Kahraman Baykuş - Kanatlanan Kültür

Aşırı Üreme Mitleri

Feindbild

無欠の果て
Üstat Kullanıcı
İnsanların "aşırı üremesi" konusunda oldukça fazla fikir var. Peki bunlar ne kadar gerçekliğe dayanıyor? Nereye kadar üreyeceğiz ve bunun sebepleri neler? Bu konuları araştırmış olan Hans Rosling'in 10 dakikalık TED konuşması bu konuda oldukça bilgilendirici.

https://www.ted.com/talks/hans_rosling_on_global_population_growth

Sağ altta bulunan altyazı seçeneklerinden Türkçe'yi seçebilirsiniz. Herkesin izlemesini tavsiye ederim.

@Garou @Flying Raijin @Nabu @Ascalon @rasyonel @Mergen @Sae @The Last Outlaw @Savior

İzledim. Güzel video yalnız görüntü kalitesi biraz sorun yaşattı.

Konuya gelirsek haklı olduğunu düşünüyorum. Videoyu izleyince gerçekten mantıklı geldi.
1200px-World-population-in-extreme-poverty-absolute.svg.png
Sanırım gerçekten bu inanılmaz fakir insan oranı azalmaya başlamış. Umarım adamın dediği gibi 9 milyarda durabiliriz.(Şu an biraz zor görünüyor bana ama...)[sub][/sub][sup][/sup]

Sunucu konuyu çok güzel anlatmış.Okulda bilmem kaç senede anlattıkları konuyu adam 10 dk’da özetlemiş.Gidişat’a bakarsak 9 Milyarda duracağımızı sanmıyorum.

Benim üremeden kastım, bilinçsiz üremeydi. Yoksa üremeyle ilgili bir sorunum yok yani :D. Ama benim kafamdaki bilinçsiz üreme toplumda daha fazla suça ve kaosa yatkın kişilerin doğması. Ailesinden gördüğü muamele veya göremediği ilgiden dolayı oluşan suçlu ve faydasız toplumdan söz ediyorum. @Child of Darkness

Dokuz milyar bence iyimser bir tahmin. Hindistan, Bangladeş gibi ülkeler varken epey zor.

@Earendill

9 milyar diyen de var ama benim kendim gördüklerim genellikle 10-11 milyar. Bunun üstüne çıkanı hiç görmedim.

@Flying Raijin

Dediğinde haklısın. Ailenin ve ebeveynlerin çocuklara nasıl davrandığı çok önemli. Örneğin, Türkiye'de geleneksel ailelerde anneler genellikle çok pasif durumdadırlar. Bir hayat güvenceleri, kendilerini adadıkları doğru düzgün bir alan yoktur ve bu sorunlar yaratır. Babalar sert ve soğuktur vb. Bunlar üstüne düşülmesi gereken konular. Ancak suç durumunda, ekonomik sorunlar ve onların yarattığı diğer sorunlar genellikle daha ön planda oluyor.

Benim bu sorunla ilgili özel bir konu açmamın sebebi, iklim değişikliğinin sebebini populasyon çoğalmasına bağlayan kişilerin çıkması. Öncelikle bundan öte, çevreyi kirleten sanayimiz ve aşırı tüketen bir topluma sahip olmamızla alakalı. 10 milyar kişi varken bunların olmadığı bir dünyada iklim değişikliği duracaktır. İkinci olarak, bunu bazı kişiler aldatıcı bir şekilde öne sunuyor. Sorunu daha fakir azınlıklara ve milletlere yığarak "bunlar bu kadar üremese çok iyi durumda olacaktık" gibi saçma bir argüman üretiyorlar. Eko-faşizm de deniyor buna. Bu kişilere karşı şimdiden bir bilgilendirme olsun diye dikkat çekmek istedim çünkü iklim krizi şiddetlendikçe bu kişilerin sayısı artacaktır. Tarihte sayısız kez yapılmış bir hatayı tekrar yapmanın, yani çok karışık bir sorunun sebebini bir günah keçisine yüklemenin bir anlamı yok.

@Savior

Aynen öyle. Bu tarz videoları sınıflarda göstermek gerekli. Bu video 2010 yılından olduğu için biraz eski fakat mantık gene aynı.

@Garou

Şöyle bir şey de ben ekleyeyim. Bu olayın evrimsel bir nedeni olabilir. Doğada kötü hayat koşullarında yaşayan hayvanlar çok fazla çocuk yapar çünkü çocukların hayatta kalma şansı azdır. İyi hayat koşullarında yaşayanlarsa daha az yapıp, her birisine daha fazla yatırım yapabilir çünkü hayatta kalma şansları daha yüksektir. Videoda gösterilen grafiklerde de bebek ölüm oranı azaldıkça, çocuk yapma oranının azaldığı görülüyor. Yani gayet doğal bir dürtü, bir içgüdü bu. Ha elbette işin şöyle bir yanı da var. Artık sanayi devrimi sonrasında yaşadığımız için bebeklerin hayatta kalma oranları çok daha yüksek. Bu yüzden insan kötü koşullarda bile olsa, çocukların önemli bir oranı hayatta kalıyor. Ancak içgüdü sonuçta içgüdüdür.

Elbette bu dediğim bir olasılık, kesin bir şey değil. Aynı zamanda işin içinde eğitim seviyesi vb. gibi başka etkenler de var. Ancak kişisel olarak bunu ilginç ve olası buluyorum.

Kesinlikle bilinçsiz üreme değil bu sorunun temel kaynağı. Faşizmin doğurduğu genel durum aslında bu. Sanayileşmeden çok önce başladı aslında sadece saniyeleşmeyle biraz hızlandı ve teknolojinin gelişmesiyle yeni yeni farkına vardık. Tabii ki durum son 50 sene içerisinde öncekinin toplamından fazla arttı. Ama bu sorunların temeli yerleşik düzene geçildikten sonra başladı. Tabii ki başlarda bilinmiyordu ve şuan ki teknolojik durumumuz olsaydı da çok fazla etki etmediğini görecektik ancak her zaman bir etki vardı ve bu durum zaten zarar görmüş atmosfere büyük zararlar verdiği için, bilhassa son 50 yıllık teknolojik ve saniye anlamındaki gelişmelerle sorun çoğaldıkça çoğaldı.

Çözüm gayet basit, çözüm değil artık çözüm uzun yıllar ister de en azından durdurmak basit. Gene harcayalım, gene inşa edelim, gene yiyelim, gene içelim ama ihtiyacımız kadar olursa ve her insan üstüne düşen belli başlı sorumlulukları yerine getirirse elbetteki duracaktır, en azından yavaşlayacaktır bu kötü gidiş. Ve uzun yıllar alsa da tamamen durdurulacak ve bu seferde gelişmesini umduğum teknolojinin de yardımıyla iyileşme süreci de başlayacaktır. Jeoloji falan okumadım yani bu durum iyileşme gösterir mi bilmiyorum ama biraz düşününce imkansıza yakın olduğunu anlıyorum. Durdurulması başka bir konu tabii çok da zor değil aslında.

Elbette bu dediğim bir olasılık, kesin bir şey değil. Aynı zamanda işin içinde eğitim seviyesi vb. gibi başka etkenler de var. Ancak kişisel olarak bunu ilginç ve olası buluyorum.
Vallaha bana mantıklı geldi. Yine de işi abartanlar var.

Dokuz milyar bence iyimser bir tahmin. Hindistan, Bangladeş gibi ülkeler varken epey zor.
Ve ülkemizdeki Suriyeli kesim.(tamamı değil ama yine de bir kısmı gerçekten böyle.)

Türkiye'deki Suriyelilerin dünya nüfusuna çok bir katkı yapacağını zannetmiyorum.
Doğru hocam.

Ayrıyetten Suriyelilerin doğum oranı hakkında internette çok yanlış bilgi var. Var olanın on katını söyleyenler falan var. Aşağıdakine bir bak derim.
Bilgi için teşekkürler hocam.

Bu arada mesajı atan kişi 6 yıl yerine 6 ay demiş veya yanlış anlamış olabilir.

Bu arada mesajı atan kişi 6 yıl yerine 6 ay demiş veya yanlış anlamış olabilir.
Bu tarz viral konularda yanlış anlamaya pek inanmıyorum ama bunun bir önemi yok. Sonuçta böyle yanlış bir bilginin yayılmasının sebebi belli.
Bilgi için teşekkürler hocam.
Önemli değil. Teyit.org güzel site. Kafanızı karıştıran bir şey oldu mu, doğru mu değil mi diye orada aratabilirsiniz. İngilizce şeyler için de Snopes var.