Spoiler DC Hakkında Samimi bir Sohbet.

Ya şunu ayarlayamıyorlar aslında aynen senin dediğin doğru, konum belirlemekte zorlanıyorlar. Yani Superman çok güçlü o zaman ilah seviyesine çıkarın ama insanları koruması gerek o zaman da insanlarla yüzgöz olması lazım. Bunu aslında okuyucu olarak biz insanların psikolojisi kaldırmıyor. Çok güçlüyse erişilmez olması şartmış gibi bir algımız var.

Beni şahsen erişilebilirliği dert etmiyor. Ancak bu adam kozmik olupta dünya da takılacaksa;

1.si Dünyaya tehdit.. Hapşurmayacağının garantisini kim veriyor ? :D :D büyük güçlerin yaşam olan galaksilerden uzak durmasının bir sebebi var yani.

2.si Diğer tüm DC kahramanlarının varlığının zerre anlamı kalmıyor. Hem o kadar güce sahip olur hemde her olaya müdahale ederse.. O zaman DC Comics değil Superman Comics olur :D

Bana da şahsen bu algı saçma geliyor ilahsan ilahlığını bil insandan uzak ol. Dünyaya gelirsen Batman'den bile dayak yersin rezil rüsva olursun ahdndgajd
Martian Manhunter da yaşamasın dünyada anlık şizofreni yaşasa tüm dünyanın belleğini siler maazallah :D
Çok detaya girsek bir yığın saçmalık çıkartırız. Superman ve Lois aynı yatakta nasıl uyur abi! Kazara uykuda elini değse atomlarına ayırır :D
Ama bu soru sadece Superman için mi geçerlidir?

Hocam işte o yüzden dünyada takılıp suçla savaşacak kahraman sınıfının güç olarak olması gereken son nokta Superman, MM, Doctor Fate falan olmalı. Daha ötesi :D

Ya çok uzun mevzu aslında ama çok da anlatasım geldi. Bir kere özet şunu yazayım. Superman konusunda dünya çoğunluğu objektif yaklaşmıyor bence.
Sonra dünyada yaşaması gereken güç seviyesi dedin o çok ilginç bir nokta. Oradan biraz bahsedeyim.
Misal Thanos gibi Darkseid gibi çok kudretli karakterler bir dünyada yaşarsa evet o dünyayı eğip bükerler. Bozarlar. Highfather gibi iyi karakter de olsa böyledir. Çünkü o güç sadece durduğu yerde dursa bile etrafını şekillendirir. İnsan psikolojisi böyledir. Benim Superman yorumumda sevdiğim şey aslında bir tanrı olarak insanlar arasında insanları mümkün olduğunca bozmadan yaşamaya çalışması.
Valla bunu da özet yazmayı başardım sanırım :)
Bir başbakan bile koca bir ülkeyi eğip büküyorsa öyle bir güç muhakkak yamultmalı. Biz bunu düşünmesek de algımız bu yönde insanlar olarak. Çizgiroman karakterlerine yaklaşımımızı da belirliyor bu bilinçaltı. Ben tam bu noktada "Hayır o kadar güç illa bozmak zorunda değil, işte örnek Superman." diyorum. Bu karakteri de bu yüzden seviyorum.

Hocam Superman'in insanlar arasında yaşamaya çalışan bir tanrı mitosundan ise tanrı güçlerine sahip bir insan mitosu hem karakterin hikaye derinliği hem de sevilebilirliği için bence daha iyi... Hocam bence sizin kaçırdığınız nokta şu;

1.si Güç bozunmayı getirir mi getirmez mi bu zaten felsefi ve derin bir konu ona hiç girmiyorum. O çok başka bir şey..

Ancak kaçırdığımız noktaya gelirsek siz çok Superman'in kendi nezlinde bakıyorsunuz olaya. Superman çok güçlü olsun, dünya da olsun, her şeye kadir olsun ama insan olsun.. Eğer Superman Comics adı altında sadece Superman'e ait bir evren olsaydı bu dediğiniz olurdu. Ancak siz on binlerce karakterin ve de milyarlarca canlının interaktif bir şekilde birbiri ile bağlantılı olduğu çoklu-evrensel bir düzen içerisindeyseniz ve sizin bu sisteminiz için de hayranları olan başka karakterler varsa da ..

Gümüş Çağ Superman'i modern çağa taşıyıp dünyevi kahramanların kalbine koymak bir nebze faşistlik olur.. Çünkü tıpkı Justice League filminde nasıl "Lige gerek yok Superman var nasıl olsa" kafası başarısız bir anlayış olarak beliriyorsa.. Bu da aynısı. Evet Superman en ikonik karakter ve DC Mitolojisinin kalbi ancak ne olursa olsun Superman bu çoklu evrenlerde yüzlerce alternatif versiyonu olan 3. Boyuta sıkışmış bir karakter...
Yani bu kadar da her şeyi forse etmesine her şeyin içerisinde olmasına gerek yok.. Çünkü o zaman olay sembol olmaktan fetiş olmaya geçiyor. Tıpkı bir dönem Joker ile yaptıkları (Batman'in başka kötüsü yokmuş gibi) , uzun zamandır da Thanos ile yaptıkları (Marvel da başka güç arayan mutant yokmuş gibi) gibi... Yani o karakterleri görünce "öggh!" diyesi geliyor insanın. Yani Superman o kadar harika, o kadar güçlü, o kadar dokunulmaz, o kadar kusursuz olup bir de haftalık 5-6 dergide birden boy gösterse bugün hepimize kal gelirdi artık Superman'den... Sizin dediğiniz Superman ancak Superman Comics gibi bağımsız bir realm içerisinde yaşanabilir ve benim bunu deme sebebim güçlü olan ya yozlaşır ya da uzaklaşır düşüncesine inanmam değil. Böyle düşünme sebebim, Superman'in, DC Kozmos'un da bir toz zerreciği olması ... Ve DC'nin pek çok farklı karakterin hayranını da mutlu etmesi, sevindirmesi gereken, pek çok farklı karakter hakkında yazmak ve çizmek isteyen yazar ve çizeri tatmin etmesi gereken bir şirket olması... Ütopya başka bir şey elimizdeki şartlarla alınabilecek en iyi sonuç başka bir şey. Superman über süper bir varlık olsun ama dünya da gazetecilik yapsın. Kapkaççıdan , Dünya / Galaksi Fatihlerine kadar her şeyle bu ilgilensin.. Hiç bir kusuru olmasın mental ve fiziksel olarak direkt varoluşu gereği harika ve kusursuz olsun... Ama diğer tüm DC Karakterleri ve DC Kozmolojisi de bundan nasibini almadan varlığını sürdürebilsin. Böyle bir dünya maalesef yok. Olsun da zerre istemem açıkçası :D
En sevdiği 4-5 kahramandan biri Supe Abi olan biri olarak söylüyorum bunu

Ben ne Superman kusursuz varlık dedim, ne de mental olarak fiziksel olarak en harika şeydir dedim ne de her önüne geleni ezer dedim. Sadece güç seviyesi olarak WW, Shazam, Martian Manhunter, Orion gibi karakterlerin üstündedir dedim. Yani aslında yukarıda yazdığın sorunların hiçbiri yok diyorum özetle. Ama bu sorunlar varmış gibi yapılıp çare olarak WW'nin Superman'i dövmesi gerek denince de bu sorunlar çözülmüyor. Superman'in kendi dergilerini okuyoruz kimi eziyor orada. Adamın kendi düşmanları var onlarla kapışıyor. Onlar olmasa banka soygunu engelliyor vs. Sorun var mı? Yok. Justice League dergisi diyelim. Büyük event kuracaksın. Darkseid ve Brainiac ittifak kurmuş. Darkseid dünyaya saldıracak. Briniac büyük ihtimalle yalnızlık kalesinde bir şeyin peşinde. Lex Luthor'un da gizli işbirliği içinde olduğu şüphesi var. Şimdi DC kahrmanlarına rol dağılımı yapın. WW gitsin Darkseid'ı dövsün, Flash gitsin yalnızlık kalesini korusun, Green Lantern, Luthor'un peşine düşsün, Superman de parademonlarla kapışsın olarak rol dağılımı yapınca bu yukarıdaki aslında var olmayan sorunlar çözülüyorsa çok iyi. Ha yok görev dağılımı başka türlü olmalı diye başka görev dağılımı düşünsün herkes nasıl olmalı diye. Sonra kendi görev dağılımımızda ezilen karakter var mı, hangi karakteri kimi ezdi onlara bakalım. Anlatmak istediğim şey daha iyi ortaya çıkar sanırım.
Hatta evet DC kozmosundaki karakterlerden sadece biri Superman diyorum zaten ben de. Onu da böyle kabul edelim yolumuza bakalım. Öbür karakterlere de kendilerine yakışır dergiler yazılsın. Hikayede kendi yerlerini bulsunlar herkes üstüne düşeni yapsın. Kimse kimseyi kenara itmeden görevini yapsın. Ona göre hikaye kurgulansın zaten ortada mesele yok.

Hocam siz onları dediniz demedim zaten. Onu tanrısal olsun ama aramızda olsun olayının neden hikaye yazma açısından sıkıntı çıkarabileceğini anlatmak için dedim onları.. Ama Superman şu haliyle bile "fazla mükemmel" eleştirileri alan (ha bence yersiz o ayrı) bir karakter iken, sizin dediğiniz versiyonu aman allahım nasıl bir tepki yaratır bilemiyorum Yukarıda yazdığım sorunların hiç biri yok diyorsunuz sonra o karakterlere yer açmak için Superman'e patlatıyorlar diyorsunuz. Düşünün bugünün Superman'i bile böyleyse Gümüş Çağ devam etse neler olur. Birde pre-crisis öncesi hali modern halinden çok güçsüz olan tek karakter Superman'de değil bu hepsine yapıldı. Hocam şu parademon örneği benim demek istediklerim ile tamamen alakasız hafif de duygusal olmuş o kısım. Affınıza sığınarak söylüyorum lakin .. Beni biraz yanlış anlamışsınız...

Superman'in diğer süper kahramanlar ile yaptığı kapışmalara baksak diğer süper kahraman 1-2 kapışmayı sürpriz ya da hax faktörü ile almışsa Superman 10 kez yenmiştir. Ya da hiç kapıştırılmamışlardır itibarlar sarsılmasın diye (misal MM ve Supe ).. Son eklediğiniz görev dağılımı muhabbeti ile biraz daha iyi anladım sizi. Lakin benim başta da demek istediğim şey sadece görev dağılımı değil. Çok Superman-centric bakılıyor.

1- Başka karakterlerin de tonlarca hayranları var. Onlara da rol ayarlamak lazım ve bu rol sadece kendi dergilerine kavuşmakla da bitmez yeri geldi mi takım çalışmalarında da onların parlama anları gelmeli

2- Darkseid-Brainiac zaten direkt Superman'in kötü adam galerisi onlara lafım yok. Ama Cosmic Armor Superman, Superman Prime/Superboy Prime, Golden Superman, Superman klonları vs bir şekilde Superman her ölçekte var zaten ve biz bu karakterin potansiyelini görüyoruz biliyoruz bu adamın varacağı son nokta Superman Prime 1 Milliondaki nigh-omnipotent bir varlık.. Superman'in potansiyeli bu buna lafım yok zaten. Ama bu tarz bir karakteri haftalık basarsan ve diğer kahramanlarla ortak görevlere çıkarırsan ve de en çok dergisi basılan karakterinse o zaman dediğim gibi bu Superman Comics olur.

Ha yılların Supermani, DC'nin kalbi, canımız ciğerimiz bu adam hiç mi şov yapmasın ? Hiç mi uçup kaçmasın ? Olsun tabi ki de olsun. Zaten oldu da bakınız Final Crisis, Bakınız DC Rebirth, bakınız SP1M, bakınız CoIE Ama işte her yazar kendi favorisini evrenin geri kalanına forse edercesine ön plana çıkarıyor

Geoff Johns -> Flashlar ve Fenerler
Morrison -> Superman ve Batman
Gaiman -> Lucifer ve Endless Vs vs Nitekim biz birde tüm bu dengesizliklerin üzerine Silver Age Superman ile şu anki Superman'i takas edersek... Ortalık karışır benim demek istediğim buydu yoksa şu an ki Superman'e bir garezim yok. :)

Biraz özet yazmaya çalıştım. Parademon örneğini de vurgulamak açısından yazdım. Tepkisel veya saldırı olarak anlaşılmasın. Benim dediğim de tam olarak çok Superman merkezli bakılmasının sorun olduğu ama eleştirirken de Superman merkezli bakılıyor. Objektiflik kayboluyor. Hikayede yer açmak için illa karakterleri birbirine ezdirmek, birine yer açmak için diğerini gölgede bırakmaya gerek yok.

Benim tek demek istediğim SA Superman gibi bir varlığın hala var olması (bu şartlar altında) diğerlerini etkisiz kılıyor.

Ya silver age başka bir şey o sadece Superman'le ilgili değil bir çizgi roman dönemi o. Yazarların hayalgücü ne verdiyse yazdığı bir dönem. Artık hikaye anlatım teknikleri de değişti. O günkü hikayeleri bugünkü okuyucu zaten yemez.

Sonuçta bu bir çoklu evren dünyası bir manga değil. Baş karakteri başından sonuna kadar aynı kalan ve tek evren hatta çoğu zaman tek galaksi ve tek gezegen ile sınırlı bir hikaye değil.. Superman'in DC Evreninin baş kahramanı yapmak başka bir şeydir, En İyi Kahramanı yapmak başka.. Diğer karakterleri hoşaf gibi göstermeden bu adamı "en iyi kahraman" gibi sergileyen her hikayeye ben fitim.. Zaten öyle de olmalı..

Ama diğer karakterleri anlamsızlaştıran bir "baş kahramanlık" olunca o zaman işte.. Biraz fetiş oluyor. Ha bunun bir benzerini de sokak seviyesinde Batman ile yapıyorlar yani bu Sadece Superman'in sorunu değil, yanlış olmasın zaten bu karakterlerin değil tavırların sorunu yoksa karakter mis gibi karakter canımız ikisi de :thumbup:

Ben yazarken Superman'i iyi yazsınlar demiyorum dikkat edersen herkesi iyi yazsınlar diyorum. Yani yazar işini adam gibi yapsın istiyorum. Burada Superman örnek oldu. Bu da karakterin popülaritesi yüzünden bir laneti. Yani öteki çok hızlı ama Superman de hızlı olursa ötekine rol yazamam Superman yavaşlasın. Falanca karakter uçuyor Superman de uçuyor o zaman falancaya rol yazamam Superman uçmasın. E kaldır o zaman Superman DC evreninde olmasın sen yazamıyorsun diye.
Veya yukarıya Superman yerine istediğiniz herhangi bir karakter adını yazıp öyle okuyun, önemli değil. Anlatmak istediğim şey aynı.

Çok iyi anladım ve katılıyorum :thumbup:

"E kaldır o zaman superman dc evreninde olmasın" lafı Cem Yılmaz'ın "e al kıdem tazminatını o zaman s..... git" lafını hatırlattı istemsizce güldüm. Çok haklısınız.
biggrin.png
biggrin.png

Senin yukarıda dediğin gibi çok karakter içeren bir hikaye yazıyorsan tabii ki hepsinin bir parlama anı olması lazım. Yoksa bu karakteri buraya niye koydun neye hizmet ediyor derler adama. Hepsinin olduğu bir hikayede illa Superman en iyi kahraman olsun da demiyorum. Final Crisis'te Superman çok büyük olaylara girdi ama diğer taraflarda da çok büyük olaylar yaşandı. Kimin yaptığı kahramanlık daha büyüktür tartışılır. Herkes kendi elinden geldiğince kendine yakışanı yapsın zaten kurgu yürür gider. Yerine göre sıradan bir insanın sadece hayır demesi veya canınını dişine takıp bir haberi ulaştırmaya çalışması WW'nin kılıçla kelle almasından, Shazam'ın şimşekler çaktırmasından, Superman'in uçarak uzay gemisine dalmasından daha büyük kahramanlıktır.

Ya işte nereye bakarsak bakalım popülistlik başa bela özet olarak... Ben şahsen Marvel - DC gibi evrenlerin kaliteli iş çıkartmak ve herkesi memnun etmek için çok büyük olduklarına inanıyorum. Hele ki DC'nin Watchmen-Vertigo ve Wildstorm karakter ve hikayelerini canon yapıp ana DC Çoklu Evrenlerine dahil etmesi işin cılkını çıkardı. Ya sen zaten çok şişkinsin yıllardır aynı işleri yapan tonlarca karakter basmışsın.

Watchmen -> Doctor Manhattan
Wildstorm -> Jenny Quantum
Charlton -> Captain Atom

Var elinde ,bunların hepsi aynı materyalin laciverti.. Morrison bey gitti birde Captain Adam yarattı Final Crisis de
whistling.png
Ondan sonra ayıkla pirincin taşını, abi ne gerek var ya..

Kuantum Superman lazımdı o hikayede ama o yüzden bir şey diyemedim.
Cosmic Armor Superman çünkü bizim dünyamızda var olabilecek bir form değil. Onu çok abarttılar. Okuyucu çok abarttı yani VS yapmak için Cosmic Armor Superman falan diye.

Nitekim bence herkesi memnun etmek için çok büyük DC..

Watchmen, Wildstorm, Charlton, Vertigo DC'nin altında olmalı ancak alternatif evren muamelesi görmeli ve canon sayılmamalı. Ancak çoooook büyük reboot / retcon işlerinde belki bunlara dokunursun. Öbür türlü çok saçma oluyor.

Bu son dediğin mantıklı. Yani hepsi mantıklı da özellikle son dediğin iyi bir öneri :)

Eyv. hocam, bi an dedim .. eyvah ;(

(Bu tepkimin sebebi Ferio abinin "Bu son dediğin mantıklı." dediği kısım ile sonraki kısmı arasına başka mesajlar girdi o yüzden bende bir yandan dedim bir tek bu mu mantıklı diye :D Ama Hocam tam yerinde sonraki cümleyi atmıştı :D )

Geri