Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Genel Dragon Ball- Genel Tartışma ve Sohbet/Paylaşım Başlığı

Nabu

Ulu Baykuş
Yönetici
Ulu Baykuş
Forumda DB'ye özel bir konu olmadığını farkettim, sevmesem de ayıptır dedim. Açtım.

AgedExcellentGrosbeak-size_restricted.gif

Konuyu açmamda ki bir diğer sebep orijinal eseri okumaya başladım. Yu Yu Hakusho okuyacaktım, klasiklerden de bir şey okuyayım diye (Battle Shounen klasikleri) sonra kendime dedim ki madem Battle Shounencisin (kaçarı yok), madem versus seviyorsun ve madem klasiklere göz atmak istiyorsun , o zaman işin kaynağına gidelim dedim. Hiç de sevmem ancak orijinal run'ı nispeten severim ancak hatıralarım yarım yamalak o yüzden yeniden başladım, hadi hayırlısı.

Ne yaparsam yapayım bir türlü sevemediğim bir seri oldu hatta herhangi bir şey bile hissetmiyorum kendisine, şöyle iyi animasyon olsun ama gerisini çok umursamadığınız animeler olur ya benim için aynı o konumda.

Tabii shonen kitlesi için olmazsa olmaz serilerden, kendine ait bir konusunun olması seriyi sevenler için iyi olmuş.

akira toriyama vefat etmiş.Huzur içinde uyusun.Şahsen ne mangasını okudum ne de kendisini tanırım ama Dragon Ball serisin dünya çapında bir iz bıraktığı ortada.Bir manga-Anime sever olarak üzüldüm.

Shounen klişelerinin çoğunun bu seriden geldiği herkesçe bilinen bir gerçek. Günümüze göre o kadar da iyi bir seri olmamasına rağmen anime/manga sektörüne katkıları olmuş bir seri. Mangakasının ölmesi anime/manga alemi için büyük bir kayıp. Huzur içinde yat Akira Toriyama.

Huzur içinde yatsın. CV'de yazarların çevrilmiş notlarını atmışlar. Naruto'nun yazarı Kishimoto'yla One Piece'in yazarı Oda'dan:
9294101-20240307_212136.jpg
9294100-20240307_212138.jpg

9294080-20240307_211352.jpg

Şahsen ne pek okudum ne de izledim işlerini ama anime-manga aleminde sebep olduğu etkiyi biliyorum. Kendisi özellikle Japon olduğu için ölüm haberini bu kadar erken beklemiyordum.

Şahsen Toriyama'nın kendi isteğiyle yazdığı ve finale erdirdiği orijinal Dragon Ball serisini okumuş birisiyim. Yani Klasik Dragon Ball + DBZ.

Hiç bir zaman çok beğenmedim, her daim verdiği emeğe, harcadığı düşüncelere kıyasla gereksiz bir popülaritesi olduğunu düşündüm (bayrağı sonra One Piece aldı). Ayrıca diğer serilerin Dragon Ball'u esin kaynağı olarak alması muhabbetinin hep çok abartıldığını da belirtmişimdir, hala aynı fikirdeyim.

Ancak ne olursa olsun, Osamu Tezuka Manga ve Anime'nin babası ise, godfather'I ise ,Battle Shounenlerin globalleşmesi, süper kahraman comicslerine rakip olacak popülaritelere erişmesini sağlayan da ya da en azından sağlayanların başında gelen de Toriyamadır. O da bir nevi Battle Shounen'in babasıdır denilebilir.

Katkıları, ilham değeri, diğerleri için açtığı yol yadsınamaz bir gerçek. Sektörün gerçek bir efsanesi. Yani o kadar efsane ki, Dragon Ball'un özellikle çok çok popüler olduğu hispenik ülkelerde milli yas ilan edildi. Belkide en sevildiği Meksika da Carteller kendi arasında matem ateşkesi ilan ettiler (yalan değilse) yani her ne kadar sanatını entellektüel seviyede yerden yere vurabilsek de adamın etkisi ve tesiri yadsınamaz bir gerçek.

A.R.E ve R.I.P diyoruz.

Bir kaç sene arayla hem ikonik Seinen (Berserk / Kentaro Miura) hem de en ikonik Shounen (Dragon Ball / Akira Toriyama) yaratıcılarını kaybettiler.

1200x675_cmsv2_ab0b7501-c458-58f8-9c46-dda5531a4d19-8292926.jpg

Dragon Ball, çocukluğumdan beri hayatımı renklendiren benim için çok özel bir anime/mangadır. Henüz orta okuldayken Goku'nun çocukluğu üzerine olan animesini televizyonda izlerdim ve çok severdim. Üniversitedeyken mangasının tamamını okudum ve harikaydı, hatta iki sene öncesine kadar Shonenin kralı kesinlike Dragon Ball derdim, üstüne tanımazdım, ama Slam Dunk'ı okuyunca ağzım açık kaldı. Shonen'in kralının Slam Dunk olduğunu düşünüyorum şu anda, Drangon Ball'dan bile daha iyiydi, ama Dragon Ball'da ona kalite olarak yakın bir iki numara.

(Dragon Ball: Super'e henüz başlamadım.) Akira Toriyama'nın toprağı bol olsun, Super de yarım kaldı gibi duruyor.

Mangasında 195'e geldim, yani serinin ilk safhası olan Dragon Ball bitti ve an itibariyle Dragon Ball Z'ye geçtim.

Serinin ilk kısmı gayet eğlenceli, sıcak, komik ve bol aksiyonlu idi. Çizimler de gayet iyiydi. Ana karakter kadrosu yine çok tatlı, sevimli, eğlenceli denebilir. Ancak öyle çok çok bayıldığım bir ekip de olmadı. İyiydi yine tabii.

Favorim Goku ve Kuririn şu an için.

Animesini pek tercih edesim gelmedi açıkçası. Z'yi bitirdikten sonra sanırım Super ve diğer serilere animeden bakarım. Zaten Z sonrası non-canon gibi bir şey çok takılmam gerisine, kaliteli animasyon ve aksiyon olsun yeter gibi gibi.

Z'nin ilk arcı renkli olarak da varmış.

O kadar villain içinde tek süper cool ve etkileyici olan(Vegeta dahil) Beerus çıktı. O da ana seriye dahil değil. Güç olarak sanırım DBZ'ye solo gider gibi.

DBS sardı şimdiden kendisi sayesinde. Umarım DBS'nin ana kötüsü kendisidir.

Bu Yıkım Tanrısı konsepti hoş bu arada. Daha neler göreceğiz bakalım...

Edit: Wikia'ya bakmaz olaydım. Oğlum 50 manga bölümünden 131 bölüm yapmayı nasıl becerdiniz? Hem de sadece 10-15 bölüm filler kullanarak.

Neyse Super'in manga da filler olduğundan animeden takiplemeye devam ederiz gibi duruyor. Ama çok ağır adam mikiyor Toei shshshs.

Son düzenleme:
O kadar villain içinde tek süper cool ve etkileyici olan(Vegeta dahil) Beerus çıktı. O da ana seriye dahil değil. Güç olarak sanırım DBZ'ye solo gider gibi.

DBS sardı şimdiden kendisi sayesinde. Umarım DBS'nin ana kötüsü kendisidir.

Bu Yıkım Tanrısı konsepti hoş bu arada. Daha neler göreceğiz bakalım...

Edit: Wikia'ya bakmaz olaydım. Oğlum 50 manga bölümünden 131 bölüm yapmayı nasıl becerdiniz? Hem de sadece 10-15 bölüm filler kullanarak.

Neyse Super'in manga da filler olduğundan animeden takiplemeye devam ederiz gibi duruyor. Ama çok ağır adam mikiyor Toei shshshs.
Manga okuyucuları Super'in animesini pek sevmiyor diye biliyordum durum böyleyse haklılarmış. Toei'den beklenecek işler bunlar.

Dragon Ball içinde liste yapmayı düşünüyor musun bu arada?

Manga okuyucuları Super'in animesini pek sevmiyor diye biliyordum durum böyleyse haklılarmış. Toei'den beklenecek işler bunlar.
Reddit'te falan dolaştım biraz, genel olarak Super'in mangası pacing, panelleme ve dövüşlerin kötülüğü konusunda eleştirilmiş. Çoğu karakter arka planda kalıyor denmiş. Yorumların çok büyük bir kısmı anime daha iyi diyor. Bazıları movie+anime+manga karışık gitmeyi önermiş. Onu da çok kafam almadı.

Anime mangada bahsedilen birkaç olaydan ayrı arc yapmış, bu kısımlar mangada işlenmemiş ama bahsi geçmiş sadece. Mangaya da göz attım, bazı kısımlar aşırı uzatılmış animede onu fark ettim.

Anime 131, manga 48'e mi ne denk geliyor yani öyle bir durum var.

Yine de animeden gitmek istiyorum çünkü her halükarda Super ana seriye dahil olmayan bir şey. Toriyama devam ettirmeyi düşünmüyormuş zaten fan baskıları + yayıncılar baskı yapmış. Yani Super'in hali hazırda Boruto'dan pek bir farkı yok. Ama animasyonlar falan iyi geldi gözüme ondan dolayı devam ederim.

Dragon Ball içinde liste yapmayı düşünüyor musun bu arada?
Güç listesi yapmayı artık pek kafam almıyor. Favori karakter listesi yapacak kadar da sevdiğim karakter yok. Aslında nefret ettiğim karakter de yok. Bilemedim yani. Şu an düz okuyup&izleyip geçiyorum.

Reddit'te falan dolaştım biraz, genel olarak Super'in mangası pacing, panelleme ve dövüşlerin kötülüğü konusunda eleştirilmiş. Çoğu karakter arka planda kalıyor denmiş. Yorumların çok büyük bir kısmı anime daha iyi diyor. Bazıları movie+anime+manga karışık gitmeyi önermiş. Onu da çok kafam almadı.
Manganın çizimlerini başka biri yapıyor diye biliyorum zaten. Toriyama'nın vefatından sonra ara verilmişti seriye 6 aydır yeni bölüm gelmemiş. Devam edecekmiş diye duydum ama ne zamana kim bilir.

Yine de animeden gitmek istiyorum çünkü her halükarda Super ana seriye dahil olmayan bir şey. Toriyama devam ettirmeyi düşünmüyormuş zaten fan baskıları + yayıncılar baskı yapmış. Yani Super'in hali hazırda Boruto'dan pek bir farkı yok. Ama animasyonlar falan iyi geldi gözüme ondan dolayı devam ederim.
Filler gibi bir şey olduğundan çok ciddiye almadan izleyeceğin için anime memnun eder herhalde ya.

Güç listesi yapmayı artık pek kafam almıyor. Favori karakter listesi yapacak kadar da sevdiğim karakter yok. Aslında nefret ettiğim karakter de yok. Bilemedim yani. Şu an düz okuyup&izleyip geçiyorum.
Güç dengesi pek iyi olmadığından zaten çok keyif vermez bence güç listesi yapmak. DBS sonrası yeni sevdiklerin de olursa belki o zaman favori karakterler yaparsın.

Güç dengesi pek iyi olmadığından zaten çok keyif vermez bence güç listesi yapmak. DBS sonrası yeni sevdiklerin de olursa belki o zaman favori karakterler yaparsın.
Birkaç büyük villain varmış Super serisinde duyduğum kadarıyla. Ama onun dışında çok sevebileceğim türde yan karakter eklenir mi emin değilim. Ama yine de çok sevdiğim karakterler çıkarsa liste yaparım.

Bu arada evet güç dengesi konusunda bence Fairy Tail falan bile daha iyi Dragon Ball'dan. Ya da eşittir yani.

Manganın çizimlerini başka biri yapıyor diye biliyorum zaten. Toriyama'nın vefatından sonra ara verilmişti seriye 6 aydır yeni bölüm gelmemiş. Devam edecekmiş diye duydum ama ne zamana kim bilir.
Manganın çizimini başka biri yapıyor evet. Mangası da aylık geliyor sanırsam.
Filler gibi bir şey olduğundan çok ciddiye almadan izleyeceğin için anime memnun eder herhalde ya.
Eder bence. Animasyonlar falan güzel çünkü gayet. Ha, çok gereksiz sahne var orası ayrı. Ama katlanılabilir gibi. Toei'nin en çok ekmek yediği seri sonuçta bayağı özeniyorlar animasyonlara, dövüşlere vesaire. Özellikle bir turnuva arcı varmış sanırım onun animasyonları falan çok beğeniliyor diye duydum.

Reddit'de gençler Dragon Ball Z fanlarının, nedensiz yere Dragon Ball Super'den nefret eden, kendi yeni tabirleri ile ''Kanser'' insanlar olduğundan şikayet ediyorlardı, bunun üzerine bende bu aşağıdaki mesajı yazdım.

Dragon Ball'ı çok severim. Bende çocukken Dragon Ball izlerdim, ama Z'yi yetişkinken manga olarak okudum çünkü artık mangayı tercih ediyordum ve ben çocukken hiç DBZ'yi televizyonda vermediler. Hem DB hem de DBZ çok güzeldir. Dragon Ball'dan önce Battle Shonen diye bir şey bile yoktu yanılmıyorsam. Çocuk olarak başlayıp, büyüyen ana karakter, antreman yapıp güçlenip bir kötü ile dövüşüp sonra tekrar daha güçlü bir kötü geldiğinde antreman yapıp daha güçlenip, o daha güçlü kötü ile dövüşme rutini, hemen hemen her shonende olan sapık karakter(ler) lol vb. Bunların hepsi Dragon Ball'dan geliyor. Dragon Ball olmasaydı, bu gün Battle Shonen diye bir şey olmazdı büyük ihtimalle.

Dragon Ball Super'e daha başlamadım, ama başlamayı planlıyorum. Super'i sevmeme konusunda, DBZ'yi bitirirken Akira Toriyama (toparağı bol olsun) artık malzemeyi tükettiğini itiraf ediyordu, daha fazla anlatacak bir şeyim yok sinyallerini veriyordu. O yüzden Super'e antipati duyulmasını anlayabiliyorum. Çünkü şimdi Dragon Ball, Dragon Ball Super ile devam ettiğinde yapıtığı şey DBZ'de yaptığı aynı şeyleri tekrar etmek olsa gerek, yani aynı DBZ maceralarını ısıtıp ısıtıp yediriyor DBS'de, daha fazla parayı kırmak için. lol Bu yüzden DBZ'yi sevipte, DBS'yi sevmeyen varsa anlayabiliyorum.

Dragon Ball beni pek çeken bir yapım değil ama genel kültür açısından bilmekte istiyorum. Animesini mi tavsiye edersiniz mangasını mı?

Animesini mi tavsiye edersiniz mangasını mı?
Animesi dönemi için oldukça iyi olsa da şu an elbette biraz çağın gerisinde, ama yine de kendini izletir.

Fakat mangası daha tercih edilesi benim açımdan. Zaten %100 canon olan ve her parçasının Toriyama'nın elinden çıktığı seriler klasik Dragon Ball ve Dragon Ball Z. Bu ikisini beraber paket halinde bulabilirsin. İngilizce manga okuyorsan manga4life ın scan kalitesini öneririm. Türkçe neresi önerilir bilmiyorum.

Dragon Ball'ın çağın gerisinde olduğu kısmına katılmıyorum. Dragon Ball'ı biz çocukken izledik, o yüzden bizim için özel. Yeni nesilin izlediği yeni animeleri de onlar çocukken izlediler, o yüzden o animeler de onlara özel. Yoksa Naruto yada Bleach, Dragon Ball'dan daha iyi değiller, hatta tam tersine benim için Dragon Ball hepsinden iyi, bir tek Slam Dunk hariç.

One Piece'in mangasını biraz denedim beğenmedim, zaten karakter tasarımları olarak hiç manga karakterlerine benzemiyorlardı one piece karakterleri, daha çok karikatür tarzında karakterlerdi... o yüzden itici geliyordu, ama genede denedim. MHA'yı da denedim, 103 bölüm kadar ve hiç sarmadı.

Dragon Ball'ı biz çocukken izledik, o yüzden bizim için özel. Yeni nesilin izlediği yeni animeleri de onlar çocukken izlediler, o yüzden o animeler de onlara özel. Yoksa Naruto yada Bleach, Dragon Ball'dan daha iyi değiller, hatta tam tersine benim için Dragon Ball hepsinden iyi,
Ben hissiyata dair bir şey söylemedim ki ... Yani çağ gerisinde derken kastedilen, unutuldu, bırakıldı gibi bir şey değil. Özel mi ? Evet. Ancak günümüzün en "basic" animelerinin JJK, Dandadan, Chainsaw Man, Spy X Family olduğu biraz daha iddialı olanlarının ise Kimetsu no Yaiba, Mob Psycho vs olduğu bir dönem için "animasyonu" itibariyle outdated bir iştir. Kendi dönemi için bile "en iyi animasyon" denilmeyen bir iş Dragon Ball, en iyi gibi olduğu sekansları, bölümleri vs oldu ancak istikrarlı değildi.

Bir de soruyu soran kişi, forumdaki en genç üyelerden o yüzden beklentisini çok yükseltmemesi adına öyle söyledim. Yoksa bu yıl olmuş iyi kalitede, temiz görüntüye sahip bir DBZ kendini izlettirir. Ama çağ gerisidir.

One Piece'in mangasını biraz denedim beğenmedim, zaten karakter tasarımları olarak hiç manga karakterlerine benzemiyorlardı one piece karakterleri, daha çok karikatür tarzında karakterlerdi... o yüzden itici geliyordu, ama genede denedim. MHA'yı da denedim, 103 bölüm kadar ve hiç sarmadı.
Benim zaten adamın DB ve DBZ denememesi gibi bir önerim yok o yüzden örnekler tam da yerini bulmuyor.

Teşekkür ettim fikirlerini paylaştığın için.

Animasyon kalitesini beğenmiyorsun demek, o zaman mangasının okunmasını öneririm, mangası konusunda diğer shonenlere kıyasla çağ dışı hiçbir şey yok.

Çağ dışı çok olumsuz bir kelime bu arada özellikle bununla neyi kastettiğini tam olarak belirtmediğinde Dragon Ball hayranı birini cidden tetikleyecek türden bir kelime.

Animasyon kalitesini beğenmiyorsun demek
Bir animasyonun kalitesi başka bir şey çağ olarak geri kalmış oluşu "old school" oluşu başka bir şey, animasyonunu beğeniyorum ancak 16-17 aşlarında Demon Slayer'ların, Chainsaw'ların, Mob Physcho'ların, sezonluk yapımların içine düşmüş adama DBZ animesini anlatırken "alışkın olduğun bir şey değil, biraz çağ gerisi" derim yani. Animasyonunu çok beğendiğim bölümleri ve sekansları var DBZ'nin.

Mangasını da okudum zaten.

mangası konusunda diğer shonenlere kıyasla çağ dışı hiçbir şey yok.
Mangası hakkında öyle bir şey dememiştim zaten.

Çağ dışı çok olumsuz bir kelime bu arada özellikle bununla neyi kastettiğini tam olarak belirtmediğinde Dragon Ball hayranı birini cidden tetikleyecek türden bir kelime.
Hayran birisini pek çok şey tetikleyebilir bu karşı tarafın tetiklenebilirliği ile de alakalı bir durum. Sonuçta doksanların başları denen 40 yıl önceki bir animasyona "çağ gerisi" demek olumsuz değil. Biraz mübalağa var mı ? Evet. Ancak tetiklenmeni gerektirecek bir şey yok , sakin olabilirsin :D

Kaldı ki olay "çağın dışı tabirine dayandırıldı ancak benim ilk mesajımdaki tabir "çağ gerisi" idi. 40 yıl önce peak'ini yaşamış bir animasyon için de :D biraz "geride" olduğunu kabul etmek gerekir.

Misal ben de Slam Dunk fanıyım ve animasyonunun hele de 40 küsürlü bölümlerden itibaren Toei'nin en iyi işlerinden biri olduğunu hala izlenir olduğunu düşünüyorum ama biri bana sorsa "sizce bu dönemin animasyonu mudur ?" denilse "hayır" derdim ve de "old school mu ?" denilse "evet" derdim. Bu totalde serinin kalitesinden, ikonikliğinden bir şey götürmez ancak peak'ini 35-40 yıl önce yaşamış seri bu, bir zahmet.