Cem Yılmaz değişti çünkü çok kelime oyunu ve gönderme peşine düştü diyorsunuz. Ancak bu eksik bir tespit. bence de Cem Yılmaz yer yer geriliyor, değişiyor ve düşüyor. Ancak, sizin dediğinizden sebeplerden dolayı değil. Çünkü bu adamın ilk sinema hiti GORA'dan tutun da ilk stand-up hiti Bir Tat bir Doku'ya kadar bu adamın işi hep klişeler ve normlarla uğraşmak ve buralardan absürt komedi ile mesajlar göndermek idi..
Gora da Matrix, Star Wars, Star Trek, Karate Kid, Arabesk, 5. Element, Space Oddysey, Türlü Yeşilçam filmleri ve de türk halk arketiplerinin bu ortamlarda nasıl abuk kaçabileceği ile ilgili bir işti. Bu açıdan adam değişmedi ki. Neden GORA şaheser oldu da bu adam şimdi aynı formülle kötü... neden ? Çünkü Cem Yılmaz kitlesini eliyle yetiştirdi ve doyurdu, klişeler ve normlarla uğraşan adam bir "norm" oldu. 25 yıllık kapalı gişe bir kariyer var burada. Dünya da kaç tane stand-upçı var böyle ? Senaristlik yapacak, yönetmenlik yapacak, aktörlük yapacak, oyun yazacak, prodüksiyon dizayn edecek, müzik yapacak ve de toplum mühendislği yapacak (iyisi ve kötüsüyle söylüyorum bunları).
Nitekim. Cem Yılmaz eğer değişmezse bir dönem Kemal Sunal'ın içine düştüğü duruma düşecek. Kemal Sunal sürekli şaban filmlerinde oynatılmş ve halkın bir kesimi doyuma ulaşırken artık aynı "eşeoğlu eşeh ıhıhıhı" lafından bıkmışken. Kimisi 40-50 yıl bıkmadı. Ancak Cem'in Kemal Baba'ya nazaran maalesef şansızlığı şu oldu. Cem hız ve internet çağı ünlüsü ve Kemal Sunal filmleri (Ertem Eğilmezler, Atıf Yılmazlar ile yapılanları kastedmiyorum. Mafya zoruyla gişe için çekilen şabanları kastediyorum) avam tabakaya yapılırken ve sıfır estetik kaygısı taşırken. Cem Yılmaz aksine avama ve cahile karşı yapıyor bunu. Ve günümüz politik konjektüründe avama ve de politik güce aykırı biri olarak yapıyor. Nitekim, bu da Cem'i daha ince bir ipte cambazlık yaptırıyor. Kara Komik Filmler işte bu değişime çabalarının habercisi gibiydi.
Ancak Cem Abi çok duyar kasar oldu. Bunun sebebi de iyi işinde de kötü işinde de dayak yemesi oldu. Ben ne hollywood ne bollywood ne çizgi roman ne anime ne oyun ne de dizi sektöründe yani süper tüketim odaklarının hiç birinde kendi coğrafyasında Cem Yılmaz kadar çok satılan ve talep edilen bir ürünün Cem Yılmaz kadar eleştirildiği ve dövüldüğünü görmedim. Nitekim bu adamı biraz da biz bu hale getirdik. Dizideki Erman süper kahraman karakeri var ya, işte orada avamın o adama nasıl davrandığını bence Türkiye'nin hater kesiminin Cem Yılmaz'a davranma şeklini biraz yansıttığını düşünüyorum bunu bilinçli yerleştirmiştir ya da tamamen bilinçaltı alakalı bir rastlantıdır. Nitekim; Adam "Lan ben hep benzer tarzlarda iş yapıyordum önceden severken şimdi neden sevmiyorlar" diye tarz değişti sonra da "Tarz değiştirdim gene sevmediler" dedi. Adam yıllarca apolitikti "niye apolitiksin lan ibne" dediler. Sonra biraz politik oldu adamı her haltla suçlar oldular. Nitekim; Bizim memlekette farklı olmaya çalışmak, millete öğüt vermek, insanların günlük yaşamlarını, dünya görüşlerini, akışkanlıklarını değiştirmek gibi bir gücü olan bir adamı biz yorduk ..
Cem de zannedilenin aksine paradan değil de (para, pul hoşuna gidiyor elbette, niye gitmesin) sempatiden ve takdirden beslenen biri olduğundan adam şekilden şekle girdi. Zaten son stand-up gösterisi de biraz sitemkar bir hiciv idi. Parçalar birleşince benim yorumum budur. Kötüleşiyor mu? Evet ilk 98-2015 arasındaki gibi değil, kötüleşiyor ancak suç tamamıyla bu adamın mı ? Elbette üreten olarak hafife alınamaz bir payde onda fakat iğneli fıçıya adamı koyarken kendimize de çuvaldızı batırmak lazım artık. Cem Yılmaz'dan önce ışık, prodüksiyon, color grading falan kasan ancak sanat filmi değil, halk filmi çeken adam mı vardı ? Adam bir standartı getirdi. Bu adam habire yeriliyorsa ve bundan ötürü de yeriliyorsa o biraz da içinde bulunduğumuz toplum ve tüketim konjektürü ile de alakalı.
Çizgisini tutturmakta güçlük çekiyor hem bir figür, hem bir sanatçı hem de politik olarak o kesin. Ancak şu ülke de ve konjektür de saçmalık hariç çizgisini koruyan bir şey yok zaten.