Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

EDC Akımı ve Survival Tools Hobisi

Nabu

Ulu Baykuş
Yönetici
Ulu Baykuş
Buna ister EDC akımı (every day carry ya da uzun adıyla every day carry items/tools) deyin isterseniz, hayatta kalma aletleri koleksiyonerliği, isterseniz de modern erkeğin , klasik eski zamanın alet edavat bilen, taşıyan, kendi işini kendi gören erkek ile teknoloji ve mühendislik noktasında şehir ile kırsal arasında bölünerek birleştikleri noktanın yarattığı bir hobi deyin, ancak yurtdışında son 20 yıldır çok aktif olan bu akım son 2-3 yıldır ülkemizde de rağbet görür oldu. Zira gerek pandemi süreci gerekse ülkemiz adına ardından gelen depremler süreci Tiny House/KAravan yaşamını, kampçılığı, standart şehir evinizin dışında hayatta kalmaya hazır olma durumunu oldukça yaygın hale getirdi.

Bu da bizi, taşınması kolay, hayatta kalma, doğada yapı kurabilme, yön bulabilme ve de ufak çaplı çalışmalar adına gerekli aletlerin ufaltılmış "EDC" yani "Her Gün Taşınabilen" olması felsefesine getirdi.

tech-writer-edc-essentials.jpg

Ben Tiny House olayı popüler olmadan çok önce yaklaşık 10-11 yıldır aşinayım ve takipteyim. Kırsal hayata da zaten Sivas'ın köylerinde çok vakit geçirmiş biri olarak uzak değilim. İzmir gibi de çok deprem olan ve de belediyesinin hayatta kalma adına jungle a çevirdiği bir şehirde de uzun süre yaşadım. Marangozluk, bushcraft gibi şeylere merakım ise taa çocukluğa dayanıyor, bireysel silahlanmayı da destekliyorum. Tüm bunları toplayınca ben otomatikman bir EDC erkeği oluyorum zaten.

Every Day Carry kültürü aynı zamanda erkeğin kendini, daha doğrusu toksik olmayan maskülen tarafını şımarttığı,beslediği, kendi iyi yanlarını daha da öne çıkaran onu arkadaş ortamında farklı konuma koyan bir kültür denilebilir. Bir kadının yanında sürekli taşıdığı öğeler nasıl onlar için vazgeçilmez ise, nasıl bu bir kültür yaratmışsa ve bu kültür nasıl büyük bir endüstriyi besliyorsa, EDC de benzer bir şeyi erkekler için yapmakta. Gerçi EDC cinsiyete çok dayalı bir şey değil, kadınların da bence survival ve utility amaçlı edc ürünleri olması gerek. Zira pek çoğunun taşıdığı biber gazı buna iyi bir örnek.

Peki EDC nedir, EDC kültürü nedir ? Açıkçası bunu kapsamlı şekilde anlatan bir video ya da içerik görmedim. Yapay Zeka motorlarına sorsanız, aşağı yukarı tanımlayan türlü türlü cevap alırsınız ancak, en az 3-4 adet EDC içeriği tüketirseniz aşağı yukarı ne olduğunu siz de anlarsınız.​

Ayrıca EDC itemleri edinme, biriktirme diğer pek çok niş hobiyi ve zevki de hayatınıza sokacaktır. Saatlerden daha iyi anlayacaksınız, bıçaklardan, çelikten, materyalden, ahşaptan, çoklu-aletlerden, kalemlerden, teknolojik ürünlerden, silahlardan, fenerlerden, çakmaklardan vs. Ayrıca size gerekli bazı disiplinlerde kazandıracak, yön duygunuz gelişecek, eşyaların tabiatını daha iyi anlayacaksınız, aletlerinize bakım yapmayı öğreneceksiniz, alet, edavat modfiye etmeye heves edebilirsiniz hatta günün sonunda ahşap ya da metal üzerinden kendiniz bir şeyler üretmeye bile başlayabilirsiniz. Yani hem pek çok hobi için yol açan hem de pek çok disiplin ile sizi şekillendirebilen hoş bir uğraşı kültürü bu.
Yani tek bir kapsayıcı uğraş ve tutum ile aslında birisine sosyal yaşantısında sohbet, paylaşma ve de işleyiş anlamında pek çok farklı hobi ve alan kazandıracaktır.

Elbette, popülerliği artan ve içinde üretim kadar tüketimi de barındıran her sektörel ve/veya kültürel harekette olduğu gibi bunda da suyu bulandıranlar oldu ve oluyor. Kişinin üzerinde taşıması gereken günlük alet, edavat, gereç, cihaz belirleme ve biriktirme şeklinde başlayan bu şey, Devasa çantalar hazırlamaya, araba için ayrı, ev için ayrı kitler hazırlamaya kadar gitti. Tamamen siyah ürünlerden yapılan EDC setlerinden tutun tamamen pembesine, tamamı 20 dolardan az olan 200 dolardan az olan 12000 dolardan az olan gibi fiyat kıstasları ile yapılan fantastik influencer EDC'leri de gelmekte gecikmedi.

Aracınız varsa, torpidoya sığabilecek bir çantada , araçta sabit duracak ekstra bir edc çantası yapılabilir ancak, bunun esas çıkış noktası çok daha minimalisttir. Sadece ufak bir çanta ile ya da sadece cepleriniz ve de kemerinizdeki klipsler ile taşınabilecek kadar eşya belirlemektir işin özü.
Ofiste çalışan beyaz yakalar için bile "Office Gentlemen EDC" kategorisi çıktı, ofisteki adam, penseli multitool ile ya da mukavva kesen maket bıçağı ile ya da mini kurbağacık ile ne yapacak Allah aşkına ?!
Nitekim kafalar karışık ancak, herkes için hoş bir disiplin olduğunu ve kişiye her şey için olmasa da pek çok şey için hazırlıklı olmayı öğrettiğini, gerekli şeyleri her daim kendine yakın tutmayı öğrettiğini düşündüğüm bir disiplin barındırıyor içinde. Elbette işin ekonomik boyutu var yani, ancak Decathlon, Mr.DIY, Bauhaus gibi ulaşılabilir pek çok market zincirinde giriş seviyesinde oldukça etkişi EDC setleri yapmanız mümkün. Dediğim gibi giriş seviyesi için de çok uygun bütçelere EDC kitleri hazırlanabildiğini düşünürsek bence öğrencisinden, iş adamına herkes bir yerden başlayabilir bu Hobiye.

Koleksiyonerlik, Balıkçılık, Avcılık, Trekking, Doğa Fotoğrafçılığı/Gözlemleyiciliği, Oymacılık, Bushcrafting, Tesisatçılık, Kampçılık, Karavancılık, Bisikletle Seyahat, İçerik Üreticiliği ve benzeri gibi EDC ile beslenebilecek paralel gidebilecek hobiler ve uğraşılar hali hazırda sizlerde varsa zaten çok çok daha üst verim alınabilir bu akımdan ve disiplinden.

İşin Allah göstermesin ama bir de kendini, çevrendekileri savunma boyutu da var tabi, yani ülkenin hali ortada yanınızda, medikal seviye yara bantları, turnikeler, alkollü bezler, türlü işlevde çakılar, biber gazı, fener, düdük, köpek kovucu vs gibi şeyler olması bu ülkede her daim önemli şeyler. Bunun bir adım ötesi zaten içinde ateşli silah da içeren EDC kitleri.

sddefault.jpg

Neyse bu konuya ilgi duyan varsa bu konu başlığı altında paylaşımlarını yapabilir. Bu konuyu şimdi öğrenip, ilgilenir gibi olan varsa da bana sorularını sorabilirler.

EDC akımının kapsadığı ancak edc olayından bağımsız olarak da bıçak, çakı, multi-tool, cüzdan, kalem, saat gibi konularda da bildiğim kadarıyla yardımcı olurum.

Youtube da yavaş yavaş Türkçe içerik de artmaya başladı ancak elbette İngilizce olarak tüketirseniz çok çok daha geniş bir arşive ulaşabilirsiniz.

Fikir vermesi adına örnek bir kaç video atacağım.

https://youtu.be/xvNGflOFX9s

https://youtu.be/qPvydmKa4v4

https://youtu.be/hE60pRCmrTI

https://www.youtube.com/shorts/7WMm9RuMDd8?feature=share

https://youtu.be/GICtCe7TlzE

https://youtu.be/6-mQZ0uHrxI

Son düzenleme:
Ya, bu paylaşımı yaptıktan sonra biraz edc-item kasma zamanı ve gücüm oldu.

Şu an başlıca eksiklerim, anahtarlık, cüzdan ve fener. Cüzdanım çok eskidi ve ihtiyaçlarımı görmez oldu. Şu modelin daha açık kahverengi ve dama izleri olmayan versiyonu gibi bişi, hatta oradaki kabartmalı arma kısmı koptu geçenlerde. Yeni bir şeye geçmem gerekiyor.

Fener ise, Hepsiburada, Amazon ve Temu üzerinden tonla alternatif buldum ama birinde karar kılıp almak nasip olmadı. Anahtarlık ise henüz edc ruhuna uygun bir anahtarlık ve/veya anahtarlık ekipmanı maalesef edinemedim.

Ürünleri kendimin fotoğrafladığı bir versiyonu da ileride sunarım belki (özellikle koleksiyona yeni parçalar eklendiğinde) ama şimdilik internet görselleri ve linkler ile devam edeceğim.

O zaman gelelim Cüzdan ve Fener dışındaki EDC parçalarıma;

EDC Öğelerimi 3 Kategoriye, 3 farklı set olarak ayıracağım;

Gündelik / Sivil
Gündelik / Saha - Kırsal
İş - Saha

Yanımda taşıdığım öğeleri de ; Cüzdan / Çanta, Kalem, Saat, Multitool, Çakı, Ana Alet, Ekstra Gereçler, Çanta, Telefon, Kulaklık, Aksesuar (takı, gözlük, mendil, kemer) vs gibi ayıracağım.

Bazı itemler birden fazla sette bulunabilecektir.

Gündelik / Sivil EDC

Cüzdan'dan zaten bahsettim tekrar eklemiyorum. Bazen yanıma çanta alıyorum, özellikle alışveriş merkezi ya da kapalı alanlara vs giderken mini sırt çantası alıyorum.

a4668380-debd-47a1-a6ae-39990ee28dd8.jpg

Zamanında Temu'dan çok komik paraya aldığım bir çanta idi 1 yıldan biraz fazla oldu sanırım alalı. Bazen sivilde, yanıma aldığım tek çanta oluyor kendisi, Güneş Gözlüğü + Cüzdan + Şarj Aleti + Kulaklık + Mendil + Çakı + Powerbank + Anahtarlık alabiliyor. Hepsini kendine ait gözü falan olmuyor elbette o kadar başarılı kompartımanları yok ama , "hadi ben kaçtım" deyip evden çıkarken o anlık ihtiyaç olabilecek hr şeyi taşıyor o da bana yetiyor yani. Ama bir Kitap ya da Tablet almak istesen tabi durum değişir.

Açıkçası gündelik, sivil dışarı gezmelerimde kalem taşımıyorum. O yüzden kendimi zorlayıp ahanda bu kalemi alıyorum falan demeyeceğim çünkü almıyorum. O yüzden onu da geçelim.

Eğer aylardan yaz ise, bu edc setine bir ürün daha yerleşiyor ve bunun yerleşme sebebi olan varlığın kendisini çok sevmeme rağmen kendisine katlanamayan bir vücuda sahibim. Bahsettiğim varlık güneşin ta kendisi. Tenim çok lekeli ve benlidir, o yüzden güneşe çok maruz kalmam önerilmiyor, gözlerim de keza çok hassas direkt bakamam hatta başka yüzeyden yansımasına bile, buna rağmen hiç güneş gözlüğü satın almadım kendime 1-2 yıl öncesine kadar hep eşin dostun akrabanın eskisini falan kullanmışımdır, Güneş gözlüğü hiç önemsediğim bir ürün olmadı, bu aldığımı da ben almadım, abime bir tane almaya giderken bana bir tane denetti, çok yakıştı ne olur alalım diye ısrar etti xD Yani bana alınsın diye başkası ısrar ediyor düşünün oradan nasıl bir insanım xD

Neyse geçen sene onun ısrarları ve çok ikna edici bir indirim sağolsun (Direkt fiyat verip sınırımı aşmayayım ancak şu an satıldığı fiyatının yarısından birazcık daha az bir miktara alabilmiştik).

etnia-barcelona-le-marais-sun-49-20-148-unisex-gunes-gozlugu_64d2090b55125.jpg

Etnia Barcelona markasının Vintage serisinden "Le Marais Sun" adlı modelinin pirinç ve kemik iskeletli karartmalı koyu yeşil camlı bir gözlük.

Eğer kış ise gözlük yerini bere ve atkı alır ancak onlarda bir marka veremem zira hemen hepsi el yapımı anneciğimin benim isteklerim üzerie örme işleridir, bir ara belki fotolarını eklerim buraya.

Buradan multi-tool kısmına geçeyim, Gündelik olarak yanımda iki tane multi-tool alet taşırım genelde, eğer bıçaklı olanı sokamayacağım yerlere girersem, diğeri ile idare etmem gerekmekte.

1992-2006 yılları arasında üretilmiş (seri tanımı bu şekilde, seri numarası olmadıktan sonra tam tarih atıyamıyorsun) Victorinox'un dünyada en çok satılmış en çok bilinen giriş seviye modeli olan Spartan kod adlı isviçre askeri çakısını kullanıyorum.

1.3603.jpg

Birinden abime geçti, oradan da bana, Herhalde 2006-2007 civarlarından beridir ailemizde. Sanırım 2011-2012 civarlarından beridir de benimle. Tam bir emektar, geçenlerde modifiye ettim, kürdanlığı düşmüştü yenisini ekledim, tirbüşon kısmına ise Victorinox'ın yeni serilerde, çakı ile beraber gelen mini tornavidasını, ayrıca sipariş edip bu eski çakıma ekledim. Tirbüşon kısmını açınca gövdede çıkan minik deliğe de toplu iğne ya da tığ ya da sim kart çıkarıcı eklenebiliyor oraya ona da bir şey düşüneceğim.

Diğer çoklu-aletim ise dünyaca ünlü Wallet Ninja , nam-ı diğer; "Cüzdan Ninjası" , yeni bir cüzdana ihtiyaç duymamın en büyük sebeplerinden biri bu arkadaş. Pandemi zamanı almıştım hala cüzdanımda , çoooook faydasını gördüm.
Wallet-Ninja-01.jpg

Çok komik paralra alınabiliyor. Kendisi çelik ya da demir alaşım oluyor. İçinde kutu açacağı, cetvel, somu/civata açacağı, konserve açacağı, şişe kapağı açacağı, gözlük tornavidası, 2 adet geniş düz tornavida ağzı, dar sivri tornavida ağzı, ve bir kart ile beraber kullanırsanız telefon standına dönüşebilme özelliği var. İstersen üzerini paracord iple sarıp, olayın içine kordon/ip de katabilirsiniz ancak o zaman cüzdana sığan bu incelik avantajı kayboluyor. Çok komik paralara satılıyordu hala öyle mi bilmiyorum. Herkesin cüzdanında olmalı bence.

Mümkünse Victorinox Spartan + Wallet Ninja'yı her yere yanımda götürürüm. Ama bir şekidle Spartan'ı sokamayacaksam, Ninja ile devam ederim ve işimi görür.

Gündelik, Sivil hayatta, dışarı gezmelerimde eğer piknik vs gibi bir şey değilse harici bir çakı almam zaten şehir içinde, kapalı mekanlarda falan takılacak birinin yanında 2 bıçak gezmesi biraz abes olur. O yüzden katlanabilir çakımı ya sabit kabza bıçağımı gündelik, sivil EDC setime koymuyorum.

Ninja + Spartan o departman da gündelik ihtiyaç duyabileceğim her türlü işi hallediyor zaten. Bu arada internette bu Wallet Ninja'nın sağ düz yüzünü keskinleştirip bıçak gibi bir yüzey elde eden abiler de mevcut yani tek eksiği kesici uzun bir yüzey ise onu da elde etmen mümkün.

Telefonum daha yeni aldım ve yeni bahsettim; o yüzden uzun uzun tekrarlamaya gerek yok. Şu an için tek telefonum var O da Xiaomi 15T Pro. Ve konuşacağımız her farklı senaryo setinde telefon olarak bu olacak o yüzden burada bahsedelim sorna unutalım.

Kulaklık olarak iki seçeneğim var biri kablolu kulak içi kulaklığım ve kablosuz/bluetooth kulak içi kulaklığım.

Eğer sadece gideğim lokasyona giderken kulaklığa ihtiyacım varsa ya da ufak tefel aramalar yapacaksam. Bluetooth olan ile çıkarım dışarı. Yok kendimle ciddi anlamda başbaşa kalacaksam, uzun bir yürüyüş ya da kafede tek başıma kafa dinlemek sırasında müzik/podcast dinleyeceksem ya da bir yerlerde içecek bir şeyler alıp bir yerlere oturup sonra bizim gencolarla sesli sohbetler falan yapacaksak. O zaman kulakiçi kablolu kulaklığımı seçiyorum.

İş ve Kırsal EDC setlerimde ikisine de yer yok çünkü, hem ihtiyaç yok hem de o şartlarda kaybolmaları kolay, ele ayağa dolanmaları kolay sadece gündelik, sivil EDC setinin bir parçası.

Bluetooth kulaklığım sanırım 3 yıl kadar önce aldığım f/p ürünü diyebileceğimiz QCY T13 ANC modelinin siyah olanı. Bluetooth kulaklık işine yeni girmek için çok ideal bir cihazdı memnuniyetle kullandım ancak şu sıralar yavaştan yetmemeye başlar gibi oldu sanırım 2026 yılında yenilenebilecek parçalardan birisi kendisi.

513Z1cDs6hL._AC_SL1000_.jpg

Kablolu kulak içi kulaklığım ise aslında seyahatlerimde daha taşınabilir bir gaming kulaklık ihtiyacı doğması ile gaming için aldığım bir kulaklık ancak sesi o kadar iyi ki, müzik dinlemesi de çok zevkli. Moondrop markasının Jiu adlı modeli. Sanırım 2 yıl kadar önce Wraith adlı e-sports ürünleri satan mağazadan almıştım.
Concept-Kart-MOONDROP-JIU-DSP-IEM-Black-1-_10.jpg

Aksesuar'a gelince, kaplangözü taşından bir bileklik, içinde ince demir plaka olan üzeri deri kaplı, açılıp kapatılabilen bir bileklik + annemin nazar için ördüğü aşırı renkli el örmesi bileklik üçlüsü farklı durumlarda farklı kombinlerle takılabilir ya da hiç takılmaz ama annemin ördüğü genelde hep benimledir, manevi ehemniyeti sebebiyle. Yüzük olarak ise yıllar önce İzmir Kızlarağası Hanındaki gümüşçülerden alınma gümüş bir yüzüğüm ve Büyükbabamdan kalma üzerinde kazıma yoluyla işlenmiş minik çiçek/yaprak işlemesi olan çok düz ve eskimiş pirinçten bir yüzük var bunları her zaman takmam, durum gerektirirse bazen takarım. Başka aksesuarlar da var ama bu saydıklarım kadar sık kullandığım şeyler değiller onlar daha böyle kırk yılın başı şeyler.

Sanırım Sivil-Gündelik EDC Setim. Fener, Anahtarlık eksikleri hariç böyle ve en yakın zamanda sette yenilecek şey cüzdan sanırım ve ondan bir sonraki de bluetooth kulaklık olabilir.

Gündelik - Kırsal EDC Set

Ne demek gündelik-kırsal ? Bilenleriniz biliyor ki ben Sivas'lıyım ve köyde bir köy evimiz var. Ve yılın imkanlar el verdikçe önemli bir kısmını da orada geçiririm. Onun haricinde işim gereği de kırsala ve araziye çok çıkıyorum. Ancak o daha iş odaklı olsa da arasıra daha sıradan seyahatler de olabiliyor.

İşte bu köyde ya da nipeten daha gayri resmi iş gezileri (teftiş, önizleme gibi amaçla yapılanlar) sırasında ana odağımda belli bir görev / iş / icraat yok, genel-geçer / gündelik bir kırsal/arazi gününde isem o zaman kullandığım şeyler söz konusu bu setin içerisinde.

Öncelikle üzerimizdekileri nasıl taşıdığımız ile başlayalım. Jeolojik açıdan bir sahaya gittiysek ancak hemen örnek almaya, analiz için gereki dataları sağlamaya değil sadece ön teftiş yapıyorsak bir nevi gözlemsel gezi içerisindeysek. Her şeyimi Jeolog Yeleğim + giydiğim kargo pantalon da taşırım. Bu tarz hafif gezilerde ekstradan çanta almayız yanımıza çünkü kaya numunesi almıyoruzdur. Foto çekip, haritaya nokta atıp, gözlemlerimizi not ederiz en fazla. Bu durumda yeleğe gelelim;

Arkadaşlar bu çok gözlü yelekleri elde etmek çok çok kolaydır. Jeolog yeleği, mühendis yeleği, saha yeleği, avcı yeleği vs diye aratıp alırsanız çok para verirsiniz. Başta Decathlon gibi giriş seviyesi mağazalar olmak üzre outdoor/kamp ürünleri satan mağazalara gidip "Balıkçı Yelekleri" ne bakarsanız. Hem öbür saydıklarımdan ucuz olurlar hem de hemen hemen aynı işi yaparlar. İyi bir çok cepli yeleği diğerinden ayıran benim için en önemli özellik arkada belinize gelecek yerde kocaman bir gözü var mı ? Yok mu ? Varsa dehşet büyük ekstra, çünkü benim için orası suluk gözü, planda olmayan enteresan bir numuneyi araca götürmem gerekirse onun gözü, köyde isem eldiven gözü vs vs.

Bendeki modelin tam karşılığı stoklarda yok çünkü bende abimin eskisini giyiyorum Decathlon da satılan çok eski bir balıkçı yeleği modeli o yüzden kendi üzerimde resmini çekene kadar nispeten çağrıştıracak bir imaj atabilirim;

balikci-yelegi-gri-fv-500.jpg

Aşağı yukarı bu tarz bir şey, bir arama jeoloğu isen bunda türlü türlü kalemler + ıslanmaz not defteri + çizme kalemi (çizim kalemi değil, kaya numunesinin yüzeyini çizip sertliğini anladığın kalem, bunun bir ucu da mıknatıstır, olası metalik cevher minerali varlığını saptamak için taşa tutup çekip çekmediğine bakmak için) + loop büyüteç (kayaçların içindeki mikro parçacıklara bakmak için bir el mikroskobu gibi düşünün, benzerlerini kuyumcularda kullanır) + gps aleti + kesit çizimleri ve tasvirler için bir tık daha büyük olan saha defteri + mendil + pusula + mezura/şerit metre + yedek pil + bir kaç adet farklı boylarda kilit poşet ya da bez poşet taşırsın.

Nitekim; bu tarz bir yelek benim için hafif iş ve ağır iş şartlarında tam bir EDC ürünü, açıkçası köyde kullanmam. Köyde nadiren tarlada, bağda, bahçede işim olur onda da çanta ile gelirim o yüzden genelde evin çevresinde ve evin bahçesinde, atölyesinde çok çalıştığımdan ya da eş-dost-akrabanın ev ve evlerinin bahçelerindeki işe yardım ettiğimden üzerimde bu kadar fazla bir şey taşımam gerekmiyor illa gerekise alet çantası götürüyorum. Nitekim bu yelek iş ve arazi ilintili EDC kitlerimin bir parçası.

Burada normal cüzdanımın yanı sıra bir de mini çanta eklenir bazen, EDC topluluğu tarafından peynir ekmek gibi alınan bir decathlon ürünü var, solognac mini çanta/cüzdan, ondan bahsediyorum; gerekli malzeme az ise bazen sadece bunla idare ediyorum, bu çantayı kısa süreli seyahatlerimde ilaç + banyo ihtiyaçları çantası yaptığımda oluyor (ilaç, şampuan, tarak, tırnak makası vs gibi) .

Taşıyıcı unsurları geçtiğimize göre taşıdıklarımıza gelelim.

Cüzdanım, Telefonum, Wallet Ninja, Victorinox Spartan bunlar bir önceki sette oldukları gibi burada da aynen devam. Güneş gözlüğümün yerini ya her hırdavat/nalbur dükkanında bulabileceğiniz iş güvenliği gözlükleri ya da çok eski kimsenin umursamadığı eski bir güneş gözlüğü almıştır, olası bir çalışma durumunda gözleri korumak için.

Burada Multi-Tool yani çoklu-alet kategorisinde bir ekleme geliyor, setime nispeten yeni kattığım bir alet. Yıllardır tüm dünyada en çok satılmış multi-tool olma özelliğini sürdüren o mühendislik harikası alet ; Leatherman Wave +

Victorinox, çakı formundaki multitool ürünlerin kralı ise, Leatherman'da ana aletin pense olduğu dönüştürülebilir multi-tool aleminin kralı denilebilir. Normal de daha ucuz çinli alternatiflerini alacaktım ya da Victorinox'un çakı formunda bir aletini alacaktım. Ancak abim çok ısrar etti ve ben çok iyi bir indirim buldum derken (piyasa fiyatının % 20-25 daha ucuzuna aldım) sonunda aldım.

media__51203.1751576096.png

Bir de bit uç ve tornavida uzatma apartını da alırsam (ikisi beraber neredeyse ürünün fiyatının %60'ı ediyor !) tam bir mini iş/görev canavarı olacaktır.

Köy ya da Arazi farketmez bu arkadaş daiam kemerimde, sağ böbreğimin o hizada konumlanır.

Bir de hem sahada, hem köyde, hem arazide ve kampta, bir tane de katlanır tek bıçak çakım var artık kadroda; başlangıç seviyesi bir ürün seçtim, bıçakları ile değil iş aletleri ve yapı cihazları ile bilinen Ryobi markasının çin üretimli taktiksel çakısını aldım. Gene uygun fiyatlı bir ürün. Çin menşeili ucuz bıçaklarda kullanılan oldukça giriş seviyesi çin çeliği var, çok matah bir bıçak değil ancak cam kırıcı uç + kemer / kablo kesici ağız ve de bıçağın üzerinde baş parmak ile bıçağı açmak için konmuş mini tokmağı ile oldukça kompakt bir arkadaş idi, başlangıç için iyi olur dedim. Kendinden cep askısı/kızağı da vardı. Ryobi'nin RFKT serisinden bir çakı ama tam adını hatırlamıyorum.
810lmTufjIL._AC_SL1500_.jpg

Köyde isem elimden hiç düşmeyen hep etrafımda taşıdığım alet ya mini akülü testerem ya da akülü budama makasım oluyor.

Zaten ikisini beraber oldukları bir set ile aldım. Çok memnunum. Hyundai Power Tools ailesine mensup 3-4 farklı cihazım var hepsinden çok memnunum Einhell ile beraber bence en iyi f/p alet/edavat ürün gamı Hyundai de olabilir.

110000829448575.jpg

Ha diyeceksiniz ya bu biraz EDC dışına çıkmıyor mu ? Nasıl taşıyorsun ?

Öncelikle İkisi de bataryasız halleri ile 30-35 cmden kısa ve 1,5 kg dan hafifler. Yani öyle devasa şeyler değil.

2.si şöyle bir alet/edavat taşıma kemerim var köyde, onunla beraber bir EDC itemi haline geliyorlar.

Tabi bu köyde bahçede(lerde) olduğum senaryonun EDC'si, sahada, arazi de falan ne gezsin.

Saha da Jeolojik amaçla bulunuyorsam oranın 1 tane "ana alet" kategorisinden sayılabilecek itemi var tabiki, o da jeolog çekici. Genelde estwing markası kullanılır. Ve Genelde 3 farklı kombinasyonunu da barındırmak istersin. Kısa kabzalı, uzun kabzalı ve de balyoz modeli. Uzun Kabzalı'yı bir mühendis, kısayı bir mühendis alır, balyoz olan arabada durur.

Ben turuncu sap kısa kabza estwing kullanıyorum.

Saha da aksesuara gelirsek eğer, sanırım buradaki en önemli aksesuar Şapka olur, güneşten, yağmurdan vs korunmak için. Esas saha şapkamı kaybettim İzmir-Ankara-Sivas / Köy derken 4 farklı evde bir yılımı geçirim aralarda da sürekli başka şehirlere gidiyorum derken, boyunluk korumalı,nefes alabilir güzel bir arazi şapkam vardı onu kaybettim. Şu aralar bunu kullanıyorum;

NF0A4VSVLK5_1.jpg

North Face markasının geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan markanın 1966 modelinin günümüze uyarlanan versiyonu. Yeşili abimde bu rengi bende, çok hafif, çok rahat ve esnek, terlediğinde çok az iz yapıyor ve çabuk kuruyor. Ha ben olsam o kadar parayı böylesine düz bir şapkaya verir miydim ? Emin değilim ama abim ikili kampanya ile alınca bana beleşe geldi, halimden memnunum, yine de kaybettiğim şapkam bundan çok daha kullanışlı idi, aynı renk idi ama xD

Saha da iken değil ancak köyde iken daha çok savunma ve caydırma amaçlı ya da ne köyde ne de iş amaçlı sahada değilken ancak kamp yaparken de bushcrafting amaçlı EDC setimin yeni bir eklentisi var. O da sabit kabzalı (Fix Blade) bıçak. Giriş seviyesi bir bıçakla başlamak istedim o yüzden çok pahalı olmayan yerli bir model ile başladım. Atasan'ın Model 9009 dediği Av Bıçağı, 4028 gibi oldukça başlangıç seviye bir çeliğe sahip, çok da ideal bir bushcraft çeliği değil ancak yeni başlamak için ideal.

110000704411691.jpg

İş-Saha için olan seti açıklamama gerek kalmadı çünkü bir öncekinin içinde gündelik saha seti ile iş odaklı saha seti arasındaki farkı anlattım gibi, Tek ekleyeceğim şu arkadaş olabilir.

Sahaya giderken; yedek çamaşır, yedek torba, yedek batarya, yemek ve su taşımak için, saha dönüşü de topladığın numunelerin bir kısmını koymak için bir sırt çantası gerekiyor. Bu sırt çantası aynı zamanda seyahat sırasında bilgisayarını, saha defterlerini, elektronik ekipmanlarını taşıması makbule geçiyor çünkü her halt için bir çanta alsan arabada yer kalmıyor.

Çok emektar bir çantam var sanırım 2014-2015 yılından beridir benimle. Artık hiç bir yerde bulunmayan zamanının çok kıymetli outdoor ürün üreticilerinden "Kimlee" markasının sarı-gri paraşüt kumaşından olma 45 litrelik, su geçirmez bir hiking çantası kendisi, resmini çeker atarım bir ara ancak o zamana kadar bulabildiğim en yakın şey bu;

s-l1200.webp

Kırmızı kısmı sarı yapın. Koyu gri yerleri daha açık gri yapın. Ön taraf dikey fermuar değilde, yatay en yukarıda ufak bir cep ondan sonra 2 ana büyük göz şeklinde düşünün aşağı yukarı böyle.

Kendisi epey yaşlandı ve ilk defa bu yıl eskime emareleri gösterdi. Üniversitenin son yılları onunla geçti, sonra kısa süreli seyahatlerimin hepsinde bagajım oldu. Laptoplarımı hep o taşıdı. İş hayatımda en kıymetli eşyalarımı ve ilaçlarımı hep o taşıdı. Çamaşır, Elektronik Ekipman, Kitap/Defter, Kaya/Taş, Alet - Edavat hepsini taşımışlığı var. Tam bir eşek anlyacağınız. Emekli olacağı gün aşırı üzüleceğim.

Evet, yeni eklentiler ve güncellenen parçalar oldukça bu postu düzenlerim sanırım. Umarım böyle örnekler verince bu akım ve hobi biraz daha gözünüzde canlanabilmiştir. Herkese sevgiler, saygılar.

Aaaa bayağı bir şey unutmuşum xD

Ama en önemlisi olanı yani saatleri, kol saatlerini ekleyelim ilk önce;

Şu an için 2 saatim var; Bunlardan birini her yerde, her şeyle giyebiliyorum, saha koşulları dahil, yani her EDC Senaryomda yer bulabilir.

Casio'nun klasik modellerinden A158W'nun yeniden yorumlanmış hali , Casio Retro serisinin bir ürünü olan A158WA-1DF Retro adlı saat.
A158WA-1DF_3.jpg

Çok ucuz, çok dayanıklı, çok güvenilir. Çizsem, kırsam üzülmeyeceğim kadar ucuz, ancak bir anlamı ve duruşu olacak kadar da ikonik. Geçenlerde bir indirimde piyasa fiyatından %20 ucuza aldım, almışken 2 tane aldım birini de yeğenim kaptı xD Pilli ve Dijital saat dedin mi Casio kadar hem sağlam hem ulaşılabilir bir marka yok zaten başkasına gerek de yok gibi.

Bir tane de daha yeni bismillah (Bir maşallahınızı alırım) yılbaşı indirimlerinde yakaladğım %25 indirime güvenerek aldığım, Seiko markasının SEIKO 5 serisinden SNXS75K1 kodlu modeli. Kendisi otomatik mekanizmalı klasik bir model. Bu model daha sivil gündelik ve de resmi davet tarzı durumlarda EDC saatimiz olacak. İş, Saha, Köy vs gelmez.

da6g8pv8qdnozu7wanscku3arpwehd18.jpg

Üç tane de alternatif deri kordon aldım kendisine, Ankara'da beni bekliyor daha takamadım xD

Sırtımızı japonlara yasladık, saat koleksiyonumuza başladık xD

-----------------------------------------------------------------------------

Bunların haricinde sahada ve seyahatlerde yanıma sürekli aldığım itemler için bir saha + seyahat EDC seti de yapacağım ileride. Bu kadar yeter şimdilik. Başınızı ağrıtmayayım.

İnşallah birilerini biraz da olsa bu hobiler yumağına bulaştırabilirim xD

Tekrardan, herkese sevgiler, saygılar.

Bu arada ilgi duyan ya da merak eden olursa, Ya bu Utkan Abi sürekli şu ildeyim, bu dağdayım vs diyerek çalışıyor, bir saha jeoloğu yanında ne taşıyor bu kayaları neyle kırıp onlara ne ile bakıyor, bakıyor ne anlıyor vs diye Onun da özet anlatabilirim. Alet-Edavat kısmını burada, bilim kısmını İlim-Bilim alt forumunda aktarabilirim.

Burası benim kendi EDC ve Gear arşivime dönüştü xD

Son paylaşımlarımı okuduysanız eğer setimde sıkıntılı olan parçanın cüzdan olduğunu ve günlük arazi çantamın da yaşlanma emareleri gösterdiğinden bahsettiğimi görmüşsünüzdür. Maalesef Temu'nun patlatılması ile "el feneri" eksiğim hala devam etmekte, çok yazık oldu. O hala bir eksik. Ancak cüzdan ile çantayı hallettim.

Bu arada ürünleri paylaşma sebebim "Bakın ben de neleeeeey vaaaaay" gibi çocukça bir gösteriş değil, gören beğenen kendine de alır diye rehber niteliği taşısın istediğimdendir xD

Cüzdan -> Eonaks Leather adlı deri atölyesinden Rio Boss adlı modeli aldım. Şimdilik çok memnunum. Dikiş yerleri semenderleather ya da fil deri gibi atölyeler kadar iyi mi emin değilim. Ancak derinin kalitesi ve de yatay düzlemde 8x10 yer kaplayan biz cüzdana bu kadar kart ve para taşıma imkanı sunan tasarımı benim ilgimi çeken şey oldu. Memnunum, ama zamanın testine ne kadar meydan okuyabilecek göreceğiz. Gene de 10+ adet kart ve de 2000TL'lik 200 TL banknotu tutabilen bir cüzdanı 8x10 boyutlarında ve de 1.5K TL fiyatın altında bulmak benim kulağıma gayet iyi geldi.

Çanta -> Derimod'un D-Pack serisinden bir ürün. Maalesef Derimod'un websitesinde ya da Hepsiburada'daki D-Pack sayfasında bulamadım.. Şu üründeki özellikleri var ama ekstrası bundan fazla ve bir tık daha büyük. Ya arazi için aslında hiking/trekking çantalarının uygun olacağını düşünüyorsunuz ancak onlarında Laptop ve diğer teknolojik aletleri taşımak için yeterli özel bölmesi yok. Evet biz gündüz arazideyiz ama gece de otele dönünce, arazideki dataları PC'ye aktarıyoruz o yüzden laptop+laptop aksesuarları +harici bellekler + gps + gps aksesuarları + yedek bataryalar vs de taşıyoruz. Haliyle hem seyahate uygun, hem dışarı koşullarında su ve rüzgar geçirmeyen (en azından bir nebze) hem de hassas elektronik alet ve edavatlarını da içine birbirine zarar vermeden istifleyebileceğiniz bir şey gerekiyor.

Saf arazi koşulları ve örnek kayaç toplamak için gene eski çantamı kullanırım ancak PC ve diğer şeylerimi taşımak için otele götürmek için bu yenisini kullanırım sanırım. Anneme derimoddan omuz çantası alırken epey ucuza geldi. Aynı gün Samsonite'dan bir sırt çantasına bakmıştık 9K küsür idi, abim ısrar etti al diye ben dedim fazla pahalı vs, internetten de North Face modelleri bakmıştım onlarda 6-9K arası değişiyor onları da beğenmedim, işte her işte bir hayır hesabı anneme çanta bakarken kafamdaki çantayı 4K'ya bulduk, indirimle %10-15 kadar indirimli aldım xD 4 ayak üstüne düştük hesabı.

WhatsApp Image 2026-01-27 at 15.15.34.jpeg
EDC olarak da katlanır bıçak/tek bıçak çakı koleksiyonuma bir yenisini daha kattım. Solognac Axis 75 Grip V2. Piyasadaki en iyi başlangıç seviye işlerden biri, aslında bunu yani kancalı Axis 80 alacaktım ama gittiğim mağazada tek kutu kalmıştı ve o kutu da biraz hırpalanmıştı sanırım teşhir için kullanılmış tek kaldıktan bir süre sonra içime sinmedi, gitmişken boş dönmek de istemedim. 600 küsür gibi makul fiyatı görünce Axis 75'i çaktım.

Son düzenleme:
Aslında ilgimi çeken bi konu hatta el çantası falan almıştım yanımda gündelik hayatta işime yarar şeyleri yanımda bulundurmak için ama dolduramadım bir türlü 😃 Şu ameliyat sonrası ekonomik olarak biraz sıkıştım rahatlayınca tekrar bi bakıcam konuya çünkü hoşuma gitti xd

@Nabu Sağolasın abi.Valla Temuyu hiç kullanmadım ben ya şu dandik sosyal medya reklamlarından sonra hiç güvenilir gibi gelmedi bana.Genelde ya Amazon ya da Trendyol kullanıyorum ben.

EDC Fener için beş opsiyon arasında kaldım. Birini alacağım (para çıkarabilirsem belki 2 tanesini) , sadece aldığım ürünü paylaşmak yerine arada kaldıklarımı da paylaşayım ki belki arayan, almak isteyen biri faydalanır diye koyuyorum.

Ucuzdan pahalıya sıralayacağım ve kısa özellikleri vereceğim.

1. Solidline ST2 (1) (2) - 930-950 TL civarı (ledlenser'ın dizayn ettiği bir ürün)
FireShot Capture 024 - Solidline ST2 120 Lümen El Feneri - 934,50 TL - [www.ersinoutdoor.com].png

Olası Tercih Sebepleri:
- En şık ve kompakt tasarımlardan birini oldukça makul bir fiyatta buluyor olmak.
- Pilli olması.
- Hafiflik (listedeki 3. en hafif).
- Pocketclip olması
Olası Eksiler:
- Focus/Zoom modu yok ve lümen değerleri çok matah değil.
- Suya ve toza başlangıç seviyesinde bir dayanıklılığı olsa da IP68 sınıfındaki fenerler kadar suya ve toza dayanıklı değil
- Pil türünün Kalem Pil değil ince pil olması.
- Manyetik tabanı yok.
_______________________________________________________________________________________________

2. Ledlenser P3 Core (1) (2) 890-970 TL civarı *
FireShot Capture 025 - LEDLENSER P3 CORE EL FENERİ - idefix - [www.idefix.com].png

Olası Tercih Sebepleri:
- Ufak ve taşınabilir bir tasarımı uygun fiyata sunması
- 1. seçeneğe kıyasla bir tık daha kaba olsa da onda olmayan zoom özelliği bunda var.
- Aydınlatma mesafesi, bir üsttekine kıyasla bir tık daha fazla hatta fabrika verilerine güvenirsek eğer 5 ürün arasındaki en uzun aydınlatma menziline sahip (sanırım zoom özelliği yüzünden).
- Pilli Olması
- Kasada sert plastik ile birlikte geri dönüştürülmüş alüminyum da kullanılmış (%75 kadar) nitekim, düz plastik fenerden bir tık daha tok bir hissiyat ve düşmelere karşı sağlamlık var denilebilir.
- Pocketclip olması
Olası Eksiler:
- Parmak uzunluğunda kompakt bir tasarım olsa da yine de 1. ya da 4. seçeneklerdeki gibi "kalem" gibi ince bir fener değil, her çanta ve kılıfa olmayacaktır zira ağız kısmı, gövdeye göre fazla açık.
- Suya ve toza başlangıç seviyesinde bir dayanıklılığı olsa da IP68 sınıfındaki fenerler kadar suya ve toza dayanıklı değil
- Pil türünün Kalem Pil değil ince pil olması.
- Manyetik tabanı yok.

______________________________________________________________________________________________

3. Olight Imini 2 (1) 1300-1500 TL Civarı

FireShot Capture 026 - Olight “iMini 2” şarjlı anahtarlık feneri – EDC Türkiye - [edcturkiye.c...png

Olası Tercih Sebepleri:
- En ufak, en kompakt olan model bu. Gerçekten anahtarlığında bile taşıyabilirsin.
- Arkasındaki klips bölgesi aynı zamanda USB çıkışı olduğundan şarj etmesi basit ve kompakt bir ürün.
- EDC çantamda ya da kılıflarımda bir fener olsa bile bu hala anahtarlığımda ikinci bir fener olabilir.
- Manyetik taban.
Olası Eksiler:
- Hava şartlarına dayanımı diğerleri kadar iyi değil.
- Manyetizma sistemi eğer bir şekilde bozulursa/zayıflarsa kaybolması çok kolay gibi
- İnanılmaz kompakt ve taşınabilir olmasının bedelini ışık gücü, eksik ışık modları ile ödüyor olması.
- Kaliteli bir ürün ama 1400 eder mi ? Bilemedim.

_______________________________________________________________________________________________

4. Fenix E05R (1) (2) 1600 - 1800TL civarı
FireShot Capture 027 - Bydoğa - Ürün Sayfası - [www.bydoga.com].png

Olası Tercih Sebepleri:
- 3. seçenekteki kadar küçük değil, ilk ikisi kadar büyük değil. Tam ideal bir boyutta.
- Büyük ihtimal aralarındaki en hava şartlarına dayanıklı olan ürün.
- Metalik kasanın sağlamlık hissi ve de görseli diğerlerinden daha iyi.
- 2. en hafif ürün listedeki.
Olası Eksiler:
- Biraz tuzlu.
- Şarj edilebiliyor ancak pil yok, şahsen ben fenerlerde pilli modelleri çok daha pratik buluyorum. Zira yanında her daim 3-4 pil bulundurabilirsin taşıması basit şeyler ancak her zaman bir priz ya da powerbank bulmak zor.
- Şarjlı bir ürün ve de Yüksek ayarda 150, maks ayarda 400 Lümen'e çıkabilen bir fener için aydınlatma mesafeleri çok kısa geldi. Ayrıca orta ayarda 25 Lümen olması da kötü yani yüksek de 150 iken ortada 125 gerileyip 25 olması biraz tuhaf. Zira 2. sıradaki uygun fiyatlı alette bile orta güç modunda 50 Lümen veriyor. Taşınabilirlik ve sağlamlıkta iyi olsa da ana görevi olan aydınlatmada parasının feneri değil gibi. Fakat net en sağlam ürün.
- Manyetik tabanı yok.

5. Fenix E12 V3.0 (1) (2) 1500-1800 TL Civarı
FireShot Capture 028 - Bydoğa - Ürün Sayfası - [www.bydoga.com].png

Olası Tercih Sebepleri:
- 4. seçenektekine benzer bir yapıya sahip zaten aynı markanın ürünü, 4. seçenekteki kadar ince değil. Bir tık daha tıknaz ama bu tıknazlığın sebebi AA Kalem Pil ile çalışması. Yani ilk iki seçenekteki ürüne göre çok daha fazla çalışma saati sunuyor.
- 5 Ürün arasındaki en fazla çalışma saati sunan ürün. Yani şarj etmeden ve/veya pil değiştirmeden en uzun gidecek olan ürün bu. Bu da olası deprem vs senaryolarında daha avantajlı yapıyor.
- 5 ürün içindeki 2. en uzun aydınlatma menzilli olan ürün.
- Arka kısmı mıknatıslı yani her türlü metal yüzeye tutturulabilir (manyetik taban).
- Pocketclip olması
Olası Eksileri:
- Hafif tıknazlığı sebebiyle ince kalem kılıfı tipi kılıflara girmeyecek olması.
- 5 ürün içindeki en ağır ürün, 50 gramı da geçen tek ürün (53gr).
- Suya-Toza bir üstteki Fenix modeli kadar dayanıklı değil ancak kasası çok sağlam.
- Bir tık tuzlu

Bu bilgiler ışığında aranılan özellikleri aydınlatma, taşınabilirlik, sağlamlık, güç tüketimi, fiyat ve ekstra özellikler şeklinde 6 kategoriden oluşan bir grafik yaparsak;

export (1).png

Puan durumuna göre;

22 Puanla 1. Ürün -> Ledlenser P3 Core
21 Puanla 2. Ürün -> Fenix E12 V3.0
20 Puanla 3. Ürün -> Fenix E05R
18 Puanla 4. Ürün -> Solidline ST2
16 Puanla 5. Ürün -> Olight Imini 2

Ama tabi puantaj hemen en yüksek puanı alın anlamına gelmiyor, zira 1. gelen ürün Ledlenser ve 2. Gelen Fenix en kötü taşınabilirliğe sahip aralarında ve edc fener istiyoruz, edc adı üstünde "everyday carry" yani "her gün taşınan" demek ve taşınabilirliği kötü olunca diğer noktalardan çok iyi olması önemini yitiriyor ancak öte yandan en iyi taşınabilriliğe sahip Olight modeli de diğer konularda geri kaldığı için otomatikman tercihim olamıyor. Bu arada bunların hepsi gayet taşınabilir en ağırı 50 gram en uzunu 7-8 santim olan aletler bunlar ben sadece aralarındaki en optimali bulmaya çabalıyorum.

Sanırım şu an Ledlenser P3 Core'a doğru yöneleceğim gibi ama paraya kıyarsam Fenix E12 de mantıklı gelmiyor değil.

Ekli dosyalar

• export.png
    export.png
    104.7 KB · Görüntüleme: 2