Cem Yılmaz'ın En Sevdiğiniz İşi?

Sizin Favoriniz Hangisi?

• CMYLMZ 2008 Gösterisi

Oy: 1 8.3%
  • Bir Tat Bir Doku Gösterisi

Oy: 2 16.7%
  • Fundementals

• GORA

Oy: 6 50.0%
  • AROG

Oy: 6 50.0%
  • Yahşi Batı

Oy: 5 41.7%
  • Pek Yakında

• Hokkabaz

Oy: 1 8.3%
  • Ali Baba ve 7 Cüceler

Oy: 0 0.0%
  • Karakomik Serisi

• Arifv216

• Kullanılan toplam oy
    12

Uncle Paulie

aliybabasamahz
Gözcü Baykuş
Not: Cem Yılmaz işinden kastım, kendi projeleri. Yoksa Herşey Çok Güzel Olacak, Av Mevsimi, İftarlık Gazoz gibi filmleri de ekleyebilirim. Daha çok Cem Yılmaz'ın elinden çıkma olarak düşünün.

Filmler

Karakomik Filmler(4 Parça)

[img='https://tr.web.img4.acsta.net/pictures/19/10/15/15/16/3475788.jpg',none,437][/img]

GORA
[img='https://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/9/9a/Gora_afi%C5%9F.jpg',none,536][/img]

AROG
[img='https://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/3/37/Arog.jpg',none,502][/img]

Arifv216
[img='https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BZGRmZDEyNjktNGIyYy00NWViLThmOTMtMmE4MzJlMzE4NDBkXkEyXkFqcGdeQXVyNTM5NjkxMzM@._V1_.jpg',none,552][/img]

Pek Yakında
[img='https://tr.web.img4.acsta.net/pictures/14/09/11/15/31/468306.jpg',none,475][/img]

Yahşi Batı
[img='https://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/7/7a/Yahsi-bati-afis.jpg',none,490][/img]

Hokkabaz
[img='https://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/4/46/Hokkabaz_afis.jpg',none,489][/img]

Gösteriler

MV5BMjkxY2U5NGEtZDkwYy00Mjc1LTgyYzgtYWY3Y2MzZGRiNWI0XkEyXkFqcGdeQXVyMjExNjgyMTc@._V1_.jpg

deNDuZFpzOfaYKhWN8OYZMepTfQA8T8QTChhAqnnjYIj0tG5fYxzxXuoq61zXZ6s8mRbjQf3EcAyIwWhnB5KkxnPhTS9M0czGqVIpudx30ykHMnAFOgWcbLo2WTqVS49Fw=s412

fullhd-bir-tat-bir-doku-izle-cem-yilmaz-izle.jpg

3 oy hakkınız vardır!

Keşke stand-uplar ile filmleri ayırsaymışız. Çünkü sinemacı Cem Yılmaz'ı severim, saygı duyarım. Kendine özgündür vesaire ama stand-up da rakipsiz, dünya çapında çok özel bir sihirbazdır.

O yüzden stand-uplar çok net filmleri döverler.

Stand-up olarak hepsi Cem'in farklı bir dönemine denk geliyor yaş olarak. O yüzden hepsinde farklı bir tat var. Ancak bir zirve seçsem CMYLMZ (2008) olur.

Filmlerine gelince onları da "drama" ve "komedi" diye ikiye bölüyorum. Komedi kısmının zirveleri Yahşi Batı ile Gora, Gora çok oy alacağı için Yahşi Batı diyorum.

Dramatik işlerinde ise; Kara Komiğin tamamını bitirmedim ancak 2 Arada bence çok iyiydi. Hokkabaz güzel ama biraz overrated (Pek Yakında da underrated bu arada) .

2 arada diyeceğim.

Ancak 2 Arada 3. oyumu alacak kadar iyi değil. 3. oyum Gora'ya.

Dediğim gibi tamamıyla en ikonik işleri seçsem üç stand-up'ına oy verirdim ancak Sinema tarafını da desteklemek istediğimden böyle yaptım.

Nitekim, CMYLMZ, Yahşi Batı ve GORA'ya oylarım gidiyor. B.T.B.D da 4. oyum olsa onu alırdı.

Sadece 3-4 filmini izledim. Stand up'larına hiç bakmadım.
İzlediklerimden 2'si zaten favori Türk yapımlarından: Arog ve Gora.
Bu yüzden oyum bu ikiliye.

Stand-up'lara oy vermedim. Verseydim tüm oylar onlara giderdi.

Film olarak Yahşi Batı, GORA ve AROG dedim. Benim en sevdiklerim bunlar. Ama tüm filmleri çok iyi.

Gösteri olması biraz haksızlık olmuş olabilir cidden çok iyiler çünkü. :D

Gösterileri sıralarsam,

Bir Tat Bir Doku=CMYLMZ 2008>Fundementals derim...

Üçü de çok iyi ancak Bir Tat Bir Doku'daki tarzı biraz daha hoş. Ya da devrimsel mi desem... çünkü alışılmışın ötesine çıkmak istediği belli ve zaten kendisi de söylüyor. Belli kalıpları en sert orada eleştiriyor. 2008 en komikleri zaten.

Fundementals da aşırı iyi tabii ama bunların bir tık gerisine koyarım.

Oylayacak olursam...

Yahşi Batı, Bir Tat Bir Doku, Pek Yakında'ya gider oylarım. En ikonikleri ise GORA kesinlikle.

Peki erteleyip erteleyip, Fundamental’in yarısını izlememiş olmam :D

Yahşi Batı'ya dank diye oy verdim. Sonra gördüm ki 2 hakkım daha varmış. Hokkabaz ve Fundamentals'e gitti onlar da. CMYLMZ'de de çok eğlenmiştim aslında, arada kaldım diyebilirim. Neyse iyi olmuş Fundamentals'in hakkı 0 oy değildi zaten :D
Tuhaftır, Yahşi Batı zamanla değerlenen filmlerden oldu, başlangıçta o kadar sükse yapmamıştı (ben her zaman 1. sıraya onu koyardım ayrı da)
Gerçi GORA, AROG, Yahşi Batı ve Hokkabaz harici filmlerini direkt beğenmedim o da ayrı konu.

Açıkçası Cem Yılmaz öyle ettiğim biri değil fazla filmini izlemedim. Televizyon şovlarını zaten hiç görmedim.

Belki de çıkmalarından yollar sonra izlemiş olmam olabilir bunun sebebi ama Arog ve Gora beni sıkmıştı sevemedim hiç.

Bu ikisi dışında bir tek DCde muhabbeti geçince Karalomik filmlere bakayım demiştim, o bu ikisine kıyasla daha iyi diye düşünüyorum en azından güldürmüştü. :D

Stand up gösterimi ayrı tutuyorum bende. Onlara yaklaşması zor diğer işlerinin. Film olarak ise GORA ve AROG hem mizah olarak hemde türdeşlerine göre tema farklılıkları, popüler kültüre olan dokunuşları ile gözümde ayrı yerdeler. Hemen ardına da Yahşi Batı'yı koyarım.

Karakomik Filmler ile Alibaba ve Yedi Cüceler'i izlemedim. Ben Cem Yılmaz'ı Gora filmiyle tanıdım. Bu yüzden yeri ayrıdır. Sonra Arog çıktı ve onu da çok sevdim.
1. Gora,Arog
2. Stand-up gösterileri
3. Diğer filmleri

Erşan Kuneri dizisini eleştiren bir video altına attığım şu yorumu buraya da taşımak istiyorum:

Nabu' Alıntı:
Cem Yılmaz değişti çünkü çok kelime oyunu ve gönderme peşine düştü diyorsunuz. Ancak bu eksik bir tespit. bence de Cem Yılmaz yer yer geriliyor, değişiyor ve düşüyor. Ancak, sizin dediğinizden sebeplerden dolayı değil. Çünkü bu adamın ilk sinema hiti GORA'dan tutun da ilk stand-up hiti Bir Tat bir Doku'ya kadar bu adamın işi hep klişeler ve normlarla uğraşmak ve buralardan absürt komedi ile mesajlar göndermek idi..

Gora da Matrix, Star Wars, Star Trek, Karate Kid, Arabesk, 5. Element, Space Oddysey, Türlü Yeşilçam filmleri ve de türk halk arketiplerinin bu ortamlarda nasıl abuk kaçabileceği ile ilgili bir işti. Bu açıdan adam değişmedi ki. Neden GORA şaheser oldu da bu adam şimdi aynı formülle kötü... neden ? Çünkü Cem Yılmaz kitlesini eliyle yetiştirdi ve doyurdu, klişeler ve normlarla uğraşan adam bir "norm" oldu. 25 yıllık kapalı gişe bir kariyer var burada. Dünya da kaç tane stand-upçı var böyle ? Senaristlik yapacak, yönetmenlik yapacak, aktörlük yapacak, oyun yazacak, prodüksiyon dizayn edecek, müzik yapacak ve de toplum mühendislği yapacak (iyisi ve kötüsüyle söylüyorum bunları).

Nitekim. Cem Yılmaz eğer değişmezse bir dönem Kemal Sunal'ın içine düştüğü duruma düşecek. Kemal Sunal sürekli şaban filmlerinde oynatılmş ve halkın bir kesimi doyuma ulaşırken artık aynı "eşeoğlu eşeh ıhıhıhı" lafından bıkmışken. Kimisi 40-50 yıl bıkmadı. Ancak Cem'in Kemal Baba'ya nazaran maalesef şansızlığı şu oldu. Cem hız ve internet çağı ünlüsü ve Kemal Sunal filmleri (Ertem Eğilmezler, Atıf Yılmazlar ile yapılanları kastedmiyorum. Mafya zoruyla gişe için çekilen şabanları kastediyorum) avam tabakaya yapılırken ve sıfır estetik kaygısı taşırken. Cem Yılmaz aksine avama ve cahile karşı yapıyor bunu. Ve günümüz politik konjektüründe avama ve de politik güce aykırı biri olarak yapıyor. Nitekim, bu da Cem'i daha ince bir ipte cambazlık yaptırıyor. Kara Komik Filmler işte bu değişime çabalarının habercisi gibiydi.

Ancak Cem Abi çok duyar kasar oldu. Bunun sebebi de iyi işinde de kötü işinde de dayak yemesi oldu. Ben ne hollywood ne bollywood ne çizgi roman ne anime ne oyun ne de dizi sektöründe yani süper tüketim odaklarının hiç birinde kendi coğrafyasında Cem Yılmaz kadar çok satılan ve talep edilen bir ürünün Cem Yılmaz kadar eleştirildiği ve dövüldüğünü görmedim. Nitekim bu adamı biraz da biz bu hale getirdik. Dizideki Erman süper kahraman karakeri var ya, işte orada avamın o adama nasıl davrandığını bence Türkiye'nin hater kesiminin Cem Yılmaz'a davranma şeklini biraz yansıttığını düşünüyorum bunu bilinçli yerleştirmiştir ya da tamamen bilinçaltı alakalı bir rastlantıdır. Nitekim; Adam "Lan ben hep benzer tarzlarda iş yapıyordum önceden severken şimdi neden sevmiyorlar" diye tarz değişti sonra da "Tarz değiştirdim gene sevmediler" dedi. Adam yıllarca apolitikti "niye apolitiksin lan ibne" dediler. Sonra biraz politik oldu adamı her haltla suçlar oldular. Nitekim; Bizim memlekette farklı olmaya çalışmak, millete öğüt vermek, insanların günlük yaşamlarını, dünya görüşlerini, akışkanlıklarını değiştirmek gibi bir gücü olan bir adamı biz yorduk ..

Cem de zannedilenin aksine paradan değil de (para, pul hoşuna gidiyor elbette, niye gitmesin) sempatiden ve takdirden beslenen biri olduğundan adam şekilden şekle girdi. Zaten son stand-up gösterisi de biraz sitemkar bir hiciv idi. Parçalar birleşince benim yorumum budur. Kötüleşiyor mu? Evet ilk 98-2015 arasındaki gibi değil, kötüleşiyor ancak suç tamamıyla bu adamın mı ? Elbette üreten olarak hafife alınamaz bir payde onda fakat iğneli fıçıya adamı koyarken kendimize de çuvaldızı batırmak lazım artık. Cem Yılmaz'dan önce ışık, prodüksiyon, color grading falan kasan ancak sanat filmi değil, halk filmi çeken adam mı vardı ? Adam bir standartı getirdi. Bu adam habire yeriliyorsa ve bundan ötürü de yeriliyorsa o biraz da içinde bulunduğumuz toplum ve tüketim konjektürü ile de alakalı.

Çizgisini tutturmakta güçlük çekiyor hem bir figür, hem bir sanatçı hem de politik olarak o kesin. Ancak şu ülke de ve konjektür de saçmalık hariç çizgisini koruyan bir şey yok zaten.
Şu adamı artık teknik açıdan eleştirin lütfen .. "Küfür çok" , "Çok politik" , "Az Politik" , "Çok Gönderme çok kelime oyunu" , "Hep aynı kadro" ... Ya bunları 2000lerin ortalarında da diyorlardı bu adama adam zengin oldu aldı yürüdü. Düzgün, teknik bir eleştiri getirin de adam da alınmak yerine "algılamak" yoluna gitsin...

Aradan geçen 1,5 yıl sonrası Diamond Elite Platinium Plus gösterisine bir şans daha vereyim dedim ve tekrar izledim.

Açıkçası ilk izlediğimde sanırım beklentiyi ne kadar yüksek tuttuysam, esprilerin çoğunu satamadığını ve yer yer eğreti durduğunu düşünmüştüm. Ancak ikinci izleyişimde çok daha hoşuma gitti şov, sanırım biraz haksızlık etmişim. Evet; Prime gösterilerinden hala çok uzakta ama kötü de olmamış ya. Ben direkt kötü demiştim. Ama şu an kötü demem. Çok iyi de demem, 70-75 arası işte. Prime gösterileri ise 95-100.

Dipnot: IMDB'de gösteriye haksız bir puan geçilmiş bence, respect olsun diye 9 attık.

En sevdiğim Her Şey Çok Güzel Olacak, Gora, Arog, Hokkabaz, Pek Yakında ve ne kadar eleştiri alsa da Ali Baba ve 7 Cüceler filmi.
Arif v 216 filmi ne kadar bize Gora'da ki mazileri hatırlatsa da hatta Bob Marley Faruk'u görünce mutluluktan gözlerimin dolmasına sebebiyet verse de Gora ve Arog kadar başarılı bir film değildir benim gözümde.
Erşan Kuneri zaten popüleritiye oynayan ve bundan dolayı gereksiz ve saçma küfürler barındıran bir dizi projesi. Erşan Kuneri'ye Gora'da baya gülmüştüm. Dizisi çıkacağında çok umutluydum fakat taklaya geldim :D

Son zamanlarda Cem Yılmazın o esprili ve özgün dilinin kaybolmaya başladığını düşünüyorum. Stand-up'ları hala kaliteli olsa da, diğer işlerinde biraz zayıflama olduğunu düşünüyorum. Bunun sebebinin de artık çok fazla iyi iş yaptıktan sonra yaratıcılığının körelmeye başlamasına bağlıyorum. Bu düşüşü Yahşi Batı ve A.R.O.G'dan sonra iyiden iyiye görmeye başladım.

Fakat hiç bir şekilde toz kondurmuyor, işlerinin zayıflamaya başladığını kabulleneceğini de sanmıyorum. Bir yerde bunu kabul ettiyse de ben görmedim. Ama yapacağını sanmıyorum Cem Yılmaz haklı sebepleri de olarak çok egolu bir adam (bence). O ince dokunuşları ve nüktedanlığı eskisine nazaran düşüş yaşıyor.

pxboi5g.png

Cem Baba'nın işlere yalandan şöyle bir tier list patlattık naçizane.

Not: Karakomik serisinden 2Arada'nın yeri yanlış olmuş. "İş yapar" kısmında olması lazımdı. Yanlış koymuşum. Yaprak Sarması da "Olmamış" kısmında olacak.

Son düzenleme:
CMYLMZ 2008 ve Gora benim için hâlâ zirveyi paylaşan ikili sanırım ya. Yahşi Batı sonrası işlerinde düşüş başlamıştı bence. Yinede hâlâ ülkenin en iyi komedyeni ve işini en tutkuyla yapan sanatçılarından biri.

Geri