer tarafından yapıldığı için kesin bir şey diyemeyeceğim ancak Andrea Sorrentino çılgın atıyor onu söyleyebilirim. Paneller, çizimler her şey o kadar güzel ki onun sayfalarına bakarken insan kendinden geçiyor.
 
Scott Pilgrim'in renklendirilmiş serisini baştan sona okudum. Son cilt biraz zayıf olsa da okuduğum en orijinal ve eğlenceli çizgi roman olduğunu söyleyebilirim. (ki zaten çok fazla çizgi roman okumuşluğum yoktur) Film rezaletini uyarlamasını izlediyseniz eğer, bir de çizgi romana bakınız derim çünkü o iğrenç filmle karşılaştırıldığında kat be kat daha fazla içerik barındırıyor. Kendine has bir mizah tarzı ve hoş çizimleri var. İyi okumalar.
[img='https://i0.wp.com/multiversitystatic.s3.amazonaws.com/uploads/2017/04/SP-BANNER.jpg?resize=1000%2C700',none,356][/img]
 
En son Infinite Crisis Day Of Vengeance Shazam'ı okudum.
En iyi serilerinden.
 
İnfinty war,infinty abyss ve marvel:the end çizgi romanlarını okudum.Genel olarak üçünüde beğendim diye bilirim.
 
Çizgi Roman okumayalı 1 ay oldu sanırım. Bugün biraz okuyayım dedim ve Flash Noktası'nı okudum.
Batman'in babası olayı falan bana saçma geldi. Tüm olaylar bittikten sonra Allen'ın tekrardan iş yerinde uyanması da bir o kadar öyle.
Sıkıcı değildi ve sürükleyiciydi.
 
Geri
Üst