Manga Berserk Genel Sohbet & Tartışma Başlığı

Ascalon

Ulak Baykuş
Ulak Baykuş
788448.jpg

Manga ve Seinen sektörünün yıllardır starı olan Berserk hakkındaki düşüncelerinizi belirtebileceğiniz, genel tartışma başlığı.

Şuanki arc inanılmaz zevkli. Elf Kralı'nın/Kraliçesi'nin(???) tasarımı her seferine gözümü alıyor.

Yıllarca uzak durduğum ancak uzaktan uzaktan da beni cezbeden bu efsanevi seriye ben de daldım. 2 günde 177. bölüme geldim Prolouge sekansı, Golden Age ve de Conviction Arklarını bitirdim.

Okuduğum en sürükleyici işlerden biri şimdiye kadar. Elbette eksikleri ya da aksaklıkları var diyebilirim. Ancak neden özel bir iş onu anlamış oldum. Ayrıca okurken popüler kültüre özellikle de karanlık fantezi ürünlerine ne kadar esin kaynağı olduğunu gördüm.

Şimdilik hala benim için bir Claymore değil ancak Berserk'i de beğendim, sevdim.

Yeni ark 2 gün sonra başlayacak. Ancak her şey paramparça olmuş ve birbirine girmiş vaziyette, Guts belki de en umutsuz günlerini geçiyor. Neler olacak çok merak ediyorum.

Tek temennim bölümlerin her ay düzenli gelmesi.

Guts reis yüzümüz ne zaman gülecek ya?

Berserk'de güncelim aslında epeydir güncele yakındım 280lı bölümlerde uzun süre bekledim son 2-3 ayın çok yoğun geçmesi sebebiyle.

Gerçekten özel bir iş, çok içime sinmeyen yanları var ancak ne kadar çok esin alındığını ne kadar kendine has bir sanat tasarımı barındırdığını gördüm ve gerçekten keyif aldım ( ızdırap da çektim o da cabası elbette) ... Mangaka'nın ölmesi elbette çok talihsizce ancak yine de okurum sanırım fakat son 4-5 bölümde olanlar seriyi tekrara düşürdü gözümde biraz. 30 sene de tekrar başladığımız yere döndük gibi :D

Yine de okuduğuma çok memnun olduğum bir seri. Yine de benzer tatta ve benzer janra da hala Claymore'u üstüne korum.

Berserk'de güncelim aslında epeydir güncele yakındım 280lı bölümlerde uzun süre bekledim son 2-3 ayın çok yoğun geçmesi sebebiyle.

Gerçekten özel bir iş, çok içime sinmeyen yanları var ancak ne kadar çok esin alındığını ne kadar kendine has bir sanat tasarımı barındırdığını gördüm ve gerçekten keyif aldım ( ızdırap da çektim o da cabası elbette) ... Mangaka'nın ölmesi elbette çok talihsizce ancak yine de okurum sanırım fakat son 4-5 bölümde olanlar seriyi tekrara düşürdü gözümde biraz. 30 sene de tekrar başladığımız yere döndük gibi :D

Yine de okuduğuma çok memnun olduğum bir seri. Yine de benzer tatta ve benzer janra da hala Claymore'u üstüne korum.
İki seriyi de çok seven biri olarak Berserk çok net daha önde ya. Hem daha ikon, hem de çok daha geniş işliyor evrenini. Yaratık çizimleri ve tasarımları hariç diğer her konuda Berserk önde bence.

Miura agabey öldükten sonra çıkan sayılardan fanların tamamı şikayetçi ve çok tepeden ince bir şekilde giriyorlar konuya. Ben de açıkçası memnun değilim. Ama merak da ettiriyor yani hala. Bence gidilen yol iyi olsa bile sunuş şekilleri berbattı bu yeni ekibin.

Rickert ile Guts tekrardan görüşecek gibi o güzel olur. Kushanlar bizim ekibe katılabilir. Zaten Griffith'ten pek hazzetmiyor onlar da.

Onun dışında Miura agabeyin bıraktığı son her ne kadar yarım olsa da "ok" di benim için.

hem de çok daha geniş işliyor evrenini.
Buna çok katılmıyorum.

Elindeki evren daha geniş ona lafım yok ancak daha geniş işlemiyor.

Claymore'un elindeki evren bir adadan ibaret idi. Berserk ise sınırlarını bilmediğimiz bir fiziksel dünya ve sınırlarını algılamamızın imkansız olduğu astral bir dünya var.

Buna oranla Berserk'de "location" yani "lokasyon" , "konum/yer" olarak kayıtlı 28 girdi var (google a "berserk locations" yazıp wikiadan bakabilirsiniz ve aynısını claymore a da deneyin). Claymore da ise 40 konum/yer var.

Berserk 30 küsür sene 373 bölüm gizemli bir fiziksel dünya ve daha da gizemli bir astral dünya var -> 28 lokasyon işlemiş
Claymore 13 sene 155 bölüm genelde bir adadayız -> 40 lokasyon işlemiş

Yani Berserk evreni geniş ancak öyle geniş geniş de işlendiğini düşünmüyorum. Elbette lokasyon sayısı her şeyi anlatmaz ancak bir fikir verebilir diye düşünüyorum. Ha bu arada işlemesi de şart değil yani, sen mevzu ettin diye söyledim.

İkon olma konusunda haklısın ancak o biraz popülarite ve ilk olmakla da alakalı yani One Piece, Fullmetal Alchemist'den daha ikon Dragon Ball, Magi'den ya da Reborn'dan çok daha ikon atıyorum ancak bu örneklerde ikon olanların diğerlerinden kötü olduğu net.

Zaten ben Claymore'u genel geçer olarak Berserk önüne koymadım. Kendi zevkim ve gözlemlerim sonucu böyle. Zaten bu ikisinin benzerlikleri var diye koydum (Claymore biraz AoT biraz berserk biraz da Naruto gibi ve birazda kendi özgün sihri olan bişi, tamamen berserk e benzemiyor) yoksa Seinen serilerin alayı gibi düşünsem Berserk'i 20th CB, Claymore, Vagabond, AoT ilk 90 bölümü, Vİnland Saga'nın arkasına koyardım ancak çok az farklarla yani, Berserk de gözüm de top seviyeye çok yakın sadece Miura'nın bazı şeylerin üzerine pek düşünmediği kanısındayım ve şimdi yeni devralan ekip bildiğin "bir de arkama döndüm baktım ki bir arpa boyu yol gitmişiiiimmmm." çekti seriye ondan hiç haz etmedim.

Rickert ile Guts tekrardan görüşecek gibi o güzel olur. Kushanlar bizim ekibe katılabilir. Zaten Griffith'ten pek hazzetmiyor onlar da.
Ya plot olarak malzeme var zaten yok değil, ancak hikaye bir Sisifos hikayesine dönüşecekse plot'un çok anlamı yok benim için, manası ve çözümlemesi olmayan durmaksızın çabalama ve uğraşı seveceğimi sanmıyorum. İnşallah öyle olmaz.

Claymore'un elindeki evren bir adadan ibaret idi. Berserk ise sınırlarını bilmediğimiz bir fiziksel dünya ve sınırlarını algılamamızın imkansız olduğu astral bir dünya var.

Buna oranla Berserk'de "location" yani "lokasyon" , "konum/yer" olarak kayıtlı 28 girdi var (google a "berserk locations" yazıp wikiadan bakabilirsiniz ve aynısını claymore a da deneyin). Claymore da ise 40 konum/yer var.
Benim kast ettiğim şey "geniş işlemek" lokasyonun pek bir anlamı olduğunu sanmıyorum. Claymore'da ana meseleyi çözdükten sonra evrenin kalan kısımlarıyla ilgili bir şey görmüyoruz. Yani bizim adada deney yapan uluslar nedir, ne değildir, bunlarla etkileşime geçmek vs yok.Ha ama buna çok gerek var mı bilmiyorum ana meseleyi bitiriyor sonuçta. Diğer açıdan Berserk cadılık, büyücülük, farklı ırklar, farklı imparatorluklar, farklı evrenler, tanrısal konseptler vs. her şeyi dahil ediyor içine ve daha bitmemiş bir seri bu evren sürekli genişleme söz konusu. Bunun seveni de olur sevmeyeni de olur ben kendi açımdan söylüyorum. Çok düzenli çıkmadığı için yeterli oranda da işlememiş olabilir. Ha şu var, Claymore kısıtlı işlediği konseptleri çok daha derin işlemiştir ona bir şey demem.

One Piece, Fullmetal Alchemist'den daha ikon
Daha popüler ve daha çok sattı ancak daha ikonik demezdim. FMA çok daha saygın bir seri. Ancak OP de daha ikon denebilir elbette ona da bir şey demem.

Ya plot olarak malzeme var zaten yok değil, ancak hikaye bir Sisifos hikayesine dönüşecekse plot'un çok anlamı yok benim için, manası ve çözümlemesi olmayan durmaksızın çabalama ve uğraşı seveceğimi sanmıyorum. İnşallah öyle olmaz.
Bende hala merak uyandırıyor seri, gelecek sayıları dört gözle bekliyorum. Tabii sorun şu Miura öldükten sonra fanların neredeyse tamamı mutsuz bu şekilde ne kadar devam ederler bilmiyorum. Dediğim gibi Miura'nın bıraktığı son da okey benim için.

Mangasıyla kıyaslamak için 97 yapımı animesini de izlemiş bulundum.

Yani karmaşık duygular içerisindeyim, bazı çok önemli noktaları atlamışlar mangada geçen, bu da hikayede bazı anlaşılamaz kopukluklara yol açmış, hatta yorumlarda insanlar da yazmış. Mesela Charlotte'nun babasının kızına olan aşkından bahsedilmemiş, bu da Griffith'in neden prenses ile evlendirilmek yerine tutuklandığını, bu derece sert işkencelere maruz bırakıldığını açıklamıyor.

Finale doğru pek çok kritik yeri kesmişler, oldu bittiye getirilmiş epey. Bazı değiştirilen yerler de var.

Genel olarak izlenebilir bir iş bence, müzikler çok güzel ancak sürekli 2-3 tanesi loopa alınmış onlar kullanılıyor. Yeterince çeşitli de değil. ama gayet güzel.

Atmosferi yansıtma konusunda ortalama buldum. Mangasının sertliğini beklemek yanlış olur ancak dediğim gibi bazı kritik sahneler çıkarılmış. Bu da bazı şeylerin havada kalmasına yol açmış, mesela çoğu kişi finalde ne olduğunu anlayamamış. Çünkü hikayeyi Kara Kılıç Ustası arc'dan almamışlar ilk bölüm hariç, onda da yine kronolojik olarak hatalar var.

80/100 diyelim. İş yapar ama mangasına bakmadan pek bir anlam ifade etmez. Zaten yorumlarda çoğu kişi son bölümleri beğenmemiş falan. Bazı şeyleri havada bıraksa da iyi iş çıkarmışlar.

@Uncle Paulie Ben hala bitiremedim o seriyi ancak ben de yorum yapmıştım başka konuda.

Ayrıca Berserk'in 1997'deki ilk anime uyarlamasının ilk 9 bölümünü bitirdim. Ben old-looking animeleri çok seven biriyim. Yani arkaplanların yağlı boya tablosu olması vs beni bozmaz. Ve pastel color grading'e de hayır demem. Ancak işin "hareket ve canlılık" yani kelime anlamıyla "animasyon" kısmı felaketmiş ya. Guts'ın koltuk değnekleri ile yürüdüğü bir sekans var. South Park karakteri gibi sekiyor öyle sakat mı olur ?

Ve inanılmaz powerpoint sunumu gibi, uzun ve durgun shotlar ardı ardına geliyor vs.

1997 yılını ve dönemin diğer animelerini düşününce bu uyarlama bence bayağı kötü olmuş. Yüz mimikleri çizimleri bile yer yer absürt.

Ha milletin 2023 yılında yaptığı Vinland Saga uyarlamasına bakınca gene çok kızamıyorum 1997 deki Berserk'e ama, bu kadar epik bir eserin ilk uyarlamasının ilk 10 bölümü bu kadar zayıf olmasaydı keşke dedim. Berserk hikayesi ve evreninden bağımsız sadece animasyonu değerlendirsem 3/10 falan derdim ancak serinin getirdikleri ile beraber 6/10 falan.

Yani Berserk gibi bir efsane için çok daha iyi bir doksanlar animesi yapılabilirmiş. Doksanlar da ne animeler var yani... Son bölümleri izlemedim hala ancak senin yoruma bakınca izlememe de gerek yok gibi :D

@Uncle Paulie Ben hala bitiremedim o seriyi ancak ben de yorum yapmıştım başka konuda.

Yani Berserk gibi bir efsane için çok daha iyi bir doksanlar animesi yapılabilirmiş. Doksanlar da ne animeler var yani... Son bölümleri izlemedim hala ancak senin yoruma bakınca izlememe de gerek yok gibi :D
2016 ve sonrasında çıkanlardan çok daha iyi yine. Bence iyi ama mangasının yanında esamesi okunmaz ve mangasına bakılmayacaksa hiç girilmez. Animeyi bitirip mangaya da geçemezsin çünkü finale doğru olayların yarısını atlamışlar.

Griffth'in hapise düştüğu bölümden sonra arctaki mangada olan kısımların büyük bölümünü çıkarmışlar. Bazı şeylere hiç değinmediklerinden de havada kalmış.

Bence zevkliydi kendince bi cazibesi var ama şart da değil.

Geri