Şuanki arc inanılmaz zevkli. Elf Kralı'nın/Kraliçesi'nin(???) tasarımı her seferine gözümü alıyor.
İki seriyi de çok seven biri olarak Berserk çok net daha önde ya. Hem daha ikon, hem de çok daha geniş işliyor evrenini. Yaratık çizimleri ve tasarımları hariç diğer her konuda Berserk önde bence.Berserk'de güncelim aslında epeydir güncele yakındım 280lı bölümlerde uzun süre bekledim son 2-3 ayın çok yoğun geçmesi sebebiyle.
Gerçekten özel bir iş, çok içime sinmeyen yanları var ancak ne kadar çok esin alındığını ne kadar kendine has bir sanat tasarımı barındırdığını gördüm ve gerçekten keyif aldım ( ızdırap da çektim o da cabası elbette) ... Mangaka'nın ölmesi elbette çok talihsizce ancak yine de okurum sanırım fakat son 4-5 bölümde olanlar seriyi tekrara düşürdü gözümde biraz. 30 sene de tekrar başladığımız yere döndük gibi
Yine de okuduğuma çok memnun olduğum bir seri. Yine de benzer tatta ve benzer janra da hala Claymore'u üstüne korum.
Buna çok katılmıyorum.hem de çok daha geniş işliyor evrenini.
Ya plot olarak malzeme var zaten yok değil, ancak hikaye bir Sisifos hikayesine dönüşecekse plot'un çok anlamı yok benim için, manası ve çözümlemesi olmayan durmaksızın çabalama ve uğraşı seveceğimi sanmıyorum. İnşallah öyle olmaz.Rickert ile Guts tekrardan görüşecek gibi o güzel olur. Kushanlar bizim ekibe katılabilir. Zaten Griffith'ten pek hazzetmiyor onlar da.
Benim kast ettiğim şey "geniş işlemek" lokasyonun pek bir anlamı olduğunu sanmıyorum. Claymore'da ana meseleyi çözdükten sonra evrenin kalan kısımlarıyla ilgili bir şey görmüyoruz. Yani bizim adada deney yapan uluslar nedir, ne değildir, bunlarla etkileşime geçmek vs yok.Ha ama buna çok gerek var mı bilmiyorum ana meseleyi bitiriyor sonuçta. Diğer açıdan Berserk cadılık, büyücülük, farklı ırklar, farklı imparatorluklar, farklı evrenler, tanrısal konseptler vs. her şeyi dahil ediyor içine ve daha bitmemiş bir seri bu evren sürekli genişleme söz konusu. Bunun seveni de olur sevmeyeni de olur ben kendi açımdan söylüyorum. Çok düzenli çıkmadığı için yeterli oranda da işlememiş olabilir. Ha şu var, Claymore kısıtlı işlediği konseptleri çok daha derin işlemiştir ona bir şey demem.Claymore'un elindeki evren bir adadan ibaret idi. Berserk ise sınırlarını bilmediğimiz bir fiziksel dünya ve sınırlarını algılamamızın imkansız olduğu astral bir dünya var.
Buna oranla Berserk'de "location" yani "lokasyon" , "konum/yer" olarak kayıtlı 28 girdi var (google a "berserk locations" yazıp wikiadan bakabilirsiniz ve aynısını claymore a da deneyin). Claymore da ise 40 konum/yer var.
Daha popüler ve daha çok sattı ancak daha ikonik demezdim. FMA çok daha saygın bir seri. Ancak OP de daha ikon denebilir elbette ona da bir şey demem.One Piece, Fullmetal Alchemist'den daha ikon
Bende hala merak uyandırıyor seri, gelecek sayıları dört gözle bekliyorum. Tabii sorun şu Miura öldükten sonra fanların neredeyse tamamı mutsuz bu şekilde ne kadar devam ederler bilmiyorum. Dediğim gibi Miura'nın bıraktığı son da okey benim için.Ya plot olarak malzeme var zaten yok değil, ancak hikaye bir Sisifos hikayesine dönüşecekse plot'un çok anlamı yok benim için, manası ve çözümlemesi olmayan durmaksızın çabalama ve uğraşı seveceğimi sanmıyorum. İnşallah öyle olmaz.
Bence değil çünkü o bir son bile değil Ama anladım ne demek istediğini.Dediğim gibi Miura'nın bıraktığı son da okey benim için.
Ayrıca Berserk'in 1997'deki ilk anime uyarlamasının ilk 9 bölümünü bitirdim. Ben old-looking animeleri çok seven biriyim. Yani arkaplanların yağlı boya tablosu olması vs beni bozmaz. Ve pastel color grading'e de hayır demem. Ancak işin "hareket ve canlılık" yani kelime anlamıyla "animasyon" kısmı felaketmiş ya. Guts'ın koltuk değnekleri ile yürüdüğü bir sekans var. South Park karakteri gibi sekiyor öyle sakat mı olur ?
Ve inanılmaz powerpoint sunumu gibi, uzun ve durgun shotlar ardı ardına geliyor vs.
1997 yılını ve dönemin diğer animelerini düşününce bu uyarlama bence bayağı kötü olmuş. Yüz mimikleri çizimleri bile yer yer absürt.
Ha milletin 2023 yılında yaptığı Vinland Saga uyarlamasına bakınca gene çok kızamıyorum 1997 deki Berserk'e ama, bu kadar epik bir eserin ilk uyarlamasının ilk 10 bölümü bu kadar zayıf olmasaydı keşke dedim. Berserk hikayesi ve evreninden bağımsız sadece animasyonu değerlendirsem 3/10 falan derdim ancak serinin getirdikleri ile beraber 6/10 falan.
2016 ve sonrasında çıkanlardan çok daha iyi yine. Bence iyi ama mangasının yanında esamesi okunmaz ve mangasına bakılmayacaksa hiç girilmez. Animeyi bitirip mangaya da geçemezsin çünkü finale doğru olayların yarısını atlamışlar.@Uncle Paulie Ben hala bitiremedim o seriyi ancak ben de yorum yapmıştım başka konuda.
Yani Berserk gibi bir efsane için çok daha iyi bir doksanlar animesi yapılabilirmiş. Doksanlar da ne animeler var yani... Son bölümleri izlemedim hala ancak senin yoruma bakınca izlememe de gerek yok gibi