Comics Batman Kodunu Kırmalı mı?

Feindbild

無欠の果て
Üstat Kullanıcı
Batman'in moral prensiplerinin veya başka bir deyişle moral kodunun temelinde öldürmemek yatar. Bunun için verilen sebep, Batman'i o sırada yazan kişiye göre değişmiştir. Kimi zaman, hiç bir hayatın değersiz olmadığını düşündüğü söylenmiştir.

[img='https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-b67806e395d8cea4d4ea2b474df9eddb-c',none,268][/img]

"Hiç bir hayat değersiz değildir."

Kimi zaman da, o sınırı bir kere aşarsa olacaklardan korktuğunu belirtmiştir.

batman-killer06.jpg

"Onu ölü görmek istiyorum -- belki de istediğim her şeyden daha çok. Ancak bunu yaparsam, o noktaya inmeme bir kere izin verirsem... bir daha geri dönmeyeceğim."

Belki de ikisinin bir karışımıdır sebep. Yargılamak -en azından şu an- bana düşmez. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda, önemli olan o. Sizce Batman öldürmeye başlamalı mıdır veya istisnalar yapmalı mıdır? Veya bulunduğu güce rağmen öldürmeme hakkına sahip mi? Bu şekilde yarardan çok zarar mı veriyor? Sizce, Batman'in öldürmemesinin altında yatan asıl sebep ne? Belki de olaya tamamen farklı bir açıdan yaklaşıyorsunuz. Her ne olursa olsun, cevabınızı ve sorularınızı bu konuda paylaşabilirsiniz.

Bir anket eklemiyorum çünkü basitçe bir seçeneğe tıklamak yerine, düşüncelerinizi sebepleriyle beraber açıklamanızı tercih ederim.​

Konuyla çok alakalı olduğundan şu başlıklara da bakmakta fayda var diyorum;

Çizgi Romanların Aşıladığı Ahlak, Mantıklı mı?

Batman mi, Punisher mı Haklı?

---------------------------

Bence kırmamalı, bu karakteri bu kadar özel yapan şey öldürmeden de korkulabilir olması ve öldürmeden de sonuç alabiliyor olması. Bu kodun kırıldığı ya da kırılmadan ziyade esnetildiği (TDKR gibi) alternatif evren hikayeleri olabilir ancak asla çok radikal bir değişiklik yapılmamalı. Öldüren Batman için kesinlikle o kişinin Bruce Wayne olmaması gerek adamın tüm mithos u buradan geliyor. Anne ve babasının ölümüne lanet okuyan birisi bu.

DCEU'da bunu kırdılar ne oldu herkes tiksindi

Bence bu kodu kırmamalı.. DC'nin karakterleri genel olarak öldürmeyen karakterler. DC'yi Marvel'den çok seviyorsam bu yüzdendir.

Bakarsak ne Batman ne Superman ne flash asla birini öldürmezler (Sadece bu üçü yok tabi örnek olarak yazdım)

Batman bu kodu kırarsa DC'ye yakınlığım biraz gidebilir ve DC'ye yakınlığımın gitmesini istemiyorum :D

Kısacası kırmamalı

Kıracaksa bunu batman maskesi altında yapmamalı. Batmanin amacı adaleti sağlamaktan çok bir simge haline gelmek ve bu simge yeni yetişen nesli büyük oranda doğru yolda etkileyecektir. İnandıkları kahramanın zor durumda birini öldürdüğünü duymak, ilerde ''batman bile'' lafını etmelerine sebep olacaktır. Hatta bunun alternatif hikayesi çizgi romanlarda yapılsa fena olmaz. Batman adam öldürseydi adı altında.

Gelelim simgesi dışında bu öldürme işlemini yapabilir mi sorusuna? Kısmen yapabilir aslında, bu işleri obsesifliğin dik alası şeklinde planlayabilen batmanin, çok rahat düşmanlarını birbirine öldürteceği durumlara sokabilir. Deadshotu gizli fonlarla kiralayıp jokeri vurdurtabilir misal. Ve ona gizlice ortam sağlayıp, bunu engellemeye çalışıyormuş gibi yapabilir. Ama bunu yapması okuyucu için ne kadar iyi bir örnektir? Evet gotham halkına örnek olmaya devam ediyor simge ruhunu koruyarak ama biz okuyucu olarak biliyoruz ki batman dolaylı yoldan adam öldürüyor. Yani bu simge durumu okuyucu için düşük anlamlar ifade edecekti.

O yüzden başa döneceksek, bunun bir kurgu karakteri olduğunu düşünürsek, özünü koruması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü batmanin değişmesi demek, üzerinde durduğu düşünceyi çizgi roman mitosunda çok zayıflatacaktır. Bu yüzden onun düşüncesinin karşısında durabilecek,alternatifi olacak karakterler yaratılabilir. Misal yine simge olmaya çalışan ama arka planda her türlü pis yöntemi deneyen bir süper kahraman yapılabilir. Ama batmanin böyle olmasını gerektirecek bir durum yok.

@NABU @Mergen @Noralyma @Earendill

Ben daha çok evren-içi ve etik açıdan yaklaşılan bir durumu kastetmiştim. Batman bu kodu izleyerek, kurtarabileceği çok daha fazla kişinin ölmesine veya zarar görmesine mi yol açıyor? Böyleyse, bu kodu izlemesi sizce adil veya etik mi?

@Morakira
Ya burada çok fazla fiziksel değişken var. Gotham Polis Gücü, Devlet, Yarasa Ailesi, Adalet Birliği vs vs bunların Batman'in yeni tutumuna bakış açısı ve alacakları önlemler değişkenlik gösterebilir.

Onun haricinde Batman hali hazırdaki bu koduyla zaten yeterince başarılı ancak Çizgi Romanların "rivalry" yani rakiplik anlayışı sebebiyle bazı kötü adamları sürekli adamın karşısına dikme durumu var. Yani bu bağımsız bir evren olsa ve Batman her zaman yaptığını yapsa aslında hiç de başarısız değil. Jokerler, Two-Faceler nasıl hapsedildikleri yerlerden çıkıyor sorun bu ? Sorun Batman'İn kodu değil.

Ayrıca Batman'in "Ben geleceğim ve tüm dertlere son vereceğim." diye bir iddiası yok onun iddiası "Ben kendi yöntemimle kötülüğe karşı elimden geleni yapacağım."
10 Katilden kurtulmak için 1 tane üst katil yaratmak ne denli adil ya da etik olur ? Nitekim iki ucu boklu değnek..

Batman en azından "Bunun başka yolu var" dedirtebiliyor. Bu bile artıdır benim için.

Geri