Animesini zevkle izledim, mangasına geçmiştim ama araya başka seriler girince bir ara verdim. Bitirince belki yorumumu güncelerim ama bu haliyle birkaç söylemim olacak.
İlk önce ben ilginç fikirleri seven biri değilim. Genelde ilginç fikirler yapıp, kötü işleniş veya o fikirleri sağlam zemine oturtmama sorununu serilerde çok görüyorum. O yüzden ilginç fikirleri sayesinde övülen bir eserden uzak durmayı tercih etsem de bu eser o kadar övülen pop-kültür bir seri değil. Okuyan veya şimdilerde izleyen bir kitlenin çok sevdiği veya yaydığı normal seviyede popüler bir seri olduğundan bu önyargım oluşmadan seriye başladım. Böyle bir seriyle karşılaşacağımı hiç tahmin etmiyordum açıkçası. İlginç, aşırı sürreal ortamlar ve karakterler var ve ben bir saniye bile ''Ne alaka?'' cümlesini kurmadım. Yanlış anlamayın, sağlam zemine oturtuğu için bu cümleyi kurmamazlık yapmadım çünkü seride zemin diye bir şey yok. Bu kadar uçuk olup da bunun sırıtmaması bana yazım harikası olarak geliyor.
Seride ilk önce orijinal karakter yaratımı cidden üst seviyelerde. Evreninde çok ağır olaylar olmasına rağmen, birini öldürmek, toplu deneyler yapmak, yemek yemek gibi bir gündelik aktivite anlayışı haline gelmiş. İyi, kötü karakter diye bir şey yok seride fakat bunu herkes gri anlamında demiyorum, seride herkes katıksız oç fakat kendi ahlak anlayışları içerisinde bu normal gözüküyor ve evren buna hizmet edecek şekilde dizayn edilmiş. Başta dediğim serinin zemini olmaması meselesi aslında buydu çünkü ben bu kadar kaosun hakim olduğu, kurulan düzenlerin bile aşırı bir düzensizlik üzerine kurulduğu(Bizim perspektifimize göre bozuk, onların dünyası için düzen bu) ilgi çekici evren çok nadir gördüm.
Peki hikaye nasıl diyeceksek? Onu bence kendiniz izleyip veya okuyup deneyimleyin. Bu kadar sürreal bir evren ve hikayeyi artık ''hikayemiz Caiman adında bir kertenkele....'' gibi bir şeyle anlatmak biraz zor, sürekli bir katman ekleniyor ve devam ediyorsunuz.
Son olarak animesi konusunda manga çok şanslı. Ben en son özel endinglerin yapıldığı, özenli ost ve openinglerin olduğu, tüm tasarımlara özen verildiği bir anime serisini monogatari serisinde görmüştüm.(Yanlış anlaşılmasın sadece özenden bahsetmiyorum, ekstra, çok yönlü bir özenden bahsediyorum.) . Sadece Cgı kullanımı c
Caiman'da başlarda biraz sırıtmıyor değil. Mangasına geleceksem sağlam bir çizime sahip fakat bazen karışık gelebiliyor, doku hissettirme konusunda o kadar iyi olmasa da(Kumaş, demir gibi one punch man gibi mangalar'da görmeye alıştığımız dokular yok) sağlam bir çizim söz konusu diyebilirim. Özellikle mekanı parçalama ve detaylandırma konusunda fazlasıyla iyi, dolu çizmeyi seven bir çizer.
12 bölümde 5 ending ve hepsi fazlasıyla iyi. Ben izlediğim serilerin çok büyük bir kısmının endingini izlemem fakat bunun 5inide çok sevdim(Spoiler olmasın diye sadece müzik halinde koydum):